Random Article


Avengers vs X-Men #12

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkter: , ,
 
Inkleuring: ,
 
Lettering:
 
Covertekenaar:
 
Universum: ,
 
Personages: , , , , , , , ,
 
Coverprijs: $3.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 


Avengers vs X-Men, Marvels grootste event van de afgelopen jaren, zit erop. Wat vonden we van het twaalfde en laatste deel en vooral… wie heeft er nu gewonnen?

0
Posted 04/10/2012 by

 
Full Article
 
 
No more Phoenix

Met Avengers vs X-Men #12 zijn we aan het laatste deel toegekomen van Marvels mega-event. De clash tussen de twee superheldenteams breit tevens een slot aan de afgelopen zeven, acht jaar Marvelgeschiedenis en -events en plaveit de weg voor de Marvel NOW!-herlancering van de uitgeverij. In de vorige delen zagen we vijf leden van de X-Men bezeten en uiteindelijk gecorrumpeerd worden door de immens machtige kosmische entiteit gekend als de Phoenix. Cyclops, Emma Frost, Magik, Colossus en Namor trachtten de wereld te verbeteren met hun Pax Utopia en slaagden hier aanvankelijk wonderwel in, maar de donkere invloed van de Phoenix en de constante tegenstand van de Avengers bleek te veel. Vier van deze zogeheten Phoenix Five zijn hun portie van de goddelijke kracht kwijtgespeeld en nu blijft er maar één over: X-Men-veldleider en mutantengeneraal Scott Summers, alias Cyclops. Eén detail: wanneer een lid van de Phoenix Five zijn/haar deel van de kracht kwijtraakte, vloeide dit over in de anderen. Cyclops nam op het einde van het vorige deel als enige bezit van de volledige kracht die de vuurvogel te bieden heeft en werd Dark Phoenix, een lot dat al die jaren geleden ook zijn ex-vrouw Jean Grey (schijnbaar) overkwam. Summers zijn geliefde Emma Frost ligt verslagen in het zand, terwijl zijn voormalige mentor, vaderfiguur en oprichter van de X-Men, Professor Charles Xavier, dit met zijn leven moest bekopen…

Terwijl Dark Phoenix links en rechts Avengers en X-Men neer maait en de wereld dreigt te overspoelen door een vlammenzee, wordt er ons via flashbacks in sneltempo verteld waarom de mutante heks Scarlet Witch (nog niet zo heel lang geleden verantwoordelijk voor het bijna uitsterven van het mutantenras) en Hope Summers (de eerstgeboren mutante na deze M-Day, jonge messias en aanvankelijk aanzien als de ware nieuwe gastvrouw voor de Phoenix) zo belangrijk zijn in het event dat ze enkele maanden terug nog hun eigen spotlight kregen in Avengers vs X-Men #0. Van hieruit verloopt het verhaal min of meer zoals verwacht. Nadat ze hun verschillen opzij zetten, zijn de beide dames — met hun aan elkaar tegengestelde krachten gebaseerd op de vurige orde van de Phoenix (Hope) en chaos magie (Scarlet Witch) — de enigen die de gecorrumpeerde Cyclops kunnen stoppen. Ondertussen wordt er nog een klein, vrij bruusk (en zonder voldoende opbouw dus vrij onnodig lijkend) karaktermoment opgebouwd voor de nieuwe, schijnbaar uit zijn coma ontwaakte jonge Nova en ondervindt Iron Man — net zoals in het vorige event Fear Itself — dat magie, mysticisme en geloof soms wel kunnen samengaan met harde wetenschap.

De Phoenix Force richt bij elke passage dood en vernieling aan, en dat hebben we al voldoende gehad in deze reeks, maar ook wedergeboorte. Het komt dan ook zeker niet als een verrassing welk type superwezen “herboren” wordt. Wie heeft er dan uiteindelijk gewonnen? Sinds de geboorte van de Phoenix Five werd het zeer duidelijk dat de uiteindelijke “goeien”, schijnbare underdogs en dus eindwinnaars de Avengers wel moesten worden (dat, en het feit dat ze net een miljardenblockbuster achter de rug hebben). Maar toch hebben ook de X-Men nu waarvoor ze in feite de afgelopen jaren onder een noodzakelijk meer militaristisch beleid van Cyclops hebben gestreden (en zelfs onderling gevochten). De enige verliezers zijn dan misschien de ondergedoken ex-leden van de Phoenix Five, oprichter Charles Xavier (die alweer diende te “sterven” opdat zijn droom zou leven) en misschien Cyclops zelf (al kan je eigenlijk wel stellen dat ie verdorie al die tijd gelijk had en zijn volk inderdaad naar hun “beloofde land” heeft geleid).

Aan Avengers vs X-Men werkten vijf schrijvers mee, maar voor het script van het laatste deel werd geopteerd voor Jason Aaron (Wolverine, The Incredible Hulk). In feite een spijtige keuze, want hoewel het onvermijdelijk lijkt dat de hele comic voorspelbaar verloopt en weinig nieuws brengt, verwacht je dan toch meer van de karakterisaties van de hoofdpersonages, vooral dan van leiders Captain America en Cyclops. Had dit dan overgelaten aan Brian Michael Bendis die, toegegeven, in het vorige deel al het meest dramatische moment uit de reeks voor zijn rekening mocht nemen, maar die eveneens met House of M de hele reeks gebeurtenissen die tot AvX hebben geleid in gang heeft gezet. Nu valt het laatste gesprek tussen Cap en Cyclops maar zeer zwakjes uit, en komt geen van beide heren zeer respectvol uit de hoek. Pik dan eerder Uncanny X-Men #19 (Kieron Gillen/Dale Eaglesham), dat zich gelijktijdig afspeelt, op voor een iets beter gebracht portret van Cyclops zijn acties in Avengers vs X-Men #12. Ook tekenaar van dienst Adam Kubert (Ultimate X-Men, Wolverine) laat naar goede gewoonte weer enkele steekjes vallen in kleinere panelen, maar komt er nog wel goed vanaf met enkele stevige actieshots.

Zoals vele laatste issues van eventreeksen, geeft Avengers vs X-Men #12 eerder een aanloop naar het volgende event dan een passende conclusie. In dit geval zijn dat Marvel NOW!‘s Uncanny Avengers #1, waarin Captain America zich eindelijk wel actiever gaat bezighouden met mutantenrechten, en AvX: Consequences, waarin Cyclops zijn ongetwijfeld langdurige weg naar vergiffenis en verlossing begint (gelijkaardig aan Iron Man na de Civil War en Dark Reign, of de Scarlet Witch na Avengers Disassembled en House of M). Als conclusie van het conflict tussen de Avengers en de X-Men krijgen we hier een voorspelbaar doch degelijk einde. Maar, als de conclusie van de verschillende jarenlange hiernaar opbouwende verhaallijnen, presteert deze comic ondermaats. Het verhaal gaat immers nog even verder in AvX: Consequences en het laatste deel van Uncanny X-Men en presenteert dan nog louter een verandering in de status quo die in verschillende nieuwe nummers één bij Marvel NOW! wordt verdergezet.

We wisten al langer dat Marvel NOW! geen reboot wordt van het Marvel-universum (zoals DC deed na het nog ondermaatser geëindigde Flashpoint), maar verwacht hiermee dus ook niet dat de nieuwe reeksen een geheel duidelijk nieuw instappunt zullen vormen of, misschien voor sommige lezers, Avengers vs X-Men een definitief eindpunt vormt tot het lezen van Marvel Comics. Avengers vs X-Men wordt, net zoals eender welk event van de afgelopen jaren, nog vrij rechtstreeks vervolgd. Misschien moeten we Marvel NOW!, ondanks de nieuwe start voor vele reeksen, dan toch maar zien als gewoonweg het volgende event in de cyclus. Avengers vs X-Men had Marvels Crisis on Infinite Earths, of misschien eerder hun Infinite Crisis, kunnen zijn en letterlijk een nieuwe fase ingeluid hebben voor het Marvel-universum. Jammer genoeg eindigt het bijna net zoals Civil War, waarin Captain America de rol overneemt van Iron Man, en Cyclops deze van Captain America.

Avengers vs X-Men #12 bij Archonia.com

 

 

 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.