9
Posted 01/06/2012 by Donnie Darko in Columns
 
 

Donnies pre-orders: aanraders voor augustus 2012 (HC/TPB)

Maandelijks maakt Donnie Darko voor Brainfreeze een selectie van interessante comics. Donnie beperkt zich tot hardcovers en trades. De single issues die de Brainfreeze Crew aanraadt, worden op een rijtje gezet in een aparte column.

Na de marathon van vorige maand dacht ik dat het wat rustiger ging zijn deze maand… Het heeft niet mogen zijn. Och ja, we leven om dingen te kopen en ze dan vervolgens niet te lezen. Veel interessante titels, maar vooral bij Image komen weer de bundels uit waar ik het meest naar uitkijk: wat een line-up hebben die deze maand!

Het orderformulier (pdf) van juni 2012 voor aankopen in augustus 2012 kan hier gevonden worden: Previews juni 2012. Druk het af, vul het in, en geef het af in je lokale comicshop. Of volg gewoon de links naar de webshop van Archonia (links openen in een nieuw venster).

Dark Horse

Rick Remender (Venom, Uncanny X-Force) heeft een schrijfstijl die de lezers een beetje polariseert. Deze reeks trekt me echter ongelooflijk aan: het is geschifte sci-fi en de tekenaars die eraan werken zijn niet van de minste: Tony Moore (Walking Dead), Jerome Opeña (Uncanny X-Force), Francesco Francavilla (Detective Comics) en Kieron Dwyer (Remains).

Wat me dan echt over de streep hielp, is deze specifieke uitgave: een hardcover van bijna 500 pagina’s voor $50, dat is niet slecht.

Hoe heb ik deze reeks leren kennen? Carla Speed McNeil heeft wat werk voor Queen and Country (Greg Rucka) gedaan. Warren Ellis sprak ook altijd vol lof over haar, maar veel wist ik er niet van. Tot ik op een gegeven moment de eerste twee volumes van Finder tegenkwam op een webshop. Impulsief heb ik die aangekocht… en het is me heel goed bevallen.

Het is scifi, maar ik vind het moeilijk om het te beschrijven. Het woord dat bij mij opkomt als ik aan Finder denk is organisch. Rituelen en een kastensysteem maken een groot deel uit van die wereld. Er komt technologie in voor, maar niet in de mate die je zou verwachten van “normale” scifi. Alles wordt voor vanzelfsprekend aangenomen, je komt echt op een wereld terecht die al een geschiedenis heeft, niets wordt uitgelegd, je moet het ondergaan. Soms is het daardoor wel wat verwarrend, maar het geeft ook een soort authenticiteit aan alles. Het is een unieke reeks en dat is het belangrijkste. Zo’n reeksen moet je koesteren.

Wie Finder nog niet kent, koopt echter beter eerst de twee omnibussen (1, 2). Dan heb je ook alles wat tot nu toe verschenen is behalve Voice, de meest recente bundel.

Dit is de impulsieve aankoop van de maand. Het betreft een soort bloemlezing die ons herwerkingen van welbekende sprookjes voorschotelt. In het verkooptekstje staan de namen Ryan Ottley (Invincible) en Brandon Graham (King City, Prophet). Die trekken altijd mijn aandacht, ook al doen ze hier maar een pin-up. Bovendien: 450 pagina’s voor $25, dat is al eens een gokje waard…

Over het algemeen heb ik geen problemen met de prequels van Star Wars films, dit in tegenstelling tot blijkbaar de rest van de wereld. Het enige wat ik wel lullig vond is dat je zoiets als de Clone Wars in het leven roept en die dan vervolgens doodleuk niet in beeld brengt.

Gelukkig hebben we de comics nog!

DC Comics

 

De eerste bundel werd beschreven als Superman voor de Twilight-generatie of Emo-(super)man, maar ik zeg u: waarlijk, dat was een goede origin story. Lois Lane was daar trouwens ook een nogal taaie tante in en ik heb het daar wel voor…

Nu is het wel zo dat de korte inhoud niet echt uitnodigend is, want heel erg stereotiep, maar ik vertrouw op J. Michael Straczynski (Spiderman, Thor) en Shane Davis (Mystery in Space).

Ik kijk, net als Malkavian, het meest uit naar de Green Lantern-hardcover. Naar Birds of Prey ben ik eigenlijk ook wel benieuwd. Niet door Gail Simone (Rose & Thorn, Gen 13) geschreven zoals de eerdere reeks, maar we gaan niet bevooroordeeld zijn.

Voor de rest zijn het enkele kleinere reeksen die nu gebundeld worden. Ik zal ze uiteindelijk wel allemaal kopen om een zo volledig mogelijk beeld te hebben van het nieuwe universum en wat er nu echt de moeite is.

DC en hun TPB-beleid: het is me wat… Volume 1 heb ik in paperback en dan is het logisch dat ik volume 2 ook in dat formaat wil. Toch?

Ik ben bovendien iemand die graag alles in een bepaalde volgorde lees. Dan is het soms lang wachten, zeker als je weet dat ik de hoofdbundel van dit event al een jaar in mijn bezit heb en de World of Flashpoint-trades ook al een maand of zo. Om het nog wat erger te maken zijn de eerste DCnU-trades reeds verschenen, en dan komt deze bundel uit het oude universum achter. Dat er wat tijd moet zitten tussen HC en SC, dat begrijp ik, maar dit is niet bepaald goed gepland.

Och ja, comicbook-geeks en hun luxeproblemen… Geoff Johns (Green Lantern, The Possessed) kan nu eenmaal goed The Flash shrijven en Francis Manapul (Witchblade, Adventure Comics) doet zotte dingen in de huidige Flash-reeks, en dan is geduld uitoefenen een onmogelijke taak.

Het is echter eindelijk zo ver: alles van Flashpoint zal in één ruk door gelezen kunnen worden.

Ze blijven deze maar herdrukken… Daar moet een reden voor zijn, toch? Lobo is een beetje een atypisch personage in het DC-universum. Dat maakt hem uiteraard interessant.

Warren Ellis (Transmetropolitan, Desolation Jones) veranderde de erg middelmatige superheldentitel van Jim Lee in één van de beste ooit. Veel bleef er niet over van wat de titel vroeger was. Ellis introduceerde onder andere The Bleed, de snelweg naar andere parallelle universa, en een hele resem aan iconische personages: Jack Hawksmoor, Jenny Sparks, Henry Bendix, Apollo en Midnighter. Eigenlijk heeft Ellis het Wildstorm-universum compleet heruitgevonden.

Veel mensen kennen The Authority, maar het was hier dat alles begon en eindelijk worden die verhalen opnieuw uitgegeven, want deze verhalen waren jaren out-of-print.

16 jaar oud, en nog altijd beter dan bijna 90% van wat nu uitkomt.

Met deze HC is alles van Stormwatch door Ellis gebundeld. Of neen, toch niet… Waar is de WildC.A.T.S/Aliens one-shot die Ellis schreef en wel in de oorspronkelijke trades zat? Er zal wel iets met de rechten zijn, zeker?

Laten we eerlijk zijn, het overgrote deel van de comics die inpikken op films, games of tv-reeksen zijn, om welke reden dan ook (tekeningen en/of verhaal), de grootste drek die je je maar kan inbeelden. Misschien een beetje te sterk verwoord, maar toch.

Het is echter al de tweede maand op rij dat ik van plan ben om me zo’n bundel aan te schaffen. Vorige maand Supernatural, en nu deze. Wat Supernatural betreft had dat enkel en alleen te maken met de schrijver, namelijk Brian Wood. Hier is het een beetje de combinatie van de reeks zelf (grote fan) en de mensen die er aan meewerken. Onder andere Johnen Vasquez (Johnny the Homicidal Maniac, Invader Zim) en Becky Cloonan (Demo, Conan) die een kort verhaaltje aanleveren. Of de andere verhaaltjes de moeite zijn, valt nog af te wachten.

Ik heb bijna niets van de spin-offs rond Sandman en al helemaal niets over Death, de zus van de koning van het land der dromen. Schandalig eigenlijk, zeker als ik je vertel dat ik eigenlijk erg hou van Death… Nu krijg ik echter de kans om dat goed te maken, en jullie dus ook. Eigenlijk vind ik dit formaat ook wat handiger dan de Absolute Edition die enige tijd geleden uitkwam.

Image

De eerste bundeling was voor mij één van de beste aankopen van 2011! Een compleet geschift verhaal van David Hine (Strange Embrace, Daredevil) en de weergaloze Shaky Kane, die voor de erg bevreemdende tekeningen zorgt. Hoe kan je dit nog het best omschrijven? Denk aan jaren 70 Marvel comics, maar dan op acid. Psychedelica, maar dan in stripvorm. Alvorens iedereen hier begint weg te lopen: ja, het is perfect leesbaar. Geloof me, je zal er niet genoeg van kunnen krijgen.

Weet je wat het probleem is deze maand? Dat ik om de haverklap het woord uniek wil gebruiken, omdat het moet! Ik probeer me een beetje in te houden, maar het is moeilijk. Wat een maand…

Dit zijn dus de eerste bundelingen van de Extreme-relaunch waarbij oude Liefeld-personages volledig heruitgevonden worden. Prophet koop ik al in singles, maar voor de bundel zal ik opnieuw geld neerleggen. Brandon Graham (King City) is namelijk God.

Glory moet ik nog ontdekken, maar komaan, als je daar al tekeningen van gezien hebt dan weet je dat het iets speciaals zal zijn.

Hickman + creator-owned + scifi + verborgen geschiedenis = no-brainer³

Kijk, zelfs de universele taal van de wiskunde zegt je dat je dit moet kopen. Er valt niet te ontsnappen aan de wetenschappelijke waarheid. Deze bundel niet kopen zou een scheur in het ruimtetijdcontinuüm kunnen veroorzaken.

Oorspronkelijk uitgekomen bij Dark Horse, maar nu krijgt de donkere miniserie de hardcover-behandeling bij Image. Joe Casey (Butcher Baker: the Righteous Maker, Automatic Kafka) schrijft altijd interessante verhalen en Steve Parkhouse (Bojeffries Saga, Big Dave) hoort bij het beste wat Engeland ons qua tekenaars al geboden heeft. Spijtig dat hij niet bekender is.

Marvel

“Hickman smash other puny writers!”

Wie durft er Hulk tegenspreken?

Met deze reboot ga ik de X-Men in het Ultimate-universum nog eens proberen. Ik was geen fan van de eerdere incarnaties, maar wie weet ligt het me nu wel. Ik geef de reeks een kans omwille van Nick Spencer (Forgetless, Morning Glories). Hij krijgt 1 bundel om mij te overtuigen van de nood aan nog een X-Mentitel.

Ik vind dit de meest indrukwekkende incarnatie van het team die ik tot nu toe gezien heb. Vooral nu Warren Worthington terug is als Dark Angel… Dat was al een tijdje zo, maar hier komt alles tot een climax. Je wist dat dit er zat aan te komen vanaf het moment dat we Warren terug met de vlijmscherpe vleugels zagen.

Age of Apocalypse heeft een grote invloed op mij gehad, dus je kan je wel voorstellen dat ik er geen problemen mee heb dat ze die wereld terug willen brengen. Origineel is het niet bepaald, maar komaan: wie houdt er nu niet van Apocalypse?

Een eerste bundel en een laatste.

De eerste van Uncanny X-Men na Schism en de laatste X-Men Legacy van Mike Carey na 7 jaar op X-men gezeten te hebben. Spijtig dat Carey vertrekt, want Legacy was vaak beter dan Uncanny. Christos Gage (Absolution) is zijn opvolger en ik ben geen fan…

Onafhankelijke uitgevers

De eerste bundeling van de nieuwe Avatar Press-webcomic door Si Spurrier (X-Men X-club) en Javier Barreno (gelukkig geïnkt door Gary Erskine). Crossed is altijd de moeite, meer dan alleen maar goor geweld.

Nieuw werk van Jeff Lemire (Sweet Tooth, Animal Man, Essex County Trilogy) is altijd een beetje feesten. (Doet een dansje.) Zeker als het om volledig creator-owned werk gaat. Dit niet kopen is gewoonweg geen optie…

 

Comments

comments


Donnie Darko

 
avatar
Grr. Arghh!