0
Posted 10/05/2012 by Alterrock in Comics
 
 

Review: World War Hulk – X-Men

“Answer me, Xavier. When Iron Man, Dr.Strange, Black Bolt and Reed Richards decided to shoot me into space like garbage…to destroy my life…you were supposed to be there and I want to know how you would have voted.”

De Hulk, Marvel‘s “strongest one there is” bestaat deze maand 50 jaar en dat moet gevierd worden. Hier bij Brainfreeze zetten we de gedurende de hele maand mei de groene (soms grijze) gigant in de spotlight met enkele specials en reviews om het personage een smashing verjaardag te schenken. Vandaag zetten we onze reeks reviews rond World War Hulk verder en nemen we een kijkje in de World War Hulk: X-Men trade paperback. Deze trade bevat naast, zoals de naam het doet vermoeden, een miniserie rond de X-Men ook een verzameling van verschilllende tie-ins. Deze bundeling bestaat uit World War Hulk: X-Men #1-3, Avengers: The Initiative #4-5, Irredeemable Ant-Man #10, Iron Man #19-20 en Ghost Rider #12-13. We gaan dus verschillende van onze helden het zien opnemen tegen de Hulk. Uiteraard heeft elke tie-in een andere schrijver en tekenaar. We zullen onze reis doorheen deze collectie dan ook beginnen bij de serie die de naam aan deze trade gegeven heeft: World War Hulk: X-Men.

De miniserie werd geschreven door Christos Gage (Stormwatch: Post Human Division) en van tekenwerk voorzien door Andrea Di Vito (Brath, Annihiliation). Ik ga ook al meteen verklappen dat dit het beste gedeelte is van de trade. We wisten al dat de Illuminati (bestaande uit Black Bolt, Iron Man, Dr.Strange, Reed Richards, Charles Xavier en Namor) achter de beslissing zat om de Hulk de ruimte in te sturen. Wat we nog niet wisten is dat Namor deze beslissing niet steunde (vandaar dat de Hulk ook niet achter hem aan zit) en dat Xavier niet aanwezig was op die bewuste vergadering. De Hulk wil nu enkel het antwoord op de vraag wat Xavier zijn mening geweest zou zijn. Maar voor de Hulk aan de professor kan komen moet hij eerst langs de mutanten. En dit zijn niet alleen de mutanten in de school van Xavier maar van over de hele planeet komen de leerlingen hun mentor te hulp.

Ik vind het geweldig om te zien hoe de hele mutantenfamilie het opneemt tegen de Hulk. Het levert geweldige gevechten op. Onder meer Colossus, Juggernaut, Wolverine, X-23, Beast, Cyclops krijgen allemaal een kans om de Hulk te verslaan. Schrijver Christos Gage weet buiten de fantastische gevechten ook meer diepgang in het verhaal te brengen. Het blijft dus niet alleen puur bij gevechten maar hij weet op een slimme manier een link te leggen tussen de tragedie die de Hulk heeft moeten doorstaan en de problemen die de mutantenfamilie al jaren heeft. Bovendien weet Gage enkele fantastische one-liners en grappen te verwerken in deze miniserie. Het tekenwerk van Andrea Di Vito is de kers op de taart. Mooie afgelijnde en gedetailleerde tekeningen maken de leeservaring een waar genot. De gevechtsscènes zijn soms gewoonweg fantastisch.

In de tie-in van Iron Man zien we hoe Tony Stark te horen krijgt dat de Hulk is teruggekeerd en hoe hij enkele zware beslissingen moet nemen als de nieuw aangestelde director of SHIELD. In het hoofdverhaal Word War Hulk zagen we al dat Iron Man het opneemt tegen de Hulk (en zware klappen moet incasseren). In deze tie-in beleven we hetzelfde verhaal maar dan meer vanuit het standpunt van Tony Stark en de mensen van SHIELD. In het tweede gedeelte van de tie-in zien we hoe de mensen van SHIELD reageren als hun grote baas gevangen wordt genomen door de Hulk. Het verhaal, eveneens geschreven door Christos Gage is echter niet speciaal. Moest deze tie-in niet opgenomen zijn geweest in deze bundeling zou ik zelfs aanraden om hem links te laten liggen. Wat wel de moeite waard is, is de art van Butch Guice (Captain America, Winter Soldier). Guice heeft een heel realistische manier van tekenen. De gezichten van de Hulk en Stark zijn super om te zien. Aan de gezichten zie je duidelijk dat deze personen al heel wat meegemaakt hebben. Jammer genoeg wordt het niveau qua details in de gezichten niet bereikt in de grotere tekeningen en de achtergronden.

In Ghost Rider krijgen we meer het morele kant van het verhaal. Deze tie-in werd geschreven door Daniel Way (Wolverine: Origins) en getekend door Javier Saltares (Moon Knight). Als Johnny Blaze te horen krijgt dat er onschuldige mensen in gevaar zijn door de Hulk snelt hij ter hulp. Deze tie-in bestaat vooral uit een gevecht tussen Ghost Rider en de Hulk. Het is best een leuk verhaal met een morele twist op het einde. Het tekenwerk is eerder teleurstellend. Bij deze tekeningen had ik soms het gevoel alsof ik een comic uit de jaren ’90 aan het lezen was. Het heeft best zijn charmes maar staat in schril contrast met de rest van de comics in deze collectie.

Avengers: The Initiative en The Irredeemable Ant-Man leveren ons twee vrij nutteloze verhaallijnen. In Avengers: The Initiative door Dan Slott (The Amazing Spider-Man) en Stefano Caselli (Secret Warriors) zien we enkele jonge studenten van de Avengers die de tijd rijp achten om de Hulk zelf aan te vallen. In The Irredeemable Ant-Man door Robert Kirkman (The Walking Dead) en Phil Hester (Green Arrow) krijgen we dan weer een komisch, maar totaal overbodig zijverhaal.

Deze bundeling blijft zeker de moeite waard om te lezen. Vooral de X-Men en Iron Man leveren een leuke aanvulling op het hoofdverhaal. Al krijgen we ook enkele mindere zijverhalen, blijft het geld dat je moet spenderen aan deze World War Hulk: X-Men zeker de moeite waard!

Comments

comments


Alterrock

 
avatar
Een comicreader since 2010 en nu al gepassioneerd.