0
Posted 18/09/2012 by Donnie Darko in Tv/Film
 
 

Beste gebruik van Muziek in Film (deel 2)


Muziek is, nog meer dan dialogen, een krachtig medium om emotie over te brengen. Ik merk op dat de films die mij het meest raken telkens ijzersterk gebruik maken van muziek. Het maakt niet uit of die nu speciaal gecomponeerd werd voor de film of er gebruik werd gemaakt van een bestaande song. In deze special zal ik het over het laatste hebben.

Ik ben op zoek gegaan naar songs die de beelden op het grote of kleine scherm versterken en heb toch wel een uitgebreid lijstje bij elkaar kunnen sprokkelen. Mijn hoop is dat jullie zin krijgen om de aangehaalde films te (her)ontdekken.

Dit is deel twee van de special, het eerste deel vinden jullie hier.

 

Iron Man (Jon Favreau)

Uitvoerder: Black Sabbath

Een herwerkte versie van deze song speelt over de end credits van dé film die de huidige superheldengekte op het zilveren scherm in gang zette.

Manhunter (Michael Mann)


Titel: In a gadda da vida

Uitvoerder: Iron Butterfly

De eerste film waar het personage van Hannibal Lecter (toen gespeeld door Brian Cox) in voorkwam, dit is immers de eerste én beste verfilming van Red Dragon. Tijdens de climax van deze klassieker zorgt deze song er voor dat de adrenaline door je lijf giert. Michael Mann zal elders in deze lijst trouwens nog eens terugkomen. Mann is iemand die alle technieken beheerst die voorhanden zijn om iets over een personage te kunnen zeggen, dus ook muziek.

 

Enter The Void (Gaspar Noé)


Titel: Freak

Uitvoerder: LFO

Het filmpje dat ik gekozen heb zijn de geschifte opening credits van het al even geschifte, bijna 3 uur durende meesterwerk van Gaspar Noé. Enter The Void is niet voor iedereen, maar ik genoot van elke minuut van deze zintuiglijke trip. Je wordt door LFO al gewaarschuwd voor de film: “This is going to make you freak.

Zoek zeker eens de volledige versie van het liedje op met de bijbehorende clip waarin Japanse schoolmeisjes volledig uit de bol gaan.

 

Jackie Brown (Quentin Tarantino)


Titel: Across 110th street

Uitvoerder: Bobby Womack

It’s a hard knock life voor Jackie Brown. Ik denk dat er geen enkele film is die je beter laat kennis maken met een hoofdpersonage…

Jackie Brown is trouwens de film die veel Tarantino-haters (een raar volk) dan weer wel kunnen pruimen.

 

Stand by me (Rob Reiner)


Titel: Stand by me

Uitvoerder: Ben E. King

Dit was de openingsdans op de trouw van mijn nicht, ze heeft goede smaak (dat heeft ze van mij).

De film zelf is het essentiële coming-of-age verhaal, een echte klassieker. De film toont ook aan wat voor een gemis het is dat River Phoenix zo vroeg is heengegaan. Mensen die opgegroeid zijn in de jaren 80 (of op een dieet stonden van films uit die periode) herkennen zeker Corey Feldman. Star Trek of Big Bang Theory fans herkennen zeker Wil Wheaton.

 

Strange Days (Kathryn Bigelow)


Titel: Hardly Wait

Uitvoerder: Juliette Lewis (cover van een PJ Harvey nummer)

Juliette Lewis kan je bezwaarlijk een babe noemen, maar op het moment dat ik haar in deze beetje vergeten, maar uitmuntende cyberpunk sci-fi film, Hardly Wait hoor en zie zingen, word ik altijd heel hitsig. Lewis straalt hier pure seks uit. Je begrijpt ook compleet waarom Ralph Fiennes maar niet verder kan gaan met zijn leven. (Mijn excuses aan de lezeressen, maar Juliette Lewis: wat een wijf!)

 

Twilight: New Moon (Chris Weitz)


Titel: Hearing Damage

Uitvoerder: Thom Yorke

Ja, ik heb een tweede song gekozen uit New Moon. Het is dan ook een fantastische soundtrack.

 

Blue Valentine (Derek Cianfrance)


Titel: Shift

Uitvoerder: Grizzly Bear

In deel één van deze special kreeg je een liedje uit het hoopvolle deel van de film, deze komt uit het zwarte deel. Dit liedje doet pijn telkens wanneer ik het hoor. Na de film te zien, zal dat bij jou niet anders zijn. Met enkele noten op de gitaar en engelachtige samenzang tovert Grizzly Bear kippenvel op zelfs de doden. Blue Valentine is trouwens bijna volledig opgebouwd uit songs van de indiegroep, een meesterlijke zet.

The Crow: City of Angels (Tim Pope)


Titel: Teething

Uitvoerder: Deftones

Ik denk dat de soundtrack van The Crow: City of Angels één van de eerste soundtracks is die ik ooit kocht en grijsgedraaid heb. Je houdt niet voor mogelijk hoeveel goede muziek daar opstaat. De muziek heeft misschien niet direct een link met wat op het scherm gebeurt, maar retecoole muziek wordt nog krachtiger in een cinemazaal. De kenners onder jullie vragen zich misschien af waarom ik niet ging voor Now I wanna be your dog van Iggy Pop of Burn van The Cure. Dat zou te voor de hand liggend geweest zijn en ik ben nu eenmaal een grote fan van de Deftones.

Drive (Nicholas Winding Refn)


Titel: Under your spell

Uitvoerder: Desire

Zoals ik reeds in deel één van deze special zei, je kan voor meer uitleg terecht in mijn review/analyse van Drive. Dit vind ik in de film, en zelfs in andere films, de meest geslaagde combinatie van muziek en beelden. Zonder dialogen, maar enkel door montage en de muziek wordt alles perfect uitgelegd.

Miami Vice (Michael Mann)


Titel: We’re no here

Uitvoerder: Mogwai

Deze film zorgde er voor dat ik bijna 6 maanden non-stop naar Mogwai ben blijven luisteren. De film zelf blijft ook nazinderen ondanks het feit dat er soms wel wat dode momenten inzitten…

Comments

comments


Donnie Darko

 
avatar
Grr. Arghh!