2
Posted 17/05/2012 by Killian in Comics
 
 

Superman & Batman: Boodschappen van Algemeen Nut


Heel af en toe zie je ze nog wel eens, maar in de jaren 40 tot de jaren 90 van vorige eeuw waren ze een echte trend in comics: Public Service Anouncements (PSA’s), of zoals wij ze noemen: Boodschappen van Algemeen Nut. Wij vonden enkele PSA’s uit de jaren 50 en 60, en die wilden we natuurlijk graag met jullie delen…

Vanaf de jaren 80 waren PSA’s vaak hele comics die voor de gelegenheid uitgegeven en gratis verspreid werden. Voor die tijd waren het meestal advertenties van één pagina, zoals hieronder te zien. De origine van de PSA’s valt terug te voeren tot militaire propagandaposters zoals de bekende Uncle Sam en Rosie the Riveter. Verschillende superhelden gingen de strijd aan met de nazi’s nog voor de VS zich effectief mengden in de Tweede Wereldoorlog. Het is dan ook geen toeval dat de eerste PSA’s in de comics uit de jaren veertig vooral war bonds, inzamelacties voor papier, en dergelijke meer promootten. Onderstaande pagina’s uit de jaren 50 en 60 gingen al wat breder (hoewel onderwerpen als seks en drugs nog echt taboe waren). Ze zijn vrij prekerig, en over de effectiviteit van deze campagnes valt te twijfelen, maar ze zijn niettemin een mooi tijdsdocument. En grappig bovendien.

Batman & Robin stand up for Sportsmanship

(uit: Action Comics #141, 1950)

De gezichtsuitdrukkingen en die “Thanks Batman, we will!” zijn gewoon fantastisch! Zouden we dit soort tussenkomsten ook in ons landje mogen verwachten, of valt dat buiten de opdracht van de Batmannen van alle naties?

Superboy: Job Counselor

(uit: Detective Comics #162, DC Comics 1950)

Superboy bezon zich later over zijn carrière als superheld en besloot zich om te scholen tot VDAB-consulent.

Superman says: “Hop on the Welfare Wagon!”

(uit: Mystery in Space #8, DC Comics 1952)

Deze pagina is vooral veelzeggend omdat DC vandaag de dag wellicht niet bereid zou worden gevonden om dergelijke woorden in de mond van Superman te leggen. Daarvoor ligt de discussie tussen de voorstanders van Obamacare en de liefhebbers van bootstraps wellicht net iets te gevoelig…

Superman says: “It’s smart to check… and doublecheck!”

(uit: Mystery in Space #9, 1952)

Superman denkt bij zichzelf: “Ik ben die lui zo zat… Waar is er een stuk kryptoniet als je ‘t nodig hebt?”

Superman says: “Be a good citizen!”

(uit: Superboy #89, DC Comics 1962)

Niemand kan het slechte voorbeeld geven zoals Superman dat kan. Ik ben alvast overtuigd!

Volgende keer: Hostess Fruit Pies!

Alle afbeeldingen en personages zijn het eigendom van DC Comics en konden worden verzameld dankzij Mike’s Amazing World of Comics.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.