6
Posted 01/09/2012 by Donnie Darko in Comics
 
 

Donnies pre-orders: aanraders voor november 2012 (HC/TPB)


Maandelijks maakt Donnie Darko voor Brainfreeze een selectie van interessante comics. Donnie beperkt zich tot hardcovers en trades.

Het orderformulier (pdf) van september 2012 voor aankopen in november 2012 kan hier gevonden worden: Previews september 2012 .

Druk het af, vul het in, en geef het af in je lokale comicshop. Of volg gewoon de links naar de webshop van Archonia (links openen in een nieuw venster).

DC Comics 

We beginnen aan de tweede ronde! Ik heb de afgelopen maanden elke, maar dan ook elke bundel van de New 52 aangeraden in deze column. Tot nu toe heb ik de verschenen TPB’s en HC’s ook effectief gekocht. Dit bleek voor mij persoonlijk een goede zet. Tot nu toe heb ik maar één echte stinker gelezen (Green Arrow) en twee teleurstellingen (Stormwatch en Grifter). Wat het me vooral opgeleverd heeft, zijn enkele aangename verrassingen. Titels die ik onder normale omstandigheden nooit zou gekocht hebben, maar erg goed en/of leuk bleken te zijn. Nu is het wel de bedoeling dat ik wat selectiever zal zijn in wat ik aanraad. Deze maand betekent dat 4 reeksen, de grote kanonnen.

Voor mij blijft Promethea het meesterwerk van Alan Moore, een standpunt dat velen niet lijken te delen, maar TOP 10 staat niet ver onder die titel. Het zal dus erg moeilijk zijn om aan de verleiding te weerstaan en deze uitgave niet te kopen…

TOP10 is eigenlijk een politiereeks en volgt de exploten van de agenten werkzaam in district 10 van de stad Neopolis, waar iedereen (politie, burgers, kinderen, dieren,…) superkrachten heeft.

Simpel concept, maar vakkundig en gedetailleerd uitgewerkt. Wat mij betreft dé aankoop van deze maand.

Deze hardcover omvat de oorspronkelijke vierdelige miniserie geschreven door Neil Gaiman (Sandman) en onder andere getekend door John Bolton en Charles Vess. De trade paperback is nog vrij vlot te verkrijgen, maar dateert ook al weer van een hele tijd geleden.

Brian Wood blijft, samen met Jonathan Hickman, één van de meest unieke stemmen in de comicsindustrie. Deze Northlanders wordt door velen minder gesmaakt dan zijn andere reeks bij Vertigo (DMZ), maar ik was minstens even erg onder de indruk. Vooral omdat ik nu eens niets heb met Vikingverhalen. Wood bewijst echter nogmaals dat het genre waarin je schrijft niets uitmaakt zolang de personages maar interessant zijn. Dat is hier altijd het geval geweest…

Het zal dus ongetwijfeld weer genieten worden van deze laatste bundel.

IDW Publishing

Een paar maanden geleden had ik al eens een Deadworld-trade aangeraden. Dat doe ik nu opnieuw.

Een belangrijke reden voor de aanschaf van deze bundel is absoluut Sami Makkonen, de Finse Ben Templesmith, zeg maar.

Image

Die andere bundel door Brian Wood (Local, New York 4) deze maand. Oorspronkelijk kwamen deze mini-reeksen uit bij AiT Planetlar, maar nu hebben we dus recht op betere uitgaves. Deze trade verzamelt de 4 volumes, dus ook de prequel. Het is ruw en de tekeningen van Rob G zijn niet om over naar huis te schrijven, maar het blijft erg leuk om lezen. Het soort ‘urban‘-verhalen dat Wood schrijft, krijg je trouwens niet elke dag voorgeschoteld.

De softcover van deze vierdelige mini door Ed Brubaker (Fatale, Gotham Central) en Michael Lark (Daredevil, Scarlet) is reeds een tijd niet meer beschikbaar. Nu krijg je de kans om deze titel, die men het begin van Brubakers obsessie met crime noir in het comicsmedium kan noemen, in huis te nemen. Hierin vind je ook de eerste samenwerking tussen Brubaker en Sean Phillips, uiteraard de tandem achter Incognito en Criminal.

Marvel

Laatste bundeling van Hickmans run… Snif.

Hierna stop ik met Fantastic Four. Fraction en Bagley, daar wil ik niets mee te maken hebben (het concept spreekt me ook totaal niet aan: klik hier) en de herstart van FF doet me ook al niets.

Hickman zelf volg ik uiteraard naar Avengers

(Donnie een jaar geleden):

Dat kan misschien wel goed zijn, maar ik ga het niet kopen.

(Donnie 6 maanden geleden):

Hmmm, de HC van de eerste 6 issues is uit. Naaah, ik ga het niet kopen.

(Donnie een maand geleden):

Hmmm, de trade met de eerste 6 issues is uit. Misschien toch kopen? Neen, ik ga mij inhouden.

(Donnie nu):

Hmmm, een HC met de eerste 2 verhaallijnen. Damn you, Marvel, jullie hebben mijn ijzeren wil dan toch gebroken!

Ik was niet van plan om met Invincible Iron Man door te doen. Niet omdat het slecht geschreven zou zijn, maar het werd allemaal een beetje lang uitgerekt waardoor mijn interesse begon te tanen. Nu ik weet dat er binnenkort een einde aan Fractions run komt, wil ik die wel nog vervolledigen. Het gen dat verzamelwoede veroorzaakt, werkt nog steeds erg goed bij mij!

Deze bundel heeft drie dingen die me sterk aantrekken. Ik ben absolute fan van de X-Men, ik ben absolute fan van Brian Wood en Quentin Quire (hier Kid Omega) is een zalig personage!

Quire werd gecreëerd door Grant Morrison en Frank Quitely aan het begin van hun run op New X-Men (essentieel leesvoer, trouwens). Ik vond de mix van puberaal anarchisme en totale gewetenloosheid die Morrison hem toebedeelde, ongelooflijk geslaagd…

Mark Texeira… Verdomme, waar is de tijd? Enkele van de eerste comics die ik las waren nummers van Wolverine getekend door de man. Die grauwe, vuile stijl die hij daar hanteerde, vond ik absoluut fantastisch (ik moet me die run uit 1992 nog eens aanschaffen). Hier lijkt het wat beheerster, maar het ziet er niet minder fantastisch uit.

Het is Punisher in de ruimte, ok, maar dit betekent niet dat het slecht hoeft te zijn. Ik heb wel vertrouwen in Frank Tieri (Lord Havok and the Extremists).

Garth Ennis (Preacher, The Boys) op een Furymini… Uitgegeven bij het volwassen MAX-imprint… Eénmaal, andermaal, helemaal verkocht.

De eerste bundel door Christos Gage (Absolution, Thunderbolts). Tot nu toe kon ik nog niet veel goeds over de man vertellen, hopelijk verandert dat hier. Het is natuurlijk geen dankbare taak om na Mike Carey te moeten komen…

Onafhankelijke uitgevers

Strangers in Paradise zal voor mij altijd Terry Moore‘s beste werk zijn, maar dat heeft eerder te maken het effect dat die reeks op me had dan met koude, objectieve criteria. Je moet het Moore echter nageven, drie reeksen die totaal verschillend zijn qua genre en stijl, het is niet iedereen gegeven. SiP was een mix van drama en thriller, ECHO pure sci-fi en Rachel Rising is dan weer bovennatuurlijke horror.

OK, hij mag wat meer variatie steken in hoe zijn personages er uitzien, soms denk je dat je opnieuw SiP aan het lezen bent, maar niemand kan zo goed gezichtsuitdrukkingen op papier krijgen als Moore. Trouwens, onze Terry is even begaafd in het tekenen van vrouwelijk schoon als Frank Cho (Liberty Meadows). Cho heeft wel de neiging om eerder voor de pin-up te gaan terwijl Moore eerder houdt van ‘the girl next door‘. Dat hebben hij en ik gemeen met elkaar.

Ik heb de reeks al volledig, maar jullie misschien niet. Dit is het laatste grote verhaal dat we van Warren Ellis (Transmetropolitan, Desolation Jones) mogen verwachten voor een lange tijd aangezien de man nu andere media gebruikt om zijn ei kwijt te geraken.

Wie van post-apocalyptische verhalen houdt moet dit kopen. Wie daar niet van houdt eigenlijk ook, want Freakangels overstijgt zijn genre. Paul Duffield is trouwens de revelatie van deze titel. Sommigen moesten zijn stijl een beetje gewoon worden, maar na een tijdje waren ook die rare jongens verkocht.

Wil ik eens uitproberen uit nieuwsgierigheid. Christopher Mitten was tot voor kort de tekenaar van de geniale post-apocalyptische comic Wasteland. Hij was dan ook de reden om dit een kans te geven.

Comments

comments


Donnie Darko

 
avatar
Grr. Arghh!