4
Posted 28/08/2012 by Arno in Comics
 
 

50 jaar The Amazing Spider-Man! (Deel 3) – Spidey in de Eighties

Spider-Man, één van de bekendste superhelden aller tijden en Marvels residente webslingeraar, bestaat deze maand 50 jaar en dat moet gevierd worden! Hier bij Brainfreeze zetten we het personage gedurende de hele maand augustus in de spotlight met enkele reviews en specials om het webhoofd een verjaardagsfeestje te schenken waar hij helemaal ondersteboven van kan zijn.

In dit derde deel van onze geschiedenisspecial zijn we in het tijdperk van de jaren 80 aangekomen. De eerste twee delen omtrent de jaren 60 en 70 kan je hier en hier terugvinden.

Black Cats & (Hob)Goblins

The Amazing Spider-Man opende de jaren 80 met deel #200, waarin de inbreker die oom Ben neerschoot — en dus verantwoordelijk was voor Spider-Man zijn bestaan als misdaadbestrijder — terugkeerde. Tijdens een conflict met Spidey komt de man te weten waarvoor hij al die jaren geleden verantwoordelijk was en, hoewel een woedende Peter Parker zijn leven niet zelf ontnam en dus niet tot zijn niveau zonk, werd het de man wel allemaal teveel en kreeg hij een fatale hartaanval.

De hoofdreeks rond de muurkruiper werd doorheen de jaren 80 gedragen door grote namen als Marv Wolfman (New Teen Titans), Roger Stern (Captain America), John Romita Jr. (Avengers), Tom DeFalco (New Warriors) en Ron Frenz (The Mighty Thor) en heel wat nieuwe personages werden geïntroduceerd in zowel The Amazing Spider-Man als in Peter Parker, The Spectacular Spider-Man om de wereld van Spidey te breiden. Denk hierbij aan de helderziende Madame Webb (Amazing #210, 1980), de huurlinge Silver Sable (Amazing #265, 1985) en het duo tienersuperhelden Cloak & Dagger (Spectacular #64, 1982). In 1985 werd de Marvel Team-Up-reeks vervangen door een derde ongoing Spider-Man-titel: Web of Spider-Man.

Eerste verschijning van de Black Cat

Op het einde van de jaren 70 werd er ook al een belangrijk nieuw personage tot de Spider-Man-mythos geïntroduceerd (The Amazing Spider-Man #194, 1979). Felicia Hardy was als de gekostumeerde Black Cat een avontuurlijke dievegge en werd in de jaren 80 een belangrijke liefdesinteresse voor Spider-Man. In tegenstelling tot de eerdere liefjes van Peter Parker, had de Black Cat voornamelijk interesse voor zijn gemaskerde alter ego. Hoewel dit de eerste keer was dat Peter zonder geheimen een relatie aanging, had Felicia het er aanvankelijk wel moeilijk mee dat haar geliefkoosde Spider-Man een vrij gewone jongen bleek te zijn. De twee zouden van tijd tot tijd hun troebele relatie nieuw leven inblazen en Felicia keerde zich hierbij meer en meer af van haar dieveggebestaan. Peter koos uiteindelijk toch voor Mary Jane Watson, terwijl Felicia nog relaties aanging met onder meer Flash Thompson, inmiddels één van Peters beste vrienden, en Spideys occasionele tegenstander/bondgenoot Thomas Fireheart, alias de Puma (voor het eerst verschenen in deel #256, 1984).

Spider-Man versus Hobgoblin

Eén van de grootste nieuwe schurken waarmee Spidey in deze periode mee in conflict trad was dan weer de Hobgoblin (Amazing #238, 1983), een poging van Roger Stern en John Romita Jr. om een nieuwe aartsvijand (en goblin!) voor de webslingeraar te introduceren. De Hobgoblin baseerde zijn identiteit en materiaal op deze van de voormalige Green Goblin(s) en bouwde uiteindelijk zelf een gelijkaardige legacy uit. De geheime identiteit van deze schurk bleef gedurende een tijdje een heus mysterie en zijn verhaal kende ook wel enkele herschrijvingen en retcons. De eerste en belangrijkste Hobgoblin blijft echter de corrupte en extreem narcistische zakenman Roderick Kingsley (Spectacular #43, 1980). Naast Kingsley, hebben echter ook enkele door hem gebrainwashte mannen de identiteit tijdelijk opgenomen. Eén hiervan was reporter Ned Leeds, de man van Peter Parkers eerste liefdesinteresse en Daily Bugle-collegae Betty Brant. Spidey diende na de moord op Ned in Spider-Man versus Wolverine uit 1987  — dewelke overigens werd bevolen door de huurling/CIA-agent en eveneens tijdelijke drager van de Hobgoblin-identiteit Jason Macendale — de naam en reputatie van zijn collega reporter nog te zuiveren. Hij ontdekte uiteindelijk dat Kingsley de originele Hobgoblin was in de minireeks Spider-Man: Hobgoblin Lives uit 1997, dat 13 jaar na de originele saga eindelijk een oplossing gaf aan het Hobgoblin-mysterie.

Eerste verschijning van het zwarte pak

Geheime oorlogen, het zwarte pak en Kraven’s laatste jacht

In de maxireeks Secret Wars uit 1984 werd Spider-Man samen met een heel resem andere Marvelsuperhelden naar een buitenaardse planeet getransporteerd om een battle royale uit te vechten met een leger superschurken. Zijn kostuum werd op een gegeven moment zwaar beschadigd en in een kamer met buitenaardse technologie kwam hij in aanraking met een vreemde substantie. Hieruit verkreeg hij een nieuw kostuum, gebaseerd op de outfit van de recent opgedoken nieuwe Spider-Woman, Julia Carpenter (Secret Wars #8, 1984). We kregen Spideys nieuwe zwarte pak voor het eerst te zien in The Amazing Spider-Man #252 (1984) en het zou gedurende een hele tijd de vaste look voor de webslingeraar worden. Dit pak produceerde haar eigen webvloeistof (wat een zware kost minder betekende voor Peter Parker) en maakte hem ook sneller en sterker. Uiteindelijk werd het wel zeer duidelijk dat het pak leefde (Amazing #258, 1984). Sterker nog, het was een buitenaardse symbiont die haar drager meer en meer begon te beïnvloeden…

Tweestrijd tussen Peter Parker en de symbiont

Doorheen de jaren 80 werden de verhaallijnen in superheldencomics langer en begonnen ook de eerste cross-overs tussen verschillende reeksen plaats te vinden. Bekende Spider-Man-verhalen uit deze periode zijn het vijfdelige Gang War (Amazing #284-288, 1987) waarin de webslingeraar samen met heel wat andere vigilantes in een heuse bendeoorlog om de titel van nieuwe Kingpin van New York terechtkwam, en natuurlijk The Death of Jean Dewolff (Spectacular #107-110, 1985-86). In deze verhaallijn, geschreven door Peter David (The Incredible Hulk), werd Spider-Mans bondgenoot, politiekapitein Jean Dewolff, vermoord door haar ex-vriend Stan Carter, alias de Sin-Eater. Deze verhaallijn stelde de vriendschap tussen Spider-Man en Daredevil danig op de proef en werd — samen met de saga rond het zwarte pak — achteraf belangrijk voor de creatie van Spideys nieuwste aartsvijand…

Langere verhaallijnen werden dan weer afgewisseld met kortere pareltjes als Nothing Can Stop the Juggernaut (Amazing #229-230, 1982), het epische gevecht tussen Spider-Man en de kosmische ex-heraut van GalactusFirelord (Amazing #269-270, 1985) en natuurlijk het tragische The Kid Who Collects Spider-Man (Amazing #248, 1984), waarin de laatste wens van een jongen met leukemie het ontmoeten van zijn favoriete held was. In 1987 verscheen doorheen de drie Spideytitels Fearful Symmetry, door J.M. DeMatteis (Justice League International) en Mike Zeck (Secret Wars), dat de geschiedenis zou ingaan onder de meer bekende titel Kraven’s Last Hunt. Hierin sloeg Spideys oude vijand, jager Sergei Kravinoff alias Kraven the Hunter, erin om het webhoofd levend te begraven, nam hij tijdelijk zijn identiteit over en knalde hij op het einde zijn eigen kop eraf met een geweer…

Kraven, iets minder stabiel dan gewoonlijk…

Het huwelijksalbum

Mr. Parker gets married

In 1987 nam schrijver David Michelinie (Invincible Iron Man) The Amazing Spider-Man over met deel #290 en vanaf deel #298 (1988) werd hij bijgestaan door de jonge superstertekenaar Todd McFarlane (Spawn), dewelke de look van de webslingeraar herdefinieerde voor een nieuwe generatie.

Na de dood van Gwen Stacy in 1973 werden Peter Parker en Mary Jane Watson dichter naar elkaar toe gebracht en uiteindelijk begonnen ze zelfs een vaste relatie (die zeer hard op de proef werd gesteld en zelfs meermaals afsprong dankzij Peters dubbele identiteit). Een grote revelatie vond echter plaats in The Amazing Spider-Man #257 (1984), waarin MJ toegaf dat ze al sinds hun jeugd in Queens, New York wist dat Peter Parker Spider-Man was (haar tante was immers de buurvrouw van de Parkers, waardoor MJ Peter weleens het huis zag uitglippen als de webslingeraar).

Na een aantal afgewezen huwelijksaanzoeken van Peter, besloot Mary Jane toch eindelijk om zijn vrouw te worden in The Amazing Spider-Man #292 (1987). Hun huwelijksceremonie vond gelijktijdig plaats in de krantenstrip en in de comics, meerbepaald in The Amazing Spider-Man Annual #21 (1987) door Michelinie, John Romita en Paul Ryan (Fantastic Four). Een werkelijke huwelijksceremonie vond ook plaats in het Shea Stadium in Queens, New York. Hier trouwde Spidey wel in (superhelden-)kostuum onder het waakzame oog van geestelijke vader Stan Lee. Een acteur in een Captain America-outfit mocht de ringen dragen, de Hulk was naar verluidt een beest op de dansvloer en de Green Goblin sprong uit een taart. Het moet wel een glorieuze dag geweest zijn, zoals je hieronder kan zien…

 

Enter Venom

Na hun huwelijksreis naar Frankrijk gingen meneer en mevrouw Parker in een appartementje in New York City wonen en al spoedig ondervond MJ hoe gevaarlijk het kon zijn om getrouwd te zijn met een superheld. Een nieuwe, mysterieuze vijand drong zich namelijk op, gehuld in een gelijkaardig zwart Spideykostuum. Eerder, in Web of Spider-Man #1 (1985), scheidde Peter Parker zichzelf al van de buitenaardse symbiont door het pak bloot te stellen aan het immense geluid van een kerkbel (geluid was, samen met vuur, immers de enige zwakheid van het ding). Peter droeg later nog wel een stoffen variant van het zwarte pak, terwijl de gewonde symbiont in diezelfde kerk een nieuwe gastheer vond…

De symbiont vindt Eddie Brock

Het debuut van Venom

Dit was Eddie Brock, een ex-journalist voor de Daily Globe wiens carrière en leven helemaal geruïneerd werden wanneer hij de foute man aanduidde als de superschurk de Sin-Eater (uit het eerdere Death of Jean Dewolff-verhaal). Spider-Man ving de werkelijke Sin-Eater, en aldus gaf Eddie het webhoofd de schuld voor zijn ontslag en de neerwaartse spiraal waarin hij zat. De symbiont werd aangetrokken door de haat die Eddie voor Spider-Man voelde en samen werden ze Venom, een grotere, sterkere versie van de webslingeraar, bewapend met de kennis van zijn geheime identiteit alsook de mogelijkheid om zijn Spider Sense volledig te omzeilen. Hun eerste gevecht vond plaats in The Amazing Spider-Man #300 (1988), waarna Spider-Man op aanvraag van zijn vrouw opnieuw in zijn oorspronkelijke rood-blauwe pak kroop. Venom zou in de eerste helft van het volgende decennium de grootste vijand van Spider-Man worden, alsook een zeer populaire antiheld in het grotere Marvel-universum

Aanraders

De traditionele Essentials hebben het tijdperk van de jaren 80 al bereikt, maar de Marvel Masterworks zitten nog ver achter. Gelukkig zijn heel wat verhaallijnen uit deze periode ook in aparte trades verschenen (al zijn er hiervan inmiddels ook heel wat out of print). Een groot deel van de run van David Michelinie en Todd McFarlane werd verzameld in drie Spider-Man Legends-bundelingen en een kwieke omnibus. De verhaallijnen The Wedding en The Death of Jean Dewolff kregen dan ook weer aparte bundelingen. Verder bestaan er nog trades rond de Hobgoblin (Origin of the Hobgoblin) en de Black Cat (Spider-Man vs Black Cat) die de belangrijkste verhalen rond deze personages uit deze periode verzamelen. The Saga of the Alien Costume blijft waarschijnlijk echter de belangrijkste verhaallijn uit het tijdperk van de jaren 80. Deze werd verzameld in een aparte trade, maar achteraf ook opgenomen in Spider-Man: The Birth of Venom. Het enige verhaal uit de jaren 80 dat echter met vrij veel consistentie herdrukt wordt is Kraven’s Last Hunt, en laat dit dan ook onze aanrader zijn…

Kraven’s Last Hunt bij Archonia.com

Afsluiten doen we weer met een filmpje. Hieronder kan je de intro bekijken voor Spider-Man and his Amazing Friends uit 1981. Deze animatiereeks werd uitgezonden op NBC en was net dat tikkeltje populairder dan de van gelijkaardige animatie voorziene reeks Spider-Man. Terwijl deze laatste het webhoofd voornamelijk in conflict zag treden met zijn vaste vijanden, beleefde hij in Spider-Man and his Amazing Friends avonturen met zijn Spider-Friends: Iceman van de X-Men en de mutante Angelica Jones, alias Firestar (de rechten op de Human Torch van de Fantastic Four waren namelijk even bezet). Firestar maakte haar debuut op televisie maar verscheen vanaf 1985 ook in de comics, waar ze het schopte tot een New Warrior en zelfs een lid van de Avengers werd. Geniet van de intro en tot in de nineties!

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.