0
Posted 19/05/2012 by Brainfreeze in Comics
 
 

Review: The Manhattan Projects #3

“Relax, Mr. president. You’re dead, so this won’t hurt a bit.”

Het is alweer tijd voor het derde deel van Jonathan Hickman’s (FF, The Nightly News) en Nick Pitarra’s (The Red Wing) boreling: The Manhattan Projects.

Het is een cliché, maar dat maakt het niet minder waar: dit derde deel staat weer strak van de bizarre ideeën. We zitten nog steeds in de nadagen van de tweede wereldoorlog, maar die oorlog zal niet lang meer duren, want de geleerden met wie in de vorige delen kennis maakten zijn bezig met het maken van de Bom. De Japanners bieden namelijk nog steeds fors verzet, en hun vorige aanval is ze niet in de koude kleren gaan zitten (zie issue #1). Ze hebben de ingrediënten al, maar wat kan ervoor zorgen dat de bom zijn doel zeker niet mist? Een vorm van intelligentie. En wat kun je daar nu beter voor gebruiken dan het nog warme lijk van president Roosevelt? Doet de man ook eens iets voor zijn land. Het lijk van een president verbonden met de bom die bestemd is voor Hiroshima. Je waant je bijna in een comic van Grant Morrison (The Invisibles, Animal Man).

Lezen is overigens wel een opgave. Het verhaal stuitert op en neer door de tijd. Dat levert soms interessante scenes op — zo zien we Einstein op dezelfde positie zitten als in deel 1, terwijl hij tuurt naar een grote steen. Wat wil dat zeggen? Waar dient de steen voor? — maar soms is het soms ook even verwarrend: in deel 2 was men nog druk bezig om de beruchte Wernher von Braun binnen te halen. In deze issue is hij al bezig met het voorbereiden van zijn werk voor de organisatie. Wat deed ie in de tussentijd?

Hickman is een man van concepten. Dat heeft ook nadelen, want de personages hebben nog steeds geen eigen smoelwerk. Pitarra geeft ze allemaal een uniek uiterlijk mee, maar hun gedrag is hetzelfde. Ze hebben ieder hun eigen voorkeuren, maar ze zijn allemaal arrogant, egocentrisch en geschift. Het lijkt wel een collectief van mad scientists. Dat is wel plezant allemaal, maar op de langere termijn moeten er meer en vooral waarneembare verschillen komen tussen de heren. Dan zou deze serie in principe alles moeten hebben om interessant te blijven.

 

 

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar