Random Article


Girl&Boy

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Coverprijs: £ 1,5 (digitaal)
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


een briljant, gelaagd verhaal dat, spelend met superheldenclichés, iets vertelt over de menselijke identiteit

Op zijn slechtst


een bedrieglijk eenvoudig verhaaltje over relaties


Omdat grotendeels onontdekt talent nu en dan eens in de schijnwerper geplaatst mag worden, posten we opnieuw onze recensie van Girl&Boy.

0
Posted 14/06/2012 by

 
Full Article
 
 
My name is Girl. And this is my sidekick, Boy.”

Geluk zit soms in een klein hoekje van het internet. Daar vond ik, dankzij onze collega’s van ComicsAlliance, namelijk de website van de Brit Andrew Tunney, en zijn indie-comic Girl&Boy (uitgegeven in eigen beheer). Een verrassing, compleet uit het niets, en meteen een serieuze kanshebber voor de titel “revelatie van het jaar”. Al is dat wel een beetje vals spelen: de comic is al sinds eind vorig jaar beschikbaar.

Sinds Alan Moore (Boem! Direct een grote naam!) in de jaren 80 de wereld der comics op zijn kop zette, hebben we reeds heel wat deconstructies van het superheldengenre zien voorbijkomen. Voor enkele schrijvers is het bijna een handelsmerk geworden. Hun comics volgen echter steeds min of meer hetzelfde stramien: de meeste deconstructies willen de helden ontmaskeren als gekwetste, gebroken of gewoon slechte mensen. Tunney doet iets heel anders: hij gebruikt superhelden, en met name de dynamiek van held en sidekick en van held en schurk, om een bedrieglijk eenvoudig verhaaltje te brengen over menselijke relaties.

Het verhaal begint met Girl en haar sidekick, Boy. Zij en Hij, verstrengeld in een kus – het perfecte Hollywoodplaatje, tegen het silhouet van een naamloze stad, in de gietende regen. De interne monoloog lijkt geplukt uit een doordeweekse (modern age) comic.

Tunney gebruikt een setje van de bekendste clichés, zonder ze te parodiëren (“straight”, zoals dat heet) en zonder aanvulling: geen dialogen, geen uitgebreide achtergrondverhalen, geen spelletjes met verhaalstructuur maar gewoon netjes drie akten. Precies door de eenvoud van al die elementen, wordt je als lezer even op het verkeerde been gezet. En dan, ergens in de interactie tussen de overbekende stereotypes, tussen de tekst en de plaatjes, ontstaat er iets van magie. De clichés botsen, versterken elkaar en worden tegelijk een commentaar op zichzelf.

De onomwonden wijze waarop Tunney dit alles verwerkt, heeft een bijzondere kracht. Iedereen wiens hart ooit gebroken is geweest — iedereen met een hart, kortom — zal zichzelf terugvinden in Girl. De universele ervaring van luduvudu overstijgt de beperkende rol van het personage. Hier wordt duidelijk dat Girl & Boy draait om identiteit: zoals een held de betekenis van zijn of haar leven vast hangt aan een masker, zo kan een relatie ons helemaal gaan bepalen.

Het tekenwerk, in zwart-wit met een veelheid aan grijstinten, is prachtig. Het houdt het midden ergens tussen manga en cartoon, met een ruw kantje en vooral veel dynamiek en expressie. De tekeningen verraden de invloed van zowel comics, film als mode. Tunney toont zich daarbij een meester in zijn aandacht voor details: de tekst op de ramen waar Boy voorbij wandelt, de poster van Barbara Kruger, de graffitilijnen op de lakens, in elk plaatje valt meer betekenis te ontdekken dan bij een eerste leesbeurt opvalt. En toch ligt de symboliek er nergens zo dik op dat ze het verhaal in de weg gaat zitten. Het blijft vlot leesbaar en eenvoudig te begrijpen. Ook dat is een talent. Net als met twee handen tegelijk tekenen, zoals Tunney naar verluidt doet… alsof hij zich nog verder moest onderscheiden!

Het is moeilijk uit te leggen hoeveel pracht er in deze korte comic zit, zonder — om even een omschrijving van mijn Brainfreeze-collega Lav te pikken — “als een arrogante blaaskaak” te klinken. Ik hou het ook allemaal opzettelijk een beetje vaag, want ik wil niemands leesplezier bij voorbaat vergallen. Ik zou zeggen: bekijk de preview even (maar liefst 7 pagina’s!) en ga het vooral zelf ontdekken. Voor anderhalve pond (nog geen twee euro), eenvoudig te betalen via PayPal, kun je de comic downloaden in DRM-vrij pdf-formaat. ‘t Is een koopje!

Deze recensie verscheen oorspronkelijk op 19 mei 2011. Later op de maand spraken we nog met Andrew Tunney; het interview is hier te lezen.

Koop GIRL&BOY


 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.