3
Posted 02/06/2012 by Killian in Comics
 
 

Green Lantern Alan Scott is homo


Vorige week werd op Kapow! Comic Con aangekondigd dat een bestaand personage van DC Comics geherintroduceerd zou worden als homo. Het internet was meteen in rep en roer – misschien nog wel de beste indicatie dat veranderingen als deze nodig zijn – zodat zelfs onze vaderlandse media lucht kregen van het nieuws. De Standaard kopte: “Is Batman homo?”

Alan Scott, de Green Lantern van Earth-2

Tja, wie weet wat er schuilt achter de übermannelijke façade van de Dark Knight, maar officieel luidt het antwoord natuurlijk: nee. De tegenstand die dat zou oproepen zou DC zich eenvoudigweg niet riskeren. Inmiddels weten we dat het gaat om Alan Scott, de eerste Green Lantern, die in juli 1940 zijn debuut maakte in All American Comics #16 en wiens nieuwe origine volgende week gepresenteerd wordt in Earth-2 #2. Tabloidsite Bleeding Cool had eerder op de week al gemeld dat “een goede bron” hen al had ingelicht, en het nieuws werd gisteren bevestigd door USA Today.

Wéér rep en roer natuurlijk, met spijtig genoeg (maar niet echt onverwacht) de nodige homofobe commentaren. Hoewel er veel vijandigheid doorklonk, waren er ook terechte vragen. Was het niet vooral sensatiezucht dat DC ervoor deed kiezen om een iconisch personage op deze manier in de schijnwerpers te zetten, in plaats van nieuwe personages te creëren, zoals co-uitgever Dan Didio eerder had gezegd? Gail Simone (Wonder Woman, Secret Six, Batgirl) had daaromtrent reeds opgemerkt dat de bekendste en best verkopende personages gecreëerd waren in veel conservatiever tijden (ten tijde van de Comics Code Authority was zelfs het vermelden van holebi’s niet toegelaten). Nieuwe personages kunnen daar onvoldoende voor evenwicht zorgen.

Maar is Alan Scott dan zo’n groot personage? Topless Robot merkte op dat de originele Green Lantern amper bekendheid geniet bij het grote publiek, en als bewoner van het parallelle universum Earth-2 geen deel uitmaakt van het hoofduniversum. De marketing was dus niet bijzonder oprecht. Dat neemt echter niet weg dan Alan Scott wel een van DC’s meest prominente holebi-personages wordt (naast onder anderen Batwoman).

James Robinson, de schrijver van Earth-2, heeft inmiddels verscheidene interviews gegeven waarin hij wat dieper ingaat op zijn visie op het personage en de reeks. In interviews met The Advocate (het grootste opinieblad voor de LGBT-gemeenschap) en Comic Book Resources counterde hij alvast het idee dat hij mee wilde surfen op de media-aandacht voor het huwelijk van Northstar en zijn vriend Kyle Jinadu bij Marvel:

“We waren al zo’n acht maanden bezig met het boek voor het eerste nummer verscheen, en ik hou van de oude continuïteit en al wat daarbij komt. En natuurlijk ben ik een grote fan van DC. Maar ik vond dat, als je een universum heruitvindt, je er echt voor moet gaan. (…) Het enige waar ik enigszins bedroefd om was met betrekking tot een jongere Justice League, was dat Jade en Obsidian er niet meer zouden zijn – en Obsidian was natuurlijk de homoseksuele zoon van Alan Scott. (…) En dus dacht ik: “Waarom maak ik Alan Scott gewoon niet homoseksueel?”. (Robinson in CBR)

Sommige critici hadden al opgemerkt dat hier gewoon personages omgeruild worden, maar voor Robinson was het veeleer een organisch proces:

“Wel, ik wou een holebi-personage in het team. Ik vond dat, als je een team samenstelt, je een realistische diversiteit nodig hebt. Ik heb namelijk vrienden die homo zijn, en vrienden die hetero zijn, en we zitten allemaal bij elkaar. Het is maar logisch, gezien de populatie van de wereld, dat minstens één teamlid homo zou zijn. Dat speelde dus mee. Ik vond het idee ook aantrekkelijk dat een personage als Alan Scott, de leider van het team, een moedige, galante man die al wat goed is in de mens belichaamt, toevallig homo blijkt te zijn. Het is een deel van zijn persoonlijkheid, maar hij is zoveel meer. Hij heeft een hoop diverse persoonlijkheidstrekken.” (Robinson in The Advocate)

In het interview met Comic Book Resources voegde hij daar nog aan toe dat Alan Scott een mediamagnaat is die zich vooral bezighoudt met het internet en nieuwe media, en wat dat betekent voor de wereld rondom hem:

“Hij heeft op jonge leeftijd reeds een hoop rijkdom en publieke aandacht verkregen. Wat zijn seksualiteit betreft, is me al gevraagd of mensen (in de strip, n.v.d.r.) weten dat hij homo is. Alan Scott is rechtuit, een type-A persoonlijkheid. Als we in het tweede nummer ontdekken dat hij homo is, is het niet alsof hij uit de kast komt. Ik stel me voor dat hij zich op een zeker moment realiseerde: ‘Oh, ik ben homo. Nu ga ik verder met mijn leven en doe ik wat ik wil.’ Hij accepteert het, dus het feit dat hij openlijk homo is, is iets dat de wereld accepteert, aangezien hij zo’n dynamische en aangename gast is.” (Robinson in CBR)

Of hij nerveus was om deze reïnterpretatie te schrijven?

“Nee, niet echt. We moeten met onze tijd mee gaan. Toen ik Starman schreef, had ik denk ik de eerste homo-kus in een mainstream stripverhaal. Dat was aan het einde van augustus in 1998. (…) Ik heb altijd geprobeer om positieve holebi-personages in de boeken die ik schrijf te brengen. Earth-2 is daar gewoon een nieuw voorbeeld van. Ik heb er geen schrik van. Ik denk dat je moet doen wat goed is, en niet te veel inzitten met wat een negatieve minderheid ervan zou zeggen.” (Robinson in The Advocate)

Er komen zelfs nog meer personages aan met een andere seksuele voorkeur:

“Het is wellicht een beetje te vroeg om er al over te praten, maar het boek zal zeker en vast een diverse cast hebben. Alan Scott is niet het enige openlijk homoseksuele personage op Earth-2, dat beloof ik je.” (Robinson in The Advocate)

Hoe zit het met Hal Jordan, die (dankzij de film) wellicht de bekendste Green Lantern is? Op termijn zullen hij en Alan Scott mekaar wellicht nog tegenkomen. De details van die ontmoeting worden nu reeds beetje bij beetje uitgewerkt. Zo zal er een opmerkelijk verschil zijn tussen de groene energie uit de ringen van Alan en Hal, zo vertelde Robinson nog in USA Today. Green Lantern-fans hebben alvast iets om naar uit te kijken.

Ondertussen wil Robinson vooral blijven werken aan een ruime en diverse wereld in Earth-2. Volgende week zul je hier kunnen lezen wat we van het verhaal vonden, maar hier is alvast een preview:

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.