0
Posted 30/05/2012 by Alterrock in Comics
 
 

Review: All Star Western #9

“Wait…Someone actually married you?”

We zijn in de voorlaatste week van het eerste crossover-event in het nieuwe DC-universum terecht gekomen. Deze week staan er slechts twee comics op het programma: Batman: The Dark Knight #9 en All Star Western #9. In deze review gaan we All Star Western #9 eens bekijken. Jimmy Palmiotti (The Pro, 21 Down) en Justin Gray (Power Girl) zijn de schrijvers. Justin Norman, beter bekend als Moritat (The Spirit), mag voor het tekenwerk zorgen.

Night of the Owls is nu al een maand bezig. We hebben tot hiertoe gezien dat de groep Court of the Owls alle donkere activiteiten in Gotham beheersen. Nu hebben ze besloten om alle belangrijke mensen in Gotham te vermoorden. De comics van All Star Western spelen zich echter niet af in het heden maar in 1880. We volgen hier het hoofdpersonage Jonah Hex.

Jonah Hex is een premiejager. Zijn hoofdreden is echter niet het geld maar zijn gevoel voor rechtvaardigheid. Hij heeft immers gezworen om de onschuldigen te beschermen en te wreken. Hex heeft echter al heel wat meegemaakt in zijn leven waardoor hij verbitterd en cynisch is geworden. Tevens is de rechterkant van zijn gezicht ernstig verminkt. Bij de start van het nieuwe DC-universum is Jonah Hex naar Gotham getrokken om drie misdadigers op te sporen. Eenmaal daar aangekomen raakt hij betrokken in een zaak van verdwenen kinderen. De rijke Thriston Moody huurt Hex in om zijn verdwenen zoon terug te vinden. In zijn zoektocht naar de kinderen krijgt hij de hulp van Doctor Amadeus Arkham. Hij is een dokter en psycholoog, en bovendien de oprichter van Arkham Asylum.

Het duurde niet lang vooraleer Hex de verdwenen zoon van Moody heeft opgespoord. Tegelijkertijd kwamen ook de duistere praktijken van Moody aan het licht. Zijn zoon werd namelijk ontvoerd door arme mensen. Zij deden dit omdat de afgelopen jaren al honderden arme kinderen ontvoerd werden. Omdat de politie niet de moeite deed om de armen te helpen, zagen ze dit als de enige oplossing. Nu bleek dat Moody de arme kinderen ontvoerde om hen slavenarbeid te laten verrichten en de riolen van Gotham aan te leggen. Nadat deze praktijken aan het licht kwamen, vluchtte Moody naar New Orleans. Hex zette de achtervolging in. Aangekomen in New Orleans raakt hij betrokken in de strijd tegen de August 7. Dit is een organisatie die het gemunt heeft op immigranten die hun geluk komen beproeven in Amerika. Arkham en daarna Hex zelf worden door August 7 echter gevangengenomen, vastgebonden aan springstoffen en op een roeibootje richting de boot met immigranten gezet…

Hier start deze comic. We zien Hex en Arkham in de roeiboot zitten met één van de misdadigers. Hex weet zich echter te bevrijden en zijn ontvoerder te vermoorden. De gevangenneming van Arkham bleek een plan van Hex te zijn. Op deze manier kon hij August 7 allemaal op één plaats krijgen. Met de hulp van zijn vrienden Nighthawk en Cinnamon weet hij al snel alle misdadigers uit te schakelen. Nu hij deze zaak heeft opgelost, kan hij terug op zoek gaan naar Moody. Net als ze Moody vinden, wordt hij aangevallen door een vreemde figuur verkleed als een uil. Deze figuur is een moordenaar voor de Court of Owls, ook wel een Talon genoemd. Moody blijkt immers banden te hebben met deze organisatie. Maar nadat Hex zijn praktijken aan het licht stelde, oordeelde de Court dat Moody een gevaar werd voor hen. De Talon heeft nu wel Moody uitgeschakeld maar tegelijk heeft hij wel de aandacht van Hex getrokken. Kan Hex het raadsel rond de Court of Owls oplossen?

Jullie merkte al dat ik een redelijk lange inleiding heb moeten geven alvorens ik over de gebeurtenissen in deze comic kon beginnen. Deze achtergrondinformatie is echter nodig om de comic te kunnen volgen. Er wordt dan wel een stempel van Night of the Owls op deze comic geplakt, maar het heeft echter bitter weinig met het event te maken. De Talon komt welgeteld vier pagina’s voor in deze comic. Het verhaal speelt zich af in de normale verhaallijn van All Star Western waardoor elke link met het grote event ver te zoeken is. Als je deze reeks niet eerder hebt gevold, ga je dit deel dus ook niet kunnen volgen.

Het tekenwerk van Moritat vind ik zeer intrigerend. Hij gebruikt een ruwe tekenstijl. Het is een heel expliciete stijl waarin de tekenaar niet verlegen is om elk lelijk detail van een menselijk gezicht te tekenen. Je kan heel goed zien dat de karakters in deze comic in een moeilijke tijd leven. Ze zijn allen wel getekend door een bepaalde gebeurtenis in hun leven. Deze rauwe manier van tekenen brengt mij als lezer meteen in de sfeer van deze comic. De tekenstijl kan je in het begin misschien wat afschrikken maar zeker als je meerdere comics in de All Star Western-reeks leest, zal je de tekenstijl zeker gaan waarderen.

Hier schuilt meteen het grootste nadeel voor deze comic. De lezer die enkel het Night of the Owls-event leest, zal deze comic waardeloos vinden. Dit is volledig terecht omdat dit helemaal niks te maken heeft met het algemene event en enkel dient om wat extra geld in het laadje te brengen. De lezers van de All Star Western-reeks gaan deze comic juist wel heel leuk vinden. Het verhaal dat ze al sinds All Star Western #1 krijgen wordt goed opgebouwd en leuk verteld. Het tekenwerk versterkt dan nog eens de sfeer en de belevenis die je krijgt als lezer. Als je deze comic aanschaft in kader van het Night of the Owls-event, lees dan ook zeker de andere delen van All Star Western. Zoniet, kan je ook best dit deel links laten liggen.

Comments

comments


Alterrock

 
avatar
Een comicreader since 2010 en nu al gepassioneerd.