1
Posted 17/05/2012 by Alterrock in Comics
 
 

Review: World War Hulk Extra’s

“He came to break the world…He failed”

Nu we alle verzamelalbums over Planet Hulk en World War Hulk doorlopen hebben, rest mij enkel om nog eens terug te kijken en nog wat gaatjes in te vullen. Er zijn namelijk enkele one-shots en tie-ins die niet opgenomen werden in een World War Hulk-verzamelalbum. Deze zullen we nu samen eens bekijken.

Punisher War Journal #12: World War Frank

Matt Fraction (The Immortal Iron Fist) schreef deze korte tie-in terwijl de tekeningen voorzien werden door Ariel Olivetti (Daredevil, Space Ghost). In deze tie-in zien we de strijd tussen de Punisher en Mung. Dit is één van de buitenaardse wezens die meegereisd is met de Hulk. Mung behoort tot de Hive van Miek. Maar in tegenstelling tot Miek volgt hij niet de orders van de Hulk. Hij is er enkel op uit om de aarde te veroveren. Hij is dan ook niet verlegen om onschuldige mensen een kopje kleiner te maken. Maar wanneer onschuldige mensen in gevaar zijn, komt één man hen te hulp: de Punisher! Het verhaal wordt vertelt via de gedachtegangen van Mung en van de Punisher. Dit geeft een leuk leeseffect. We kunnen zo zien hoe verschillend deze twee karakters zijn en hoe ze bepaalde situaties bekijken. De soldaten van Mung vallen een onschuldig meisje aan die op zoek is naar haar kat. Gelukkig is de Punisher net op tijd om haar en haar kat te redden. Op de wijze dat alleen de Punisher dat kan, wordt de groep soldaten een kopje kleiner gemaakt. De Punisher brengt het meisje terug naar haar ouders, maar beseft dan dat zijn opdracht pas begonnen is. Hij moet de buurt beschermen tegen een losgeslagen Mung en zijn troepen…

Deze tie-in is leuk om te lezen. Het draagt helemaal niet bij tot het grote verhaal maar dat maakt deze comic zeker niet minder goed. Als je zin hebt in wat goede slashactie (met aliens) is dit de comic om vast te nemen. Het tekenwerk is digitaal gedaan waardoor het realistischer moet lijken, maar het ziet er juist heel onnatuurlijk uit. Er zullen fans zijn van deze tekenstijl maar ik behoor niet tot deze categorie…

World War Hulk: Aftersmash

Aftersmash werd geschreven door Greg Pak (Herc, World War Hulk). Rafa Sandoval (X-Men Legacy) zorgde voor de tekeningen. Deze one-shot focust zich op de gebeurtenissen vlak nadat de Hulk gevallen is. Na de laatste gebeurtenissen in World War Hulk (die ik hier niet ga spoilen), zien we hoe de Warbound deze nieuwe gegevens moeten verwerken. Ze staken dan ook hun gevecht tegen onze helden. Maar de superhelden hebben dat niet zo begrepen en profiteren van het vallen van de Hulk om zijn Warbound aan te vallen. Dit levert een aantal leuke gevechten op. Tevens zien we ook hoe menselijke medestanders van de Hulk deze nederlaag moeten verwerken en het recht in eigen handen nemen. Bovendien ontstaat er ook binnen de troepen van de Hulk onenigheid…Er gebeurt dus nog heel wat in de nasleep van World War Hulk.

Het verhaal vind ik zeer goed gevonden. Net zoals na een echte oorlog moeten ook de karakters in deze comic omgaan met de gevolgen van hun daden. Pak weet dit zeer goed neer te zetten in dit verhaal. De dilemma’s, twijfels, woede, wraak, teleurstellingen en geheel nieuwe ruzies… het komt allemaal aan bod.

What if? featuring Planet Hulk

De What If?-serie is bij de meeste van jullie wel bekend. In deze serie wordt uiteraard antwoord gegeven op de vraag “Wat als?”. Wat als bepaalde gebeurtenissen net iets anders waren verlopen? Ook voor Planet Hulk en World War Hulk werden er enkele alternatieve verhaallijnen gecreëerd. Deze zijn alle gebundeld in deze one-shot. Er wordt antwoord gegeven op de volgende drie vragen: Wat als de Hulk gestorven was in Planet Hulk en zijn vrouw Caiera wraak neemt op de aarde? Wat als de Hulk geland was op de planeet dat Reed Richards oorspronkelijk bedoeld had? Wat als niet de Hulk op Sakaar was geland maar Bruce Banner?

Greg Pak was de schrijver van al deze miniverhaaltjes en weeral levert hij hier prachtig werk. Door al deze alternatieve verhaallijnen is het telkens vernieuwend om het verhaal te lezen. Dit zijn geen verhaaltjes die vlug vlug bedacht zijn maar Pak heeft hier goed over nagedacht. Het eerste verhaal is zeer duister terwijl het laatste verhaal heel komisch van aard is. Ondanks het feit dat de insteek telkens anders is, is het telkens zeer goed gedaan, wat deze one-shot zeker de moeite waard maakt om aan te schaffen.

Om deze reeks reviews af te ronden wil ik graag nog even mijn top 5 van de beste World War Hulk trade paperbacks geven:

1) Planet Hulk
2) World War Hulk: X-Men
3) World War Hulk Aftersmash: Warbound
4) World War Hulk
5) Heroes for Hire Volume 3: World War Hulk

Zes jaar nadat deze serie geschreven is, blijft ie heel leuk om te lezen. Voor mij was het de eerste keer dat ik deze verhaallijnen onder ogen kreeg. Maar ik heb er geen spijt van om deze comics vanonder het stof te halen en me te verdiepen in de geschiedenis van het Marvel-universum. Voor beginnende lezers is het niet altijd makkelijk om de weg te vinden in de uitgebreide archieven van Marvel (en de comicswereld in het algemeen), maar ik hoop dat ik met deze serie jullie toch een leidraad heb kunnen geven…

Comments

comments


Alterrock

 
avatar
Een comicreader since 2010 en nu al gepassioneerd.