0
Posted 30/05/2012 by Killian in Comics
 
 

Batman Incorporated #1

“Leviathan rises.”

Het is niet van een leien dakje gelopen voor Batman Incorporated. De reeks moest zo’n beetje de climax worden van ongeveer vijf jaar werk door Grant Morrison. Het “eerste seizoen” van de reeks, zoals Morrison het noemde, zou 12 nummers beslaan.  Na acht nummers was het uit met de pret, want Flashpoint herstartte het DC-universum. In december vorig jaar (4 maanden na het begin van het DCnU) kregen we de one-shot Leviathan Strikes, waarmee het eerste volume van de reeks in 80 pagina’s werd afgerond.

Nu begint de reeks met een nieuwe nummer 1. Inmiddels hebben we al vier andere Batmantitels lopen (en dat is er al minstens eentje te veel), en bovendien is er die grote cross-over die heel Gotham City in de ban heeft, en waar Morrison geen hand in heeft. Hoe verhoudt Batman Incorporated zich tot het DCU en het DCnU? Geen mens die ’t weet. Maar dat deert niet: de reeks staat prima op zichzelf, en Morrison voorziet ons terloops van de nodige informatie om het verhaal vlot te kunnen volgen.

Wat u moet weten om deze reeks te kunnen volgen: Bruce Wayne heeft een tijdje in het vagevuur gezeten, maar wist zijn weg terug naar huis te vinden (want hij is The Goddamn Batman!). Tijdens zijn afwezigheid vervulde Dick Grayson (die heden weer als Nightwing door het leven gaat) de rol van Batman. Daar ging hij nog een tijdje mee door na de terugkeer van Bruce, die eerst Batman, Inc. opzette: een internationaal clubje misdaadbestrijders die zich onder het Batmansymbool scharen, openlijk financieel gesteund door Bruce Wayne. Batman en zijn geallieerden moeten het opnemen tegen een groep superschurken die opereren onder de naam Leviathan. Niemand minder dan Talia Al Ghul, dochter van Ra’s Al Ghul, blijkt de touwtjes hier in handen te hebben. En als DC een simpele recap-pagina in hun comics zouden opnemen, had ik het hier allemaal niet moeten uittypen.

Goed, dan nu de review: Batman Incorporated #1 is geweldig. Echt super. Deze comic moet je gewoon hebben. Al was het maar hierom:

Batcow!

Batman Incorporated #1 goochelt met een hoop verschillende plotlijnen: het begint met een scène op het kerkhof, met Bruce Wayne in tranen, klaar om zijn missie op te geven… Wat is er gebeurd? Zonder te veel te willen weggeven: een gevecht in een slachthuis, een huurmoordenaar die het op Robin gemunt heeft, een groepje leden van Batman Inc. die blijkbaar dood gewaand worden door de rest van de wereld, en dienaren van Leviathan die locale misdaadcartels overnemen.

Een hele hoop dus. Maar ondanks al de verschillende plotlijntjes (en al wat eraan voorafging) is dit wellicht het eenvoudigst leesbare Morrisonverhaal dat we in lange tijd gezien hebben. Het heeft een enorme vaart, zonder ergens te struikelen in de afwisseling van dramatische momenten en typische comicbook-gekheid. Dit is Morrison op zijn best: hij dwingt je niet om het verhaal te herlezen, maar hij nodigt er wel toe uit.

Want het blijft wel vintage Morrison. Welke andere schrijver zou immers een punt over vegetarisme naar voor schuiven door middel van een gevechtsscène met mannen in geitenmaskers, temidden van een hoop runderkadavers en afgerond met een man die net even iets anders te eten gekregen heeft?

En Batcow!

Dat het verhaal zo schittert is mee te danken aan Chris Burnham, die goed naar Frank Quitely gekeken heeft. Bij momenten lijkt zijn tekenwerk echt als twee druppels water op dat van zijn collega. Ook het spelen met de lay-out van de panelen heeft hij overgenomen, zoals de kleine kaders die details uit bepaalde scènes uitvergroten. Eén enkele keer lijkt het meer vorm dan inhoud te zijn (de panelen die op de gevels van gebouwen geprojecteerd lijken), maar het eindresultaat is eenvoudigweg prachtig, gedetailleerd maar helder, knetterend tekenwerk.

Het verhaal eindigt met een cliffhanger die misschien wat verwarring kan zaaien. Je moet deze reeks namelijk echt volledig los zien van de rest van het DCnU, anders werkt hij gewoon niet.

Maar verder: heel knap werk van Morrison en Durnham, die weer net dat tikje meer doen met het superhelden­genre. Batman Incorporated #1 is een absolute aanrader.

 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.