1
Posted 22/05/2012 by Sirius in Games/Toys
 
 

Nominaties Nederlandse Spellenprijs 2012 bekend

De genomineerden voor de Nederlandse Spellenprijs 2012 werden vorige week bekendgemaakt. De Nederlandse Spellenprijs is een door een onafhankelijke jury uitgereikt waardeoordeel om het betere Europese gezelschapsspel in de spotlight te zetten. De Eurospelen kennen hun oorsprong voornamelijk in Duitsland. Zij worden gekenmerkt door vrij eenvoudige regels, abstracte gameplay, korte speelduur en mooie componenten. De meeste mensen kennen waarschijnlijk wel de Kolonisten van Catan en Carcasonne, maar verder zijn dit type spelen hun onbekend, en ook niet altijd vlot verkrijgbaar bij de gekende speelgoedwinkels. Zodoende probeert de jury van Ducosim (de Nederlandse Spellenvereniging) deze onder de aandacht te brengen en een waardeoordeel te verschaffen.

De genomineerden voor dit jaar zijn:

  • Hoogspanning: De Eerste Vonken (999 Games)
   Hoogspanning: De Eerste Vonken is een gestroomlijnde conversie van het veelgeprezen Hoogspanning. Waar Hoogspanning zich situeerde in het voorzien van elektriciteit voor de maatschappij, wordt je in HS: DEV naar het Stenen Tijdperk verplaatst. Daar moet je als leider van je clan erop toezien dat je clan de nodige nieuwe overlevingstechnieken onder de knie krijgt om te overleven en je bezettingsgebied uit te breiden.
  • Lancaster (Queen Games) In Lancaster wil je graag de machtigste Lord worden in het nieuwe Engeland.  Dit probeer je te bereiken door je eigen ridders te trainen en uit te zenden. Je kan zo in de gunst komen van de nobelen in andere counties, maar je kan evengoed je ridders uitsturen om samen te gaan strijden met de ridders van de andere spelers om de Fransen een kopje kleiner te maken. Diegene met de meeste power-punten op het einde van het spel wint.
  • Mondo (White Goblin Games)
   Een race tegen de klok en elkaar, dat is Mondo in een notendop. De bedoeling is om op je speelbord een combinatie van omgevings- en dierenfiches neer te leggen die zo een sluitend geheel vormen. Aansluitende tegels die niet correct overeenkomen aan de randen, vulkaantegels en lege velden scoren minpunten.
  • Ninjato (White Goblin Games)
   Twee clans en een keizer-op-rust in het 12e eeuwse Japan. In deze setting speelt Ninjato. De Minamoto- en Taira-clan staan elkaar constant naar het leven in een strijd ommacht, en de oude keizer Go-Shirakawa speelt deze clans tegen elkaar uit. In de schaduw van deze elitekrachten proberen enkele ninja’s de chaos in hun voordeel te gebruiken. Je speelt het spel (de naam zegt het zelf) als ninja. Door het goed plannen en timen van acties en kaartgebruik kan je het spel naar je hand zetten en je profileren als ultieme ninja.
  • Takenoko (Editions Matagot / Asmodee)
   Ook dit spel speelt zich af in Japan, meerbepaald aan het keizerlijk hof. De Chinese keizer heeft aan zijn Japanse collega een gigantische pandabeer genaamd Takenoko cadeau gedaan, als teken van vredesoffer. Jouw taak bestaat erin om bamboe te kweken voor deze veelvraat. Zorgvuldig management van je landerijen doen je het spel winnen.

Comments

comments


Sirius

 
avatar
Married with children, computertechnieker als job en boardgame-freak als hobby