2
Posted 31/08/2012 by Arno in Comics
 
 

50 jaar The Amazing Spider-Man! (Deel 5) – Spidey in de 21e eeuw

Spider-Man, één van de bekendste superhelden aller tijden en Marvels residente webslingeraar, bestaat deze maand 50 jaar en dat moet gevierd worden! Hier bij Brainfreeze zetten we het personage gedurende de hele maand augustus in de spotlight met enkele reviews en specials om het webhoofd een verjaardagsfeestje te schenken waar hij helemaal ondersteboven van kan zijn.

Met de jaren 00 zijn we aan het vijfde en laatste deel van onze geschiedenisspecial rond Spider-Man toegekomen, waarin het personage niet alleen comics en televisie, maar ook het grote scherm verovert.

Mr. Parker goes to Hollywood

Goed, er was al de tv-film/pilootaflevering die de The Amazing Spider-Man-tv-reeks uit de jaren 70 lanceerde, de fanfilm The Green Goblin’s Last Stand uit 1992, de recent opgedoken allereerste fanfilm uit 1969 en natuurlijk de Turkse cultfilm 3 Dev Adam (1973) waarin Spidey werd omgetoverd tot een megalomane schurk die in de clinch ging met Captain America en de Mexicaanse worstelaar Santo (We are not making that up), maar het werkelijke filmdebuut van het webhoofd kwam er pas aan in 2002.

Spider-Man werd geregisseerd door Sam Raimi (Evil Dead) en werd een gigantisch kassucces dat, samen met X-Men (2000), verantwoordelijk was voor de heropleving (en latere explosie) van het superheldengenre in Hollywood. Tobey Maguire (The Cider House Rules) kroop in de huid van de webslingeraar en werd bijgestaan door Kirsten Dunst als Mary Jane Watson, James Franco als Harry Osborn en een onvergetelijke J.K. Simmons als J. Jonah Jameson. Spider-Man 2 volgde in 2004, Spider-Man 3 in 2007 en doorheen de filmtrilogie kreeg Spidey te kampen met Norman Osborn/Green Goblin (Willem Dafoe) en zijn zoon Harry, Dr. Octopus (Alfred Molina), de Sandman (Thomas Haden Church) en Venom (Topher Grace). Ondanks enkele afwijkingen van het bronmateriaal (organische webshooters, een bravere MJ, een kleinere rol voor Gwen Stacy, een minder praatgrage Spider-Man en een veel te magere Venom…) toverde de filmtrilogie toch min of meer de hoogdagen van de Lee/Romita-periode uit de comics op het grote scherm en worden zeker de eerste twee nog steeds beschouwd als enkele van de beste superheldenfilms aller tijden.

De filmreeks kreeg dit jaar met The Amazing Spider-Man een succesvolle reboot onder regisseur Marc Webb (500 Days of Summer), met Andrew Garfield (The Social Network) als de nieuwe, jongere (en hippere) Peter Parker, Emma Stone als Gwen Stacy en Rhys Ifans als Dr. Curt Connors/The Lizard. Ook hier zal men een nieuwe trilogie uitbouwen, waarin het mysterie rond de dood van Peters ouders en hun connectie tot Norman Osborn zijn bedrijf Oscorp als rode draad geldt. De sequel staat inmiddels al gepland voor mei 2014.

Spider-Man Unlimited

Ook op het kleine scherm was de webslingeraar regelmatig te zien, al werd het succes van de FOX-animatiereeks uit de jaren 90 nooit herhaald. In 1999 verscheen Spider-Man Unlimited, waarin een van een nieuw stealth-pak voorziene Spidey naar een alternatieve aarde (Counter-Earth) reisde om de verdwaalde astronaut John Jameson (zoon van J. Jonah Jameson) te redden en de symbiotes Venom en Carnage tegen te houden. De reeks telde echter maar 13 afleveringen. Hetzelfde gold ook voor de CGI-reeks op MTV, Spider-Man: The New Animated Series uit 2003, met Neil Patrick Harris (How I Met Your Mother) als de stem van Peter Parker en schrijver Brian Michael Bendis (Daredevil) als producer. The Spectacular Spider-Man uit 2008 op The CW en Disney XD liep dan weer dubbel zo lang als zijn voorgangers en plaatste een jonge Peter Parker, ingesproken door Josh Keaton, terug in zijn oorspronkelijke high school setting en liet hem weer kennismaken met zijn eerste superschurken…

Ultimate Spider-Man

Na het minder succesvolle Spider-Man: Chapter One uit 1998 werd de oorsprong van de webslingeraar opnieuw verteld en van een moderne update voorzien in 2000. Ditmaal gebeurde dit echter in een geheel nieuw universum. Schrijver Brian Michael Bendis en The Amazing Spider-Man-tekenveteraan Mark Bagley begonnen met Ultimate Spider-Man aan een zeven jaar durende run, de langste ooit in de geschiedenis van Marvel, waarin we opnieuw werden voorgesteld tot de wereld van een op de middelbare school vertoevende Peter Parker en zijn gemaskerde alter ego. Het Ultimate Marvel-universum begon gelijkaardig, maar evolueerde uiteindelijk heel anders dan het reguliere Marvel-U, al bleef de wereld van Peter Parker zelf nog vrij herkenbaar.

Na een eerste herlancering van de reeks in 2009, vervangingen door Stuart Immonen (Fear Itself) en David Lafuente (New Mutants) keerde Bagley in 2011 terug voor de laatste verhaallijn The Death of Spider-Man, waarin Peter Parker zich heroïsch opofferde in één laatste gevecht tegen zijn grootste vijanden. Een ontmaskerde Peter stierf hier vlak voor zijn huis in de armen van Mary Jane en in het bijzijn van Gwen Stacy, tante May en zijn beste supervrienden Iceman en de Human Torch. Later werd zijn identiteit publiekelijk bekend en werd hij gevierd als één van de jongste, maar grootste helden aller tijden in deze versie van het Marvel-universum (Ultimate Spider-Man #160, 2011). Zijn mantel werd hierna opgepakt door de tiener Miles Morales (Ultimate Fallout #4, 2011), dewelke nu de nieuwe Ultimate Comics: Spider-Man-reeks draagt en recentelijk zelfs de oorspronkelijke, oudere Peter Parker uit het reguliere Marvel-universum ontmoette in de minireeks Spider-Men (2012).

De dood van Ultimate Peter Parker

Ultimate Spider-Man vormde tevens de hoofdinspiratie voor de gelijknamige, nieuwe animatiereeks op Disney XD. Hierin staat Spider-Man, samen met een resem andere jonge superhelden, in dienst/opleiding van de defensieorganisatie S.H.I.E.L.D., Nick Fury alsook enkele Avengers. Brian Michael Bendis, dewelke nog steeds de comics schrijft, en Paul Dini (Batman: The Animated Series) zijn producers van de show. De rol van Spidey wordt ingesproken door Drake Bell en Clark Gregg, S.H.I.E.L.D.-agent Phil Coulson uit de Marvelfilms, fungeert als de (undercover-)schooldirecteur van de Midtown High School.

Alle geheimen onthuld

Tante May ontdekt Peters geheim

In het gewone Marvel-universum werd de recentelijk opnieuw gelanceerde hoofdreeks The Amazing Spider-Man begin jaren 00 overgenomen door schrijver J. Michael Straczynski (Babylon 5). Vanaf zijn eerste issue, deel #30 (2001) werd er, zoals in vele Marveltitels, een dubbel nummeringssysteem toegepast, alsof de reeksen gewoonweg verder liepen vanaf de jaren 60. The Amazing Spider-Man (volume) #30 kwam dus overeen met The Amazing Spider-Man (volume 1) #471. Pas vanaf deel #500 uit 2003 kwam de reeks terug definitief op haar oude nummering terecht.

Doorheen de run van JMS kwam tante May eindelijk de geheime identiteit van haar neef te weten (#35, 2001), wat na al die jaren hun band verstevigde, kwamen Spider-Man en Mary Jane terug bij elkaar (#50, 2003) en werd Peter Parker leraar wetenschappen op zijn oude middelbare school (#31, 2001). Eén van de meer controversiële momenten uit de schrijver zijn tenure werd de revelatie dat Spider-Man een totem was, een door magie gedreven brug tussen mens en dier, en het dus geen toeval was dat hij al die jaren geleden een spinnenbeet kreeg (#30-35, 2001). De introductie van de bovennatuurlijke Ezekiel en totemjager Morlun viel niet bij elke fan in goede aarde. Het meest controversiële verhaal moet echter wel Sins Past (#509-514, 2004-05) zijn, waarin werd gesteld dat Peters ex, Gwen Stacy, niet lang voor haar dood een one night stand had met haar latere moordenaar, Norman Osborn, en later zijn tweelingen baarde. De dankzij hun Goblinbloed zeer snel opgroeiende kinderen, Sarah en Gabriel, confronteren achteraf Peter Parker, denkende dat hij hun werkelijke vader was. Een zeer speciale issue was dan weer deel #36 (2001), waarin Spider-Man, ongetwijfeld de meest New Yorkse van alle Marvel-superhelden, reageerde op de werkelijke gebeurtenissen van 11 september, 2001.

Spider-Man bij Ground Zero

Spider-Man bij de New Avengers

New Avengers Assemble!

In deze periode werd Spider-Man, na een jarenlange bondgenoot geweest te zijn van het team en zelfs even een reservelid, eindelijk een officiële Avenger. Hij speelde een belangrijke rol in de reeks New Avengers, dewelke in 2005 van start ging onder schrijver Brian Michael Bendis. Uiteindelijk verhuisde hij ook, samen met tante May en Mary Jane, naar Iron Man zijn Stark Tower, het hoofdkwartier van het team in het hartje van New York. Tante May begon zelfs nog iets met Jarvis de butler (hoewel deze later een vormveranderende Skrull bleek te zijn…ouch).

Naast The Amazing Spider-Man, liep er vanaf 2003 ook een nieuw volume van The Spectacular Spider-Man onder Paul Jenkins (The Sentry) en een nieuwe reeks getiteld Friendly Neighborhood Spider-Man onder Peter David (The Incredible Hulk) vanaf 2005. Spider-Man’s Tangled Web was een anthologiereeks dewelke in 2003 plaatsmaakte voor Marvel Knights Spider-Man onder Mark Millar (Kick-Ass), een reeks met een iets meer volwassen en donkerdere toon. In de eerste grote verhaallijn kwamen we te weten dat Eddie Brock, voormalige Venom, leed aan kanker en zijn symbiont ging verkopen aan de hoogste bieder. Uiteindelijk werd Mac Gargan, in een vorig leven de Scorpion, de nieuwe, kannibalistische Venom (Marvel Knights Spider-Man #10, 2005). De Green Goblin werd dan weer eindelijk in de gevangenis gestopt, maar had nog een plot achter de hand waarin tante May tijdelijk levend werd begraven en een nieuwe Sinister Twelve opdook. Deze reeks werd later omgedoopt tot The Sensational Spider-Man, onder Roberto Aguirre-Sacasa (Marvel Knights 4).

Iron Spider

De krachten van Spider-Man werden opgedreven in Spider-Man: Disassembled (Spectacular Spider-Man #15-20, 2005) en in de cross-over The Other (2005-06), waarin hij tijdelijk stierf na een gevecht met Morlun en herboren werd in een cocon. Nu kwamen Spider-Man zijn webben, net zoals in de films, uit zijn eigen polsen, bevatte hij extra zintuigen alsook dodelijke Spider-Stingers, die maar zelden opnieuw getoond werden. Tony Stark, alias Iron Man creëerde achteraf voor hem ook nog een Iron Spider-kostuum, met enkele handige stealth-functies.

Spidey zijn tijd bij de New Avengers leidde tot een haast vader-zoonrelatie met Tony Stark. Peter koos dan ook aanvankelijk zijn kant in de Civil War (2006), waarin de overheid alle superhelden opdroeg zich te ontmaskeren en technisch gezien S.H.I.E.L.D.-agenten te worden. Na lange twijfel, ontmaskerde Spider-Man zich live op tv om Tony’s zaak bij te staan (Civil War #2, 2006). Daily Bugle-redacteur J. Jonah Jameson viel letterlijk flauw en spande later nog een rechtszaak aan tegen zijn voormalige fotograaf (die uiteindelijk, zo bleek, alleen maar foto’s van zichzelf aan hem verkocht). Nadat de oorlog tussen de superhelden escaleerde, verwisselde Spider-Man van kant en sloot hij zich aan bij het verzet onder Captain America. Na diens overgave werd hij, samen met een hoop andere New Avengers alsook MJ en tante May, echter een voortvluchtige.

Peters slechtste… idee … ooit…

Back in Black

Ondertussen had een in de gevangenis vertoevende Wilson Fisk, alias de maffiabaas de Kingpin, het gemunt op het persoonlijke leven van Peter Parker. Een kogel van een huurdoder die bestemd was voor hem, trof zijn tante May en plaatste haar in een kritieke toestand. Hierna trok een woeste Peter opnieuw tijdelijk zijn zwarte pak aan (net toen Spider-Man 3 in de cinemazalen kwam), en gaf hij de Kingpin in de gevangenis het pak slaag van zijn leven (Amazing #539-543, 2007)…

Een nieuwe dag

De afsluiter van JMS zijn run, getekend en mee geplot/geschreven door Editor-in-Chief Joe Quesada, werd de cross-over One More Day uit 2007. Hierin deed Marvel waar de eerdere, maar even controversiële Clone Saga uit de jaren 90 in faalde: Spider-Man terugbrengen naar een vroegere periode als een ongetrouwde twintiger met een geheime identiteit, terwijl toch de afgelopen 20 jaar aan verhalen enigszins intact bleven. In een pact met de helse demon Mephisto, werd het huwelijk van Mary Jane en Peter Parker en de bekendmaking van zijn geheime identiteit magisch uit de continuïteit gewist, in ruil voor het leven van tante May (Amazing #545, 2007).

Het huwelijk tussen MJ en Peter uit 1987 had nu dus nooit plaatsgevonden, maar de geschiedenis tussen de twee bleef min of meer wel hetzelfde. Ze hadden dus geruime tijd een vaste relatie, maar dan zonder ooit een ring aan hun vinger te hebben gehad. Pas drie jaar later werd in de verhaallijn One Moment in Time de herschreven versie van hun trouwdag, Peters ontmaskering op tv en de deal met Mephisto uit de doeken gedaan (#638-641, 2010).

Mephisto maakt duidelijk wat hij wil…

The Amazing Spider-Man verscheen vanaf 2008 drie keer per maand onder verschillende schrijvers en tekenaars, terwijl de andere drie reeksen werden stopgezet. In Brand New Day zagen we Peter Parker opnieuw als vrijgezel, terug met zelfgemaakte mechanische webshooters. Zijn voormalige beste vriend/aartsvijand Harry Osborn keerde — net zoals zijn pa 10 jaar eerder — terug uit de dood (hij zat namelijk schijnbaar de hele tijd in Europa) en niemand buiten Mary Jane wist af van Spider-Man zijn geheime identiteit. Een nieuwe supporting cast werd geïntroduceerd, waaronder zakenman Dexter Bennet, die de Daily Bugle opkocht en omvormde tot The DB, NYPD-agent Vin Gonzales, forensisch experte (en tijdelijk Peters nieuwe vriendin) Carlie Cooper en Lilly Hollister, die uiteindelijk als de nieuwe superschurk Menace relaties aanging met zowel Norman als Harry Osborn en met die laatste zelfs de Green Goblin-familie een tikkeltje uitbreidde (#642, 2011).

Brand New Day

Doorheen Brand New Day zagen we ook tante May in het huwelijksbootje stappen met John Jonah Jameson Sr. (#600, 2009), de vader van J. Jonah Jameson, wat er dus voor zorgde dat Peter en JJJ nu aan elkaar gerelateerd zijn. Jonah zelf werd dan weer burgemeester van New York City (#591, 2009). Ook Spideys vijanden ondergingen heuse veranderingen. Norman Osborn werd tijdens Dark Reign een tijdje de Iron Patriot, het hoofd van defensieorganisatie H.A.M.M.E.R. en leider van de Dark Avengers. Hij probeerde tevens zijn zoon Harry in te lijven en van nieuwe krachten te voorzien als de American Son (#595, 2009). Eddie Brock, de oorspronkelijke Venom, werd dan weer de nieuwe Anti-Venom (#568, 2008), terwijl een stervende Dr. Octopus fysiek zwakker, maar daarmee ook gevaarlijker dan ooit terugkeerde (#600, 2009).

Een nieuwe vijand die in deze periode werd geïntroduceerd was Mr. Negative (#546, 2008), in zijn geheime identiteit de baas van een soepkeuken waar tante May vrijwilligerswerk verrichtte. Toch deden ook al vrij snel Spideys oude, klassieke vijanden weer de ronde. In The Gauntlet (#611-637, 2009-10) maakten ze allemaal in sneltempo hun opwachting, terwijl we in de daaropvolgende Grim Hunt de familie Kraven zagen wederkeren en voormalige Spider-Woman/Arachne, Julia Carpenter, de nieuwe helderziende Madame Web werd.

Hitting the Big Time

Spidey hits it… big time!

Vanaf The Amazing Spider-Man #648 (2011) startte de verhaallijn Big Time, waarin schrijver Dan Slott (She-Hulk) de “Parker Luck” (lees: het constante ongeluk van Peter Parker) over een andere boeg smeet. Alles zit nu mee. Peter Parker begint als wetenschappelijk onderzoeker/developer bij Horizon Labs, wat hem enkele nieuwe patenten alsook nieuwe Spideykostuums oplevert. De breuk tussen de superheldengemeenschap sinds de Civil War werd gelijmd en Spider-Man is nu alweer een volwaardig Avenger. Na de tijdelijke dood van zijn goeie vriend de Human Torch, nam hij ook even zijn plaats in in de Fantastic Four en Future Foundation (FF #1, 2011). In 2011 kwam er ook een nieuwe reeks getiteld Avenging Spider-Man, de nieuwe Marvel Team-Up.

Dit wil echter niet zeggen dat alles saai begon te worden in het leven van de webslingeraar. Zo werd de “mislukte” kloon Kaine de nieuwe Scarlet Spider (Scarlet Spider #1, 2012) en werd zijn vriend Flash Thompson, dewelke zijn benen kwijtspeelde als soldaat in Irak, de nieuwe Venom (#654.1, 2011). Phil Urich, neef van reporter Ben Urich en in de jaren 90 nog een interim-Green Goblin, nam dan weer de identiteit aan van de nieuwe Hobgoblin (#649, 2011). De grootste recente verhaallijn was Spider-Island (2011), waarin heel Manhattan tijdelijk werd voorzien van spinnenkrachten. Na de dood van Marla Jameson, de vrouw van burgemeester Jonah, omwille van een Spider-Slayer in deel #654 (2011), beloofde Peter plechtig (maar naïef) dat, zolang hij actief is als Spider-Man, niemand meer zal sterven…

Verder zagen we in The Ends of the Earth (2012) nog een terugkeer van Dr. Octopus en de Sinister Six en de schijnbare dood van huurlinge Silver Sable. Zopas werd ons Andrew Maguire voorgesteld (#692, 2012), wiens naam een leuke verwijzing is naar de twee acteurs die Spider-Man al op het grote scherm vertolkt hebben. Hij werd in een gelijkaardig ongeluk aan dat van Peter Parker omgetoverd tot Alpha. Een zich (uiteraard) hiervoor verantwoordelijk voelende Spidey nam de jongen onder zijn hoede en traint hem voorlopig tot zijn allereerste sidekick

In de komende maanden mogen we The Amazing Spider-Man #700 verwachten, dat volgens Dan Slott zeer groots wordt, ongetwijfeld nieuwe veranderingen toebrengt aan het webhoofd zijn status quo en daarna de volgende 50 jaar mag inzetten onder Marvel NOW!

Aanraders

In de jaren 00 ging het tijdperk van trade paperbacks en hardcovers pas echt van start. Met als gevolg dat zowat alle grote en kleine verhaallijnen uit deze periode ooit weleens in een bundeling verschenen, en dat voor iedere reeks en miniserie. Wanneer we ons beperken tot hoofdreeks The Amazing Spider-Man is de controversiële run van J. Michael Straczynski — verzameld in 13 aparte trades en 5 Ultimate Collections — wel een leesbeurt waard. De Brand New Day-periode kent, op de eerste drie bundelingen na, voornamelijk ongenummerde trades. Een leesvolgorde kan je hier terugvinden bij onze trouwe sponsor. Natuurlijk speelde het webhoofd vanaf zijn lidmaatschap tot de Avengers eveneens grote rollen in de reeksen New Avengers, Avengers (vanaf het vierde volume van de serie), de twee eerste bundelingen van Future Foundation en zowat alle grote Marvel-events beginnende bij Secret War uit 2004.

Nieuwe Spideyfans wordt echter aangeraden om te starten vanaf de Big Time-periode onder schrijver Dan Slott. En enkele ten zeerste aan te raden aparte collecties zijn de minireeks Spider-Man: Blue uit 2002-03 door Jeph Loeb en Tim Sale (Hulk: Gray, Daredevil: Yellow), waarin er in flashbacks teruggekeerd wordt naar de hoogdagen van de reeks en de relatie tussen Mary Jane, Gwen Stacy en Peter Parker in de spotlight staat, en de eerste twaalf delen van het iets meer volwassen Marvel Knights Spider-Man door Mark Millar, gebundeld in een Ultimate Collection. Verder is er ook nog het zich in een alternatieve toekomst afspelende Spider-Man: Reign door Kaare Andrews (Astonishing X-Men: Xenogenesis), een Batman: The Dark Knight Returns voor het webhoofd, zeg maar.

De vernieuwde oorsprong voor Spider-Man in het reguliere Marvel-universum wordt verteld in het recente Spider-Man: Season One, een op zich staande graphic novel door Cullen Bunn (Fear Itself: The Deep) en Neil Edwards (Herc). Diegenen die een Spider-Man zonder enige continuïteitsbagage willen lezen kunnen natuurlijk het beste kiezen voor Ultimate Spider-Man, waarin het klassieke verhaal een moderne make-over krijgt door Brian Michael Bendis en Mark Bagley in het Ultimate Marvel-universum. Ultimate Spider-Man kent inmiddels ook al wel 22 trades en één videogame, na het event Ultimatum volgen er nog een viertal bundelingen onder de noemer Ultimate Comics Spider-Man en na de dood van Peter Parker wordt er verdergegaan met de nieuwe Spidey Miles Morales.

Een absolute aanrader kiezen is moeilijk. Spider-Man: Blue is prachtig maar niet bepaald representatief voor deze periode, The Amazing Spider-Man onder Dan Slott toont momenteel de webslingeraar op zijn best en Season One is het ideale instappunt voor nieuwe lezers. Maar als we één bundeling moeten kiezen die dit tijdperk van Spider-Man belichaamde, dan moet het toch wel het allereerste volume van Ultimate Spider-Man zijn: Power & Responsibility.

Ultimate Spider-Man volume 1 bij Archonia.com

Afsluiten doen we naar goede gewoonte weer met een filmpje. Vandaag hebben we gekozen voor de introductie tot The Spectacular Spider-Man uit 2008, dat als je het mij vraagt het beste Spider-Man theme song opleverde sinds de cover van het origineel door The Ramones. Oordeel vooral zelf en geniet ervan!

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.