3
Posted 07/05/2012 by Alterrock in Comics
 
 

Review: World War Hulk

“He is the Green Scar, the Worldbreaker, The Eye of Anger, the Hulk…and he is coming home.”

De Hulk, Marvel‘s “strongest one there is” bestaat deze maand 50 jaar en dat moet gevierd worden. Hier bij Brainfreeze zetten we de gedurende de hele maand mei de groene (soms grijze) gigant in de spotlight met enkele specials en reviews om het personage een smashing verjaardag te schenken. Vandaag zetten we onze reeks reviews verder met World War Hulk, Marvel’s zomerevent van 2007 met niemand minder dan de groene kolos in de hoofdrol!

Na zijn avonturen op de planeet Sakaar is het tijd voor de Hulk om terug naar huis te keren. En na de laatste gebeurtenissen in Planet Hulk is hij niet echt blij. Greg Pak (Marvel 1602: New World) vertelt ons het verhaal van de Hulk die terugkeert naar huis en daar een World War Hulk ontketent. John Romita Jr. (Iron Man, The Amazing Spider-Man) heeft de eer om deze verhalen een gezicht te geven. Deze trade paperback bestaat uit de vijf delen van de World War Hulk-miniserie.

Zoals we in de vorige verhalen hebben gezien werd de Hulk door Iron Man, Dr.Strange, Black Bolt en Reed Richards (oftewel de clandestiene groep de Illuminati) naar een andere planeet gestuurd. De Hulk kwam echter niet op de geplande onbewoonde planeet uit maar op de bewoonde planeet Sakaar. Hier was hij in staat een nieuw leven op te bouwen met nieuwe vrienden, strijdkameraden en zelfs een nieuwe liefde. Maar door een bepaalde gebeurtenis (die ik hier niet ga spoilen) is hij terug op weg naar huis. Het enige waar hij aan kan denken is wraak nemen op de aardse superhelden. Hij krijgt in zijn missie de hulp van zijn Warbound (Miek, Korg, Elloe, Brood en Hiroim).

Hun eerste stop is de maan. Hier woont Black Bolt, koning van de Inhumans. Black Bolt, die sonische energie kan opwekken met zijn stem, wordt gezien als één van de sterkste personen op aarde. Als de Hulk hem kan uitschakelen zou dit meteen een ferme indruk maken op de rest van de superhelden. De Hulk is nog nooit zo kwaad geweest en dus ook nog nooit zo sterk. Hij heeft dan ook geen enkele moeite met Black Bolt. Na het verslaan van de koning zet hij zijn reis naar de aarde verder. Aangekomen in New York laat hij aan alle mensen het filmpje zien die de Illuminati voor de Hulk hebben gemaakt. In dit filmpje legt Reed Richards uit waarom ze de Hulk de ruimte in hebben gestuurd. Hij geeft de Illuminiati 24 uur de tijd om zichzelf over te geven en anders zal de Hulk met New York doen wat hij ook met Black Bolt heeft gedaan: SMASH!.

Uiteraard geven onze superhelden zich niet zomaar gewonnen en terwijl ze samen met andere helden proberen om de Hulk te stoppen, gaat Iron Man op zoek naar de sterkste persoon op aarde: de Sentry. De Sentry oftewel Robert Reynolds heeft de kracht van “een miljoen ontploffende zonnen”. Dat klinkt mooi en je zou meteen zeggen dat de Hulk geen schijn van kans heeft. Het enige probleem is dat Reynolds een schizofreen is die ook nog eens last heeft van agorafobie. Met andere woorden: de sterkste held op aarde durft zijn huis niet uit….

World War Hulk is een goed geschreven verhaal maar het heeft duidelijk zijn gebreken. Na een eerste lezing van dit verhaal zat ik nog met veel vragen. Deze vragen worden wel beantwoord in de vele tie-ins en miniseries rond het event. Nadat ik daarna deze trade voor een tweede keer las, kon ik het pas ten volle appreciëren. Greg Pak had ook zeker niet de gemakkelijke taak om een epische verhaallijn als Planet Hulk op te volgen. De diepgang in de karakters die je nodig hebt om de vele lagen van het verhaal te begrijpen kan je niet makkelijk meegeven in vijf delen. Vandaar dat het toch nodig is om de andere verhalen ook te lezen. Dit alles neemt niet weg dat de hoofdbundel van World War Hulk zeer leuk is om te lezen. We krijgen verschillende karakters te zien die in het verleden al een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van de Hulk en waarvan elk ook zijn/haar eigen kijk heeft op de groene gigant. Pak daagt de lezer ook uit om een kant te kiezen in dit verhaal. Wie is de echte slechterik: de Hulk of de helden die hem zonder proces wegstuurden naar een andere planeet?

Ook de tekeningen van Romita Jr. dragen bij aan de leuke leeservaring. De actiescènes zijn geweldig om te zien. Indrukwekkende tekeningen van een boze Hulk op zijn troon, een vliegende Sentry en de gevechten met Iron Man en Dr. Strange duwen deze trade paperback enkele trappen hoger op mijn beoordelingsladder. Ik zou deze bundeling al enkel kopen voor het tekenwerk.

World War Hulk moest een crossoverevent worden dat als een vervolg diende op Planet Hulk. Het komt echter niet aan de kwaliteitswaarde die zijn voorganger had. Niettegenstaande is World War Hulk de moeite om te lezen. Ik kan echter wel aanbevelen om enkele tie-ins en minireeksen ook te lezen zodat je dit verhaal meer zult appreciëren. In de komende reviews zal ik dan ook graag samen met jullie de andere verhalen bekijken…

Hieronder kunnen jullie alvast de covers van de aparte delen door David Finch (Batman: The Dark Knight, New Avengers) bewonderen.

Comments

comments


Alterrock

 
avatar
Een comicreader since 2010 en nu al gepassioneerd.