0
Posted 04/06/2012 by Alterrock in Comics
 
 

Review: Batman Annual #1

“If you really wanted some attention tonight, all you needed to do was put on an owl mask”

Het is zover! De maand mei is voorbij en dat betekent dat het eerste crossoverevent in het nieuwe DC-universum tot een conclusie komt. In Night of the Owls zijn we erachter gekomen dat een geheime organisatie genaamd Court of the Owls Gotham regeert vanuit de schaduwen. Ze hebben besloten om alle belangrijke personen in Gotham in één nacht tijd te vermoorden. Nadat Batman en zijn vrienden de meeste moordenaars (ook wel Talons genoemd) hebben uitgeschakeld is het tijd voor de conclusie in Batman Annual #1.

Althans, dat is wat ik dacht toen dit event begon te lezen en ik de lijst van comics onder ogen kreeg. DC heeft ons echter goed liggen gehad, want deze Batman Annual #1 is niet de conclusie van het Night of the Owls-event. Het is eerder een extra zijverhaal en meer nog een origineverhaal van Mr.Freeze. De ware conclusie van het Night of the Owls-event zullen we dus moeten lezen in Batman #10 dat op 13 juni uitkomt. Nu we dit vervelend nieuws hebben gehad kunnen we ons concentreren op de werkelijke inhoud van deze comic. Mr.Freeze krijgt in het nieuwe DC-universum ook een nieuw achtergrondverhaal, dat in deze comic uit de doeken wordt gedaan. Deze extra dikke Batman Annual #1 is geschreven door Scott Snyder (American Vampire) en James Tynion IV (Batman). Jason Fabok (Soulfire) mocht de comic van tekeningen voorzien.

Als we deze comic beginnen zien we een moeder met haar zoon over een sneeuwvlakte wandelen. Ze zijn op weg naar een wedstrijd om de mooiste sneeuwman te maken. Victor Fries kan niet wachten om aan zijn sneeuwman te beginnen en de wedstrijd te winnen. Zijn moeder tracht hem te kalmeren maar tijdens het gesprek zakt de moeder door het ijs. Gelukkig voor haar weet het ijs haar te bewaren tot de hulpdiensten ter plekke komen. Dit is het moment dat de kleine Victor Fries geobsedeerd geraakt door ijs.

We springen verder in de tijd naar het heden waar we Mr. Freeze in een cel zien in Arkham Asylum. Hij is in gesprek met Dr.Kearney. Eén van de onderwerpen is hoe de Court of Owls Mr.Freeze gebruikt hebben om hun Talons terug tot leven te wekken. Hij vindt de aard van het gesprek niet meer zo leuk en besluit om te ontsnappen. Na enkele coole (yeah, I went there) scènes met fantastische tekeningen weet Mr. Freeze zijn outfit te bereiken. Hij wil nu wraak nemen op de man die verantwoordelijk is voor het wegnemen van zijn geliefde vrouw Nora……Bruce Wayne!

Toen ik deze annual voor de eerste keer las, was ik wat ontgoocheld omdat de comic niet zo heel veel te maken heeft met het Night of the Owls-event. Maar als ik terugkijk en de strip los daarvan beschouw is het een goed opgebouwde en goed geschreven verhaal. Mr.Freeze krijgt een geheel nieuw achtergrondverhaal, één dat zowel voorstanders als tegenstanders gaat hebben. Deze nieuwe origine maakt van Mr. Freeze een meer gestoorde man. Zijn grootste beweegreden blijft nog steeds zijn liefde voor Nora maar ook dit krijgt een zeer vreemde en lugubere twist. Persoonlijk ben ik voorstander van het oude origineverhaal maar ook dit nieuwe kan me bekoren omdat Snyder het heel goed weet op te bouwen.

Het tekenwerk van Fabok is geweldig! De ene fantastische tekening volgt de andere op. Hij weet heel goed te spelen met de sneeuw- en ijselementen. De tekeningen zijn telkens zeer vloeiend en voldoende gedetailleerd. De stilstaande beelden van de helden en schurken zijn een lust voor het oog om te bekijken.

Ondanks dat mijn ingangspunt bij het lezen van deze comic verkeerd was, ben ik toch onder de indruk van deze Batman Annual #1. Een goed verhaal gecombineerd met fantastisch tekenwerk maakt van deze comic een must-read!

Comments

comments


Alterrock

 
avatar
Een comicreader since 2010 en nu al gepassioneerd.