Random Article


Buffy the Vampire Slayer: Freefall

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver: ,
 
Tekenaar:
 
Inkter:
 
Lettering:
 
Covertekenaar:
 
Universum:
 
Personages: , , , ,
 
Coverprijs: $17.99
 
Verzamelt: Buffy the Vampire Slayer Season Nine #1-#5
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Het is alsof je je oude vrienden weer terugziet...

Op zijn slechtst


Mensen die niet bekend zijn met Buffy kunnen niets aanvangen met deze comic.


Buffy is terug. En natuurlijk is er weer een groot kwaad op weg om met haar af te rekenen…

0
Posted 09/08/2012 by

 
Full Article
 
 
I’ve had slayer dreams before, but never one that punched me in the gut.

Kennen we Buffy the Vampire Slayer nog? Na het zevende seizoen in 2003 kwam de tv-serie ten einde. Maar het verhaal van de blonde vampierenjaagster was nog niet klaar. In 2006 bracht Buffyschepper Joss Whedon (The Avengers, Firefly) de franchise naar Dark Horse. Daar werd een achtste seizoen opgezet en ging de serie na een pauze van drie jaar verder. Dit keer niet op film maar op papier.

Hoewel het achtste seizoen commercieel succesvol was kon het op minder sympathie rekenen bij de critici. Ook Whedon gaf toe dat het ontbreken van een tv-budget ervoor zorgde dat de fantasie van zijn schrijvers (en van zichzelf) erg op hol sloeg. Een negende seizoen zou hier verandering in brengen. Buffy keerde terug naar haar aardse roots.

Buffy Summers begint deze Freefall, een trade die de eerste vijf nummers van seizoen negen bundelt, met een kater. Ze heeft een wild feestje gehad en zich volgeladen met goedkope drank. Haar nieuwe kamergenoten en vrienden zoals Spike en Willow spreken haar aan op haar daden. Zelf herinnert ze zich niets. Alleen een knagend gevoel dat er iets mis is. Spike probeerde haar te waarschuwen voor een groot gevaar dat eraan zit te komen. Via flashbacks krijgen we beelden te zien van het doldrieste feest. Het is duidelijk dat Buffy het naar haar zin heeft gehad. Maar het is ook duidelijk dat ze zich schuldig voelt over het vernietigen van de connectie tussen de aarde en de magie (om dit te begrijpen zullen jullie echter seizoen 8 moeten lezen).

Als lezer zijnde ben je bijna blij wanneer er lijken van mensen opduiken. Het ziet er inderdaad uit als een Slayerklusje. Enkele wakkere agenten hebben de lijken gelinkt aan mensen die decennia geleden zijn verdwenen. Hoe kunnen ze dan nog zo jong zijn? Waren het misschien vampieren? De agenten betrappen Buffy tijdens een knokpartij met een vampier en proberen de lijken in haar schoenen te schuiven. Mensen die bekend zijn met Buffy weten waar hier het schoentje wringt.

Spike is ondertussen bezig aan een eigen onderzoek. Buffy was duidelijk niet geïnteresseerd in het naderend onheil. Hij vindt iemand die hem er meer over kan vertellen. Wat blijkt? Een wezen genaamd de Siphon waart rond en steelt de mystieke energieën van wezens zoals vampieren en…Slayers. En laat Buffy nu net wakker worden in zijn appartement…

Na al die jaren ken ik Buffy en co persoonlijk beter dan veel van mijn eigen vrienden. Daarmee geef je zowel een voordeel als een nadeel van deze serie aan. Mensen die de serie volgen vanaf het eerste seizoen worden getrakteerd op een rijk universum. Alles wat je ziet is de optelsom van jaren aan voorbereidingen. De relaties tussen de mensen voelen aan als echte relaties. Elk klein dingetje uit het verleden heeft bijgedragen aan de vorming van hun karakters. Die rijkdom is de grote aantrekkingskracht van een serie als deze, maar dat maakt ook dat het voor nieuwe lezers haast onmogelijk wordt om in te pikken.

Seizoen negen van Buffy wordt evenals het vorige getekend door Georges Jeanty (Razor, Gambit). Een voordeel is dat deze comic een consistente uitstraling heeft. Het werk van Jeanty is echter even wennen. Het lijkt aanvankelijk heel cartoonesk maar stiekem is het heel realistisch. Houd de pagina’s een eindje van je af en je zal zien dat erover werd nagedacht. Het klinkt dom, maar dat is het niet. Wanneer je deze trade koopt dan wordt je ook getrakteerd op een kleine bijlage met een aantal schetsen van Jeanty. Veel van de details die hij verwerkt in zijn werk overleven echter de inktfase niet. Jammer.

Voor Buffyfans is Freefall verplichte kost. Wil je echter beginnen aan Buffy? Huur of koop dan de eerste dvd’s bij de plaatselijke videotheek vooraleer je de comics leest. Mensen die niet te beroerd zijn om te investeren in deze serie zullen er alvast geen spijt van krijgen.

Buffy the Vampire Slayer: Freefall bij Archonia.com

Comments

comments


de baard van alan moore

 
avatar


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.