3
Posted 10/06/2012 by Lav in Comics
 
 

Top 10 beste vaders in comics


Vaderdag is nog niet voorbij, en Lav heeft aan de papa’s gedacht!

Alle moeders krijgen hun eigen dag en top 10, dan moeten alle vaders dat ook krijgen! Het zal velen niet verwonderen dat de vaderlijke tegenhangers van de Top 10 beste moeders in comics ook in deze lijst tevoorschijn zullen komen. Ouderschap is teamwork en vele goede superhelden hebben hun waarden dan ook aan beide ouders te danken. Hoewel lang niet iedere vader in comics heeft een positieve invloed uitgeoefend op hun kinderen, zijn er toch nog steeds ruim voldoende rolmodellen te vinden, waarvan wij een kleine selectie voor jullie gemaakt hebben. Geniet dus van deze top 10, speciaal voor Vaderdag.

 

10. Cable (X-men)

Cable The Nanny heeft zijn plaats in deze lijst verdiend door de bescherming die hij bood aan de kleine baby-mutant-messias die hij Hope noemde. Cable is oorspronkelijk een antiheld, maar moest en zou kost wat kost Hope beschermen. Dit nieuwe doel blies nieuw leven in Cable, omdat hij nu echt iets had om voor te vechten. Als het mutantenras zou overleven is het allemaal te danken aan de bescherming van Cable aan Hope.

9. Jor-El (Superman)

Jor-El is niet gemakkelijk om te beoordelen. Toen Krypton dreigde te vergaan moest hij drastische maatregelen nemen. Er leek hem niets beter op te zitten dan zijn zoon in een raket naar de aarde op te sturen. Hierdoor heeft hij het leven van zijn zoon gered, terwijl zijn eigen leven gedoemd was. Wanhopig, maar toch zelfzeker genoeg in zijn kunnen als wetenschapper om zo’n groot risico voor zijn zoon te ondernemen. Martha en Jonathan Kent zijn de mensen die Superman uiteindelijk echt opgevoed hebben, maar als het niet aan het inventieve en snelle denken van Jor-El lag, zou Superman nooit een kans op overleven hebben gehad.

8. Bigby Wolf (Fables)

Dat mannen wolven zijn is bij Bigby Wolf al zeker bevestigd. Ondanks het ruw kantje van deze man is hij zeer toegewijd aan zijn vrouw, Snow White, en hun zeven welpen, die niet altijd even gemakkelijk zijn om op te voeden, zowel in mensen- als wolvengedaante, of zelfs onzichtbaar. Het grootste gebaar dat zijn onvoorwaardelijke liefde voor zijn eigen kinderen van vlees en bloed aantoont, is zijn aanvaarding van het zevende kind, de onzichtbare zephyr genaamd Ghost. Bigby Wolf is een goed voorbeeld van iemand die zijn verantwoordelijkheden neemt en er nog verdomd cool uitziet wanneer hij dat doet.

7. Scott Lang (Ant-Man)

Ant-Man heeft niet altijd de reputatie van een goede held te zijn. Scotts voorganger Hank Pym werd al wel eens beschuldigd van te losse handjes te hebben met zijn vrouw en Scott zelf is een gereformeerde dief. Maar aangezien Scott zijn toevlucht in diefstal zocht omdat hij anders zijn gezin niet meer kon ondersteunen, kunnen we dit nog door de vingers zien. Scott bevindt zich wel vaker op de grens tussen misdaad en rechtvaardigheid, al is het om zijn zieke dochtertje, Cassie, te redden. De gezondheid en het welzijn van zijn familie is het belangrijkste voor Scott, en zijn morele waarden hebben een impact op Cassie gehad, die zelf ook een superheld wou worden.

6. Wally West (The Flash)

Het belang en de veiligheid van zijn kinderen is de belangrijkste zorg van Wally West. Zijn krachten met de Speed Force betekenen dat er regelmatig ook wel een manipulatie met de tijd opduikt. Zo had zijn vrouw, Linda,  oorspronkelijk een miskraam van de tweeling, maar een kleine twist in de tijd betekende dat zijn twee kinderen gezond en wel werden geboren. Wally West heeft zijn kinderen nooit als vanzelfsprekend gezien en is steeds dankbaar voor iedere dag dat ze veilig en gezond zijn. Hoe hyperactief de kleine deugnieten ook kunnen zijn, hun vader is iemand die ze niet snel vermoeid zullen krijgen.

5. Rick Grimes (Walking Dead)

Als de wereld vergaat treedt bij Rick zijn overlevingsinstinct in. Zijn prioriteit ligt altijd bij de veiligheid van zijn eigen vrouw en kinderen. Na iedere tegenslag geeft hij de moed toch niet op, al is het enkel om zijn zoon, Carl, nog steeds hoop te kunnen bieden. Rick moet soms heel ver gaan in zijn drang om zijn zoon veilig te houden, waaruit we conclusies moeten nemen dat hij hier enerzijds angstaanjagend ver in gaat, maar anderzijds zijn er weinig vaders die zoveel voor hun kinderen overhebben. Hij probeert Carl niet alleen zo goed mogelijk op te voeden in de moeilijkste omstandigheden, maar leert hem ook zelfstandig overleven, indien Rick er zelf niet meer zou zijn.

4. Buddy Baker (Animal Man)

Buddy Baker is ondanks zijn superheldencarrière voornamelijk een familieman. Hij voelt zich verantwoordelijk om de wereld op zijn manier een betere plek te maken voor iedereen, zowel mens en dier, alsook zijn eigen kinderen. In het verleden probeerde hij om zijn kinderen op een zeer zorgzame en intelligente manier op te voeden. Recentelijk ligt zijn zorg eerder in de veiligheid van zijn kinderen en vrouw. Wanneer zijn dochter vreemde krachten begon te krijgen was zijn eerste reactie niet om te panikeren maar om een manier te vinden om haar zo goed mogelijk bij te staan, zodat ze zelf zo ver mogelijk van het gevaar weg kan blijven… Gemakkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk!

3. Uncle Ben (Spider-man)

With great power comes great responsibility… Uncle Ben staat bekend voor de meest befaamde opvoedkundige uitspraak in alle comics. Alhoewel zijn rol oorspronkelijk niet vergelijkbaar is met de invloed die hij na verloop van jaren gekregen heeft, is Uncle Ben onmisbaar in een top 3 rond deze categorie. Uncle Ben is niet Peter Parkers oorspronkelijke vader, maar toch zou Peter geen betere vaderfiguur in zijn leven kunnen vragen. Dit maakt het des te pijnlijker wanneer Uncle Ben sterft, wat een enorme impact op het leven van Peter had. Peter blijft zijn herinnering in leven houden worden door de moraal van Spider-Man.

2. Alfred Pennyworth (Batman)

Technisch gezien niet de vader en zelfs geen familie van Bruce Wayne, en toch staat Aflred terecht in deze lijst. Alfred is altijd meer een trouwe vriend van de familie Wayne dan zomaar een butler geweest. Wanneer het leven van de jonge Bruce Wayne voor zijn eigen ogen compleet veranderde, nam Alfred het op zich om nog steeds zo goed mogelijk te zorgen voor de kleine Bruce. Geen gemakkelijke taak, wanneer die kleine jongen zich ontpopt tot een lichtjes obsessieve en steeds piekerende misdaadbestrijder. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat het meer dan één keer botst tussen de twee. Maar Alfred heeft altijd de beste bedoelingen voor Bruce, en ook de rest van de Bat-familie. Of het nu is om wonden te hechten, thee te voorzien of ouderlijke raad te geven, Alfred zal er altijd zijn voor Bruce en is een onmisbare steunpilaar voor deze Dark Knight.

1. Jonathan Kent (Superman)

Net zoals Supermans moeder is Jonathan Kent het prototype van alle goede vaders in comics. Hij bracht Superman groot als zijn eigen zoon van vlees en bloed, ondanks de opmerkelijk bovennatuurlijke eigenschappen die hem onderscheiden van gewone mensen. De morele waarden van Superman lijken soms te optimistisch om menselijk te zijn, maar het is pas als je naar zijn ouders kijkt dat je begrijpt waar hij ze vandaan heeft.

Als we deze rolmodellen in comics mogen geloven, is het duidelijk af te leiden dat je niet van hetzelfde vlees en bloed moet zijn om een goede vader te zijn, of een opmerkelijk goede invloed te spelen in iemands leven. Met deze conclusie sluiten we de top 10 af en wensen iedereen nog een gelukkige Vaderdag toe!

Comments

comments


Lav

 
avatar