Random Article


The Dark Knight Rises Special (Deel 2): Maak kennis met Bane en Catwoman

 


2
Posted 19/07/2012 by

Op 25 juli komt The Dark Knight Rises, het sluitstuk van regisseur Christopher Nolan zijn fel bejubelde Batmantrilogie, in de Belgische bioscoopzalen. Hier bij Brainfreeze zetten we de film extra in de spotlight met een driedelige special die alle hoofdpersonages uit de prent belicht. Na het eerste deel van onze special gisteren weet iedereen ondertussen wel wie Bruce Wayne/Batman, Alfred Pennyworth en Lucius Fox zijn, maar hoe zit het met de twee bad guys van dienst? Vandaag focussen we ons daarom op niemand minder dan de hoofdschurk Bane en Selina Kyle, beter bekend als de gekostumeerde dievegge en ultieme femme fatale: Catwoman.

Bane

Echte naam: Onbekend

Eerste verschijning: Batman: Vengeance of Bane #1 (1993)

Gecreëerd door: Chuck Dixon, Graham Nolan, Doug Moench en Denny O’Neil

Bane werd gecreëerd als de ultieme vijand voor Batman, die zich zowel op fysiek als intellectueel vlak met de Dark Knight zou kunnen meten en misschien zelfs Zijne Gevlederde zou kunnen overtreffen. Na het succes dat DC verkreeg met de verhaallijn The Death and Return of Superman (1992-93) — waarin de man van staal tijdelijk werd gedood door het monster genaamd Doomsday — werd er besloten om voor Batman een ietwat gelijkaardige verhaallijn te maken. Hierin zou Bane de rol van “Batman zijn Doomsday” kunnen bekleden. Het personage werd overigens ook gecreëerd als een duistere versie van de pulpheld Doc Savage.

Bane werd geboren in de Peña Dura (“Hard Rock“)-gevangenis van Santa Prisca, een fictieve Caribische republiek. Zijn vader was een revolutionair en vermits de corrupte regering van Santa Prisca hem niet kon vinden, werd er besloten dat zijn pasgeboren zoon de man zijn levenslange straf maar diende uit te zitten. Bane groeide op in het harde gevangeniswezen en bouwde al vanaf zijn kindertijd een stevige reputatie op. Hij trainde, net als Batman, zijn lichaam en geest tot haast bovenmenselijke capaciteiten en werd al snel de koning van Santa Prisca. Na een opstand werd hij echter, net zoals vele gevangenen, gebruikt als een proefkonijn voor de experimentele drug Venom. Bane was de enige die deze procedure overleefde en zijn fysieke krachten (en lichaam) werden letterlijk opgepompt. De keerzijde hiervan was dat Bane nu wel elke 12 uur een nieuwe injectie Venom in zijn aderen nodig had.

Bane na een versie injectie Venom (voorzien dankzij zijn masker)

Bane ontsnapte uit Santa Prisca en zette, nadat hij een cel deelde met een crimineel uit de stad, koers naar Gotham City. Bane raakte gefascineerd door de Dark Knight en vooral de manier waarop hij zijn stad “regeert” door middel van angst te gebruiken tegen criminelen. Hij besluit om Batman te “onttronen” en zelf heerser van Gotham te worden (het helpt dan ook wel een beetje dat Bane sedert zijn kindertijd nachtmerries had over een grote, demonische vleermuis… om het er nog eens extra dik op te leggen).

Na al die jaren nog steeds Bane zijn meest bekende (en brutale) moment

In de welbekende Knightfall-trilogie uit 1993-94 gaat Bane tactisch te werk: hij blaast de muren van Arkham Asylum op, zodat de Batman maanden nodig heeft om al zijn vijanden terug te vangen, en ontdekt hij de Dark Knight zijn geheime identiteit als Bruce Wayne. Later confronteert hij een door de afgelopen maanden zwaar afgematte Bruce Wayne in zijn eigen huis. Na een kort, eenzijdig gevecht levert Bane de genadeklap en cementeert hij zijn nieuwe bijnaam als “The Man Who Broke The Bat“.

De mantel van de Batman passeerde hierna tijdelijk naar Jean-Paul Valley (Azrael), wiens meer meedogenloze methoden als de nieuwe, gepantserde Dark Knight uiteindelijk zelfs teveel zouden worden voor Bane (een haast volledig herstelde Bruce Wayne zou achteraf, na een tijdlang in een rolstoel te hebben gezeten, op zijn beurt dan weer de mantel van de Batman terugnemen van Valley in het laatste deel van de Knightfall-trilogie).

Na Knightfall zou Bane regelmatig proberen van zijn verslaving aan Venom af te geraken en verlossing zoeken voor zijn voorbije misdaden (om, even regelmatig, ook terug te hervallen). Zo streed hij bijvoorbeeld bij momenten zij en zij met Batman tegen drugsbazen in Gotham City, maar gebeurde het evenzeer dat hij tijdelijke allianties aanging met de milieuterrorist Ra’s al Ghul of Lex Luthor. In de Legacy-verhaallijn (1996) werkte hij samen met Ra’s al Ghul (dewelke Bane zag als een mogelijke nieuwe erfgenaam, hetgeen Ra’s overigens ook ziet in Batman zelf) om een biologische plaag op Gotham City los te laten. Hier kregen Batman en Bane eindelijk een ware rematch, waarin de overwinning ditmaal naar de Dark Knight ging.

Bane uit de New 52

De verdere carrière van Bane werd gekenmerkt door een constante strijd tegen zijn drugsverslaving, enkele trips naar Santa Prisca en een langdurige zoektocht naar zijn ware vader (één van de kanshebbers hiervoor bleek overigens even niemand minder dan Thomas Wayne, vader van Bruce, te zijn, maar deze informatie bleek gelukkig vals). Het personage kreeg later ook een belangrijke rol en een veel groter geweten in Secret Six (2008-2011), waar hij een hechte band trachtte op te bouwen met teamlid Scandal Savage (dochter van de onsterfelijke terrorist Vandal Savage). Deze min of meer sympathiekere versie van Bane in Secret Six werd echter volledig teniet gedaan in de huidige New 52, waar we het personage spijtig genoeg nog maar eenmaal te zien kregen, maar dan wel weer als een aan Venom verslaafde (en ditmaal schijnbaar dommere) bruut. Wat nog wel als canon wordt beschouwd, is dat Bane ook in het nieuwe DCnU ooit de Batman zijn rug gebroken heeft…

In de film wordt Bane gespeeld door Tom Hardy (Inception, This Means War). In tegenstelling tot zijn eerdere, zo snel mogelijk te vergeten, filmversie uit Batman & Robin (1997) is deze Bane geen domme bruut met een Venomverslaving, maar is hij net zoals in de oorspronkelijke comics een intellectuele gelijke en fysieke meerdere voor Batman. Van de intraveneuze drug Venom uit de comics lijkt echter niet veel sprake te zijn, maar deze versie van Bane blijft wel afhankelijk van regelmatige drugsdosissen die hem worden toegediend via zijn masker. Hij heeft hier een bepaald soort gas nodig dat zijn chronische fysieke pijn, opgelopen door een eerdere verwonding, verlicht. Bane werd ook hier geboren in de gevangenis, maar werd wel — net zoals deze filmversie van Batman — getraind door de League of Shadows onder Ra’s al Ghul. Zijn gedrag werd echter als te extreem ervaren, zelfs door de League. Bane zal dus ook in deze film een zeer brutale vechtstijl hanteren en kijkt dus niet op een gebroken rug meer of minder. Hij komt naar Gotham City om de stad te zien branden (vermoedelijk om Ra’s al Ghul zijn plan uit Batman Begins af te werken) en hij wil de Batman hiermee zowel fysiek als psychologisch breken.

 

Catwoman

Echte naam: Selina Kyle

Eerste verschijning: Batman #1 (1940)

Gecreëerd door: Bob Kane en Bill Finger

Selina Kyle verscheen voor het eerst in de Batmancomics als een professionele dievegge, bijgenaamd The Cat. Het personage werd voornamelijk geïnspireerd door de actrice Hedy Lamarr (I Take This Woman, Crossroads) uit het gouden tijdperk van Hollywood en werd één van Batman zijn opmerkelijkste “vijanden”. Ja, Selina Kyle was een dievegge, maar werd nooit als echt kwaadaardig of moordlustig afgebeeld zoals vele andere lieden uit de Batman zijn rogues gallery. Belangrijk werd ook de enorme aantrekkingskracht die Selina op de Batman uitvoerde, één die alleen maar versterkt werd doorheen de jaren wanneer ook zij als een acrobatische, gemaskerde figuur genaamd Catwoman over de daken van Gotham City begon te scheuren.

Selina Kyle begint — in zowat alle verschillende versies van haar oorsprongsverhaal — aanvankelijk met enkele kleine (en soms haast terechte) diefstallen te plegen, maar, naarmate ze hier beter in wordt, begint ze voornamelijk voor de kick aan een carrière als professionele dievegge. In vroege  versies van haar verhaal was ze een (valse) airhostess met geheugenverlies, maar kwam ze werkelijk uit een slechte huwelijksrelatie waar ze haar juwelen van haar ex-man diende terug te stelen. In een modernere versie (Batman: Year One uit 1986) was ze dan weer aanvankelijk een prostituee in Gotham City die zich ontfermde over haar jonge collegae Holly Robinson en door de verschijning van Batman werd geïnspireerd om een kostuum aan te trekken. Als Catwoman is Selina een uiterst behendige en acrobatische dievegge, een experte in verschillende vechtkunsten en maakt ze gebruik van al haar charmes om aan haar vijanden te kunnen ontsnappen. In Gotham City komt ze meermaals in conflict/contact met de Batman, die zelf al dan niet regelmatig toegeeft aan haar charmes.

Journaliste Vicki Vale, actrice Julie Madison, Talia al Ghul (dochter van de internationale terrorist Ra’s al Ghul),… allen hebben ze ooit een rol gespeeld als liefdesinteresses voor Bruce Wayne/Batman. Maar als we dan echt één ware liefde voor Bruce of zijn alter ego moeten aanduiden, dan gaat de prijs zonder twijfel naar Catwoman. In een vorige continuïteit van DC trouwden een ouder wordende Bruce en Selina met elkaar en kregen ze samen een dochter, Helena Wayne, die de gekostumeerde carrières van haar ouders verderzette als de eerste Huntress. Maar ook in de voorgaande versie van het DC-universum bloeide er iets moois tussen de twee, ondanks hun posities aan weerszijden van de wet. Deze versie van Catwoman groeide uiteindelijk nog uit tot een misschien iets minder traditionele, maar desondanks zeer bekwame superheldin met het hart op de juiste plaats. Hier kreeg ze overigens ook een dochter genaamd Helena (of Bruce al dan niet de echte vader was werd in het midden gelaten), maar stond ze haar af voor adoptie vanwege haar gevaarlijke levensstijl. De huidige, New 52-versie van Catwoman is alweer iets jonger en terug een professionele gekostumeerde dievegge, die er momenteel een misschien iets explicieter getoonde relatie met de Batman erop nahoudt. Hoe dan ook blijven de traditionele kat en muis spelletjes van Batman en Catwoman over de daken van Gotham City een vast onderdeel in eender welke versie van de Batmansaga.

In de film wordt Selina Kyle/Catwoman gespeeld door Anne Hathaway (The Princess Diaries, The Devil Wears Prada). Het kostuum dat ze hier draagt doet terugdenken aan de versies van het personage uit de Batman-televisiereeks uit de jaren 60 (waar ze werd gespeeld door Julie Newmar, Eartha Kitt en Lee Meriwether) gekruist met de modernere look uit de hedendaagse comics. Hier is Selina Kyle een oplichtster die er als Catwoman een nachtelijke carrière als professionele dievegge op nahoudt. Uiteraard zal ze in de film het pad kruisen van/haar charmes gebruiken op zowel Bruce Wayne als Batman, maar houdt ze er ook een professionele band met Bane op na. Een figuur die ze overigens duidelijk vreest. In de film zullen we ook haar jonge protegé Holly Robinson te zien krijgen, gespeeld door Juno Temple (The Three Musketeers), maar zal er echter niet te diep ingegaan worden op de persoonlijke geschiedenis van het personage. Hierdoor zullen vooral haar dubbele identiteit en relatie tot Batman centraal komen te staan.

Tot zover deel twee van onze special rond The Dark Knight Rises. Morgen plaatsen we in het derde en laatste deel de spotlight op commissaris Gordon, agent John Blake en de mysterieuze Miranda Tate.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


2 Comments


  1. avatar
     
    CK3v1N

    Mooie special! Vooral het Knightfall stuk doet me zin krijgen die trades op te pikken!

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.