4
Posted 13/05/2012 by Lav in Comics
 
 

Top 10 Beste Moeders in Comics

Het is vandaag Moederdag en hier op Brainfreeze willen we de vrouwen die ons 9 maanden lang hebben rondgesleurd, onze pampers hebben ververst en ons hebben zien opgroeien tot volwaardige nerds, een kleine attentie geven. Dit doen we met een top 10 van de beste moeders in comics, want ook superhelden hebben mama’s (tenzij je een kloon bent uiteraard). We nemen een kijkje in hoeverre de moeders een positieve invloed hebben gehad op hun kinderen en in welke mate ze hun kroost van kwade dingen hebben kunnen beschermen.

 

10. Sara Pezzini (Witchblade)

Het leven van deze rechercheur werd op haar kop gezet toen ze in contact kwam met het bovennatuurlijke wapen Witchblade, maar later zou ze nog voor heel wat andere verrassingen komen te staan. Zo werd ze compleet onverwacht zwanger, wat een verbijsterende ontdekking was, aangezien ze al ruim een jaar niet seksueel actief was geweest. Ze besloot om het kind, Hope, te houden en gaf zelfs de Witchblade hiervoor op (al kreeg ze de helft van haar krachten terug na de bevalling om haar leven te redden). De vader bleek The Darkness te zijn die Hope wou gebruiken in de strijd tegen zijn vijand The Angelus. Al zette Sara vaak alles op alles om haar kind veilig te houden, bleek het echter een onmogelijke taak: Hope diende te sterven opdat het universum kon blijven leven.

 

9. Jessica Jones (Alias, New Avengers)

Jessica Jones was een ex-klasgenote van Peter Parker en een aan lager wal geraakte superheldin die — toen ze genoeg had van haar gekostumeerde leven als Jewel — een detectivebureau opstartte: Alias Private Investigations. Haar leven sloeg om wanneer ze na een pikante affaire met de superheld Luke Cage, alias Power Man, zwanger geraakte. Jessica transformeerde na de geboorte van hun dochtertje Danielle en haar uiteindelijke huwelijk met Luke van het drinkende, immer vloekende hoofdpersonage van Alias tot een rustigere, zeer beschermende moeder met zelfs een hernieuwde passie voor het superheldenleven als Power Woman. Ze vormt sinds enkele jaren samen met Luke en haar dochtertje de kern van de New Avengers en ook al lijkt Avengers Mansion niet de meest stabiele plek voor een baby om in op te groeien, toch heeft de kleine Danielle het toch maar getroffen met haar superkrachtige ouders, Earth’s Mightiest nonkels en tantes en een enorm machtige kinderoppas in de vorm van Squirrel Girl!

 

8. Queen Hippolyta (Wonder Woman)

Koningin van de Amazones en moeder van Wonder Woman. Al valt er voorlopig geen eenduidig antwoord te geven op de vraag hoe Wonder Woman nu exact ter wereld is gekomen (geboetseerd uit magische klei al dan wel via de natuurlijke weg), Queen Hippolyta is toch altijd al haar trotse moeder geweest. De liefde voor haar dochter heeft Hippolyta echter wel meermaals de Amazones op de tweede plaats doen zetten en ze soms ook in gevaar gebracht. De relatie tussen Queen Hippolyta en Wonder Woman is vaak een groot voorbeeld geweest van de sterke band die een moeder voor haar dochter kan voelen, iets dat blijkbaar toch niet zo veel verschilt tussen Amazones en moderne vrouwen.

 

7. Debbie Grayson (Invincible)

Debbie Grayson had — ondanks het feit dat haar man (Nolan Grayson, alias Omni-Man) en zoon (Mark Grayson, alias Invincible) superkrachten hebben — een gelukkig leventje. Ze kreeg echter een zeer zware klap te verduren toen bleek dat haar man eigenlijk een verborgen agenda had. Hoewel haar hele wereld instortte en ze een weg zocht naar de fles om haar pijn te verzachten, kunnen we haar dit moeilijk kwalijk nemen. De relatie met haar zoon verliep stroef maar uiteindelijk vonden ze terug steun bij elkaar. Debbie heeft duidelijk haar minder mooie momenten gekend maar er zijn niet veel vrouwen die na zo’n hele gebeurtenis nog sterk in hun schoenen kunnen staan. Bovendien nam Debbie ondanks alles Mark Graysons halfbroer ook in huis. Het perfecte leventje heeft ze misschien niet meer maar ze doet nog steeds haar best als moeder.

 

6. Linda Park/West (The Flash)

Geen enkele moeder zal beweren dat haar taak gemakkelijk is, en al zeker niet wanneer je twee energievolle kinderen aan supersnelheden hebt rondlopen. Linda Park zelf heeft echter geen bovennatuurlijke krachten, die hebben de kinderen overgekregen van hun vader, Wally West, beter gekend als The Flash. Het is voor Linda een fulltime job om voor haar kinderen te zorgen en geregeld een of andere tijdsmanipulatie mee te maken, wat haar leven allesbehalve gemakkelijk maakt. Desondanks de vele moeilijke tijden blijft ze haar gezin onuitputtelijk graag zien.

 

5. Ellen Baker (Animal Man)

Ellen is de vrouw van Buddy Baker, beter gekend als Animal Man. Hoewel ze aanvankelijk geen zorgen moest maken om de mogelijke superkrachten van haar kinderen, is ze een onmiskenbare steun voor haar gezin. Toen Buddy na Infinite Crisis een jaar lang vermist was gaf ze nooit de hoop op en bleef ze sterk voor haar kinderen. Met een superheld samenleven is immers nooit gemakkelijk. Zo staan de krachten van Animal Man ook vaak in de weg van de kleine hindernissen in het dagdagelijkse leven, kunnen de kinderen geen huisdieren krijgen en krijgt de dochter plots bizarre krachten en moet ze samen met haar vader de wereld van rottende monsters proberen redden. Het is een leven dat niet voor iedere huisvrouw is weggelegd, maar Ellen Baker houdt het vol.

 

4. Snow White (Fables)

Hoewel de zwangerschap onverwacht nieuws was voor Snow White, heeft ze haar rol als moeder nooit verloochend. Aanvankelijk moest ze van de vader als partner niets weten maar Snow White en Bigby zijn uiteindelijk uitgegroeid tot één van de mooiste koppels in het medium der comics. Snow White beviel uiteindelijk van maar liefst 7 kinderen die niet allemaal in staat waren om een menselijk uiterlijk te behouden. Ze verhuisde met haar gezin naar The Farm en leerde haar kinderen met hun krachten om te gaan terwijl ze eveneens over hun welzijn uitkijkt en daarbovenop de gehele community uit Fables nog probeert te redden. Stuk voor stuk moeilijke taken, maar Snow White slaagt er toch steeds in.

 

3. Susan Storm (Fantastic Four)

Het is duidelijk dat het leven van een moeder niet altijd even gemakkelijk is en al zeker niet wanneer je in je vrije uurtjes als superheld de wereld probeert te redden. Susan Storm weet dit als geen ander. Susan is voornamelijk bekend als de Invisible Woman, een lid van de Fantastic Four en de vrouw van Mr. Fantastic himself: Reed Richards. In Fantastic Four is ze altijd al een moederfiguur geweest maar sinds de geboorte van haar 2 kinderen Franklin en Valeria, die overigens ongeveer de machtigste kinderen van de wereld zijn, heeft Susan pas echt kunnen bewijzen wat voor een goede moeder ze is.

 

2. Aunt May (Spider-Man)

Technisch gezien is ze een tante en geen moeder, maar May Reilly-Parker heeft haar strepen als comicsmoeder meer dan verdiend. Ze is een grote steun geweest voor Peter Parker in moeilijke tijden en zal hem ook altijd met open armen ontvangen. Na de dood van Peters ouders en haar man (nonkel) Ben stond tante May alleen in voor het opvoeden van Peter als tiener. Geen gemakkelijke klus, want niet alleen moest ze zelf om het verlies van haar man heen geraken maar met het drukke leven van Peter als Spider-Man lijkt de wereld soms wel heel eenzaam voor haar. We kunnen het tante May dus niet kwalijk nemen als ze eens affectie opzoekt bij de J. Jonah Jameson Sr., de vader van J. Jonah Jameson. Hoewel Peters dubbelleven als Spidey een geheim blijft voor haar en ze schrik heeft van deze gemaskerde murenklimmer zal Aunt May altijd een steun en toeverlaat vormen in het leven van de webslingeraar.

 

1. Martha Kent (Superman)

Martha Kent is waarschijnlijk het prototype van alle goede moeders in comics. Na jarenlang haar kinderwens niet in vervulling te zien komen werd ze eindelijk beloond met wat een (letterlijk) geschenk uit de hemel leek te zijn. Niet alleen adopteerden Martha en haar man Jonathan een buitenaards kind waar ze niets van afwisten, ze schrokken ook niet terug van de wel zeer eigenaardige eigenschappen die de jonge Clark Kent vertoonde tijdens het opgroeien. Ma Kent heeft Superman bij zijn opvoeding veel geleerd over moraal en zachtaardigheid, maar ze heeft ook altijd tijd vrij gemaakt om als een echte moeder uit Kansas taarten te bakken en een kostuum te naaien uit onverwoestbaar materiaal! Als icoon van alle comicmoeders is ze dus een terechte nummer 1 in deze lijst.

Comments

comments


Lav

 
avatar