0
Posted 13/05/2012 by Brainfreeze in Comics
 
 

Tony DeZuniga (mede-bedenker Jonah Hex) overleden

Zaterdag 4 mei was het Free Comic Book Day. Op de Filipijnen kwamen fans en professionals bij elkaar om geld in te zamelen voor Tony DeZuniga (Conan, Black Orchid). De Filipijnse tekenaar kreeg in april een beroerte die hem in een coma deed geraken. Tony en zijn familie wonen op de Filipijnen en waren niet verzekerd. Enkele mensen zetten voor hem een benefiet op, zodat de rekeningen voor zijn behandeling betaald konden worden. Ook in de VS werd er geld ingezameld voor de tekenaar.

DeZuniga is in het westen vooral bekend als co-schepper van Jonah Hex. Maar voor de Filipijnse artiesten was hij zoveel meer. In de jaren 60 van de vorige eeuw slaagde hij erin om werk te bemachtigen in de Amerikaanse comicindustrie. Hij begon met het inkten van romantische comics bij DC. Hij slaagde erin om hogerop te komen en hij mocht steeds vaker zelf ook zijn pagina’s tekenen. Zijn grote doorbraak kwam met het personage Jonah Hex. Tony heeft deze cowboy, die in 2010 nog een eigen film kreeg, ontworpen. De kwaliteit van zijn werk zorgde ervoor dat de Amerikaanse uitgevers ook in de Filipijnen op zoek gingen naar talent. In het kielzog van DeZuniga konden mensen als Alfredo Alcala (Savage Sword of Conan, Voltar), Nestor Redondo (Tarzan, Swamp Thing) en zelfs jongeren als Whilce Portacio (Wetworks, Spawn) hun werk verkopen in de VS.

Helaas hebben de acties slechts financiële verlichting gebracht. Voor Tony zelf heeft het niet mogen baten. In de ochtend van 11 mei jongsleden stierf hij aan de gevolgen van zijn beroerte. DeZuniga werd 71 jaar.

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar