1
Posted 25/05/2012 by Arno in Comics
 
 

Brainfreeze speelde LEGO Batman 2 – DC Super Heroes: een preview

Dat Batman in de volksmond een vrij geblokte kerel genoemd kan worden, weten wij comicslezers maar al te goed. Videogamestudio Traveller’s Tales nam dit concept echter wel erg letterlijk in 2008 met Lego Batman: The Videogame, een avonturenspel voor jong en oud waarin de wereld van de Caped Crusader en alle hierin rondlopende karakters opgebouwd werden uit de welbekende Deense blokjes. Lego Batman steeg de eerdere Legogames rond Star Wars en Indiana Jones naar de kroon en werd de bestverkopende titel uit de franchise. Een sequel kon natuurlijk niet uitblijven. Lego Batman 2: DC Super Heroes komt er binnenkort aan en breidt de wereld van de Dark Knight uit naar het grotere DC-universum. De game staat voorlopig gepland voor een release eind juni, maar Brainfreeze kreeg alvast de kans om een build van de game eens uitvoerig te testen in de Warner Studios te Amsterdam!

Holy building blocks, Batman!

De eerste Lego Batman was een action/adventure game voor jong en oud. Een groot deel van de Caped Crusader zijn rogues gallery ontsnapte uit Arkham Asylum, en spelers dienden in één helft van het spel de controle over Batman en Robin te nemen om hun plannen te stoppen. Dit deden ze door heel wat gevechten te leveren, simpele puzzels op te lossen en natuurlijk nieuwe items — zoals voertuigen, gadgets en kostuums — op te bouwen uit Legoblokjes. In de andere helft van het spel kon je dan hetzelfde doen met villains zoals The Joker, Penguin, The Riddler en Two-Face.

Lego Batman 2 zet deze trend gezellig verder, alleen bigger & better. De gameplay blijft min of meer dezelfde, maar het speelveld werd uitgebreid van enkele specifieke locaties zoals Arkham, Wayne Manor en de Batcave, naar een geheel uit Legoblokjes opgebouwd Gotham City! Zowat alle personages uit de vorige game keren terug, maar ditmaal krijgt het Dynamic Duo ook de hulp van Superman en uiteindelijk de hele Justice League. Dankzij het zeer grote speelveld en de uiteenlopende krachten van de helden en schurken, opteert deze game in co-op dan ook voor een zeer handige nieuwe splitscreenfunctie.

Alles in de gigantische sandbox van Gotham City is niet alleen opgebouwd uit Lego, maar is ook nog eens geheel interactief. Wil je dus even de Gotham City Zoo bezoeken en de Jungle Batman gaan uithangen door even op een leeuw te gaan rijden? Dan kan dat. Heb je na een lange nacht de misdaad te bestrijden er even genoeg van en wil je even uitblazen op de kermis? Geen probleem. Of wil je gewoon als The Flash eens lekker alle snelheidsbeperkingen in Gotham aan je gele laars lappen? In de open wereld van Lego Batman 2 kan het allemaal. Behalve blijkbaar zwemmen in de rivier en de stad verlaten. Hoewel er wel degelijk onderwaterlevels in de story mode zouden komen te zitten, leek dit toch een beetje vreemd wanneer je met pakweg Aquaman, heerser van de zeven zeeën, het water inspringt… en gewoonweg verdrinkt…

Lego Gotham City loopt ook vol met burgers, dus wanneer je bijvoorbeeld als Superman even aan wat legendarische superdickery wil doen… Zweef dan even boven een druk kruispunt om de brave burgers van Gotham wat te treiteren met je heat vision (dit was toch een gegeven waar deze Brainfreezer enige tijd mee zoet was).

Een dodelijke team-up

Het hoofdverhaal van de game speelt zich af in de periode wanneer niemand minder dan Superman’s aartsvijand Lex Luthor zich kandidaat stelt om president te worden van de Verenigde Staten. Tijdens een Man of the Year-ceremonie en fundraiser (waar uiteindelijk niet hij, maar Bruce Wayne de prijs in ontvangst neemt) komt Luthor in contact met The Joker, die hier natuurlijk aanwezig is om een overval te plegen. Uiteindelijk zal dit duo aartsvijanden alweer één van hun wereldberoemde team-ups houden wanneer Luthor in het bezit komt van een wapen dat zwarte Legoblokjes kan desintegreren, wat uiteraard weinig goeds voorspelt door Batman zijn arsenaal aan wapens, kostuums en voertuigen. Het wapen werkt eveneens op Kryptonite, de achilleshiel van de man van staal.

De plot zit dus alweer vrij simpel in elkaar, hoewel producer Arthur Parsons ons in zijn korte presentatie verzekerde dat er her en der nog wel wat leuke twists zouden voorvallen. De story mode van de game zou bestaan uit een derde met Batman en Robin, een tweede deel met voornamelijk Superman en een laatste deel waarin de hele Justice League bespeelbaar is. Dit doet vermoeden dat er weleens wat meer aan de hand zou kunnen zijn dan louter een team-up tussen Luthor en The Joker in Gotham (en een stukje Metropolis). Zeker wanneer je weet dat tussen de lijst van maar liefst meer dan 50 (!) speelbare personages in de aparte mission mode ook grote namen als General Zod en Brainiac te vinden zijn.

Lego-DC

Terwijl de lijst speelbare personages in de story mode beperkt zal blijven tot Batman, Robin, Superman en de Justice League, levert de mission mode — waarin je naast aparte missies ook de kans krijgt om allerlei goodies doorheen Gotham bijeen te sprokkelen — heel wat bekende en minder bekende namen uit het DC-universum. Uit de Justice League-familie krijgen we onder meer Green Lantern, Flash, Wonder Woman, Aquaman, Cyborg, Martian Manhunter, Hawkgirl en Black Canary. Uit de familie van Superman de eerder al vernoemde Lex Luthor, Zod en Brainiac, maar ook Supergirl en Lois Lane. De wereld van Batman blijft natuurlijk het best vertegenwoordigd met medemisdaadbestrijders als Batgirl en de Huntress, schurken als Killer Moth, Hush en Bane, en zelfs een deel van de supporting cast met onder meer commissaris Gordon, reporter/liefdesinteresse Vicki Vale en, jawel, butler Alfred Pennyworth! Zeer leuk is ook de kans om eens met Superman, Batman en Robin in hun burgeridentiteiten als respectievelijk Clark Kent, Bruce Wayne en Dick Grayson te spelen.

Uiteraard zijn hierbij niet alle personages even goed uitgewerkt en uniek. Er is haast geen verschil tussen de bewegingen van pakweg Lois Lane en Vicki Vale, en ook wanneer je speelt als pakweg één van The Joker zijn goons levert je dit maar een beperkte speelset op. Toch bleef het wel leuk als DC-fan om elk personage eens een keer uit te proberen en in zijn/haar volledige, ahum, Legoglorie te aanschouwen.

De look and feel van de game werden voornamelijk geïnspireerd door het DC Animated Universe. Het is dan ook geen toeval dat de makers stemacteur Clancy Brown (Lex Luthor in Superman: The Animated Series) konden strikken om ook de Legoversie van Superman’s aartsvijand voor zijn rekening te nemen. Lego Batman 2 wordt trouwens de allereerste Legovideogame die voice-acting en dialogen zal bevatten, wat de cutscenes in de story mode alleen maar interessanter, en vooral leuker maken. En daar zijn we aangekomen bij de kern van eender welke Legogame: humor!

Fun met… Batman?

Alsof hun Lego-uiterlijk nog niet grappig genoeg is, worden verschillende quirky karaktertrekken van onder meer Batman, Robin en Superman in de cutscenes die we al te zien kregen enorm uitvergroot. Superman wordt de immer goede Boy Scout en Batman de knorrende eenzaat die niet graag samen met anderen speelt, met andere woorden: ze vormen World’s Finest komische duo!

Legovideogames moeten voornamelijk fun zijn, en daar slaagt deze Lego Batman 2 zeer goed in. Toegegeven, de game steekt vrij simpel in elkaar en wordt voornamelijk gericht op de allerkleinste spelers onder ons, maar eender welke DC-fan zal kunnen genieten (en vooral zijn/haar lach niet kunnen onderdrukken) van deze Legoversie van Gotham City. De humor zit goed, de game speelt lekker weg, de personages zijn zeer herkenbaar en, zeg nu zelf, wie wil er nu niet gewoon even met Superman wat rondvliegen doorheen de stad met de epische filmsoundtrack van John Williams op de achtergrond?

Lego Batman 2: DC Super Heroes staat gepland voor een release eind juni op PC, Playstation 3, Playstation Vita, XBox 360, Wii en Nintendo 3DS.

 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.