0
Posted 06/05/2012 by Brainfreeze in Comics
 
 

Review: X-O Manowar #1


“There are too many of them!” – “Patience. I can only kill one at a time.”

Trouwe Brainfreezebezoekers weten dat de wederopstanding van de comicsgigant uit de jaren negentig Valiant Comics al een tijdje in de stijgers stond. Aanvankelijk leek het een goedkope manier te zijn om tal van potentiële filmlicenties te verwerven. Maar toen werden de eerste creatieve teams van de diverse titels aangekondigd en moest zelfs de grootste scepticus toegeven dat de uitgever het misschien toch serieuzer nam als eerst gedacht.

X-O Manowar werd in de jaren negentig al eens uitgegeven. Deze comic heb ik natuurlijk gemist omdat ik toen simpelweg te jong was. Ik kon dus redelijk blanco instappen om te zien wat Robert Venditti (The Surrogates, The Homeland Directive) en Cary Nord (Conan, Star Wars Tales) van deze nieuwe nummer 1 zouden maken.

De eerste pagina is een tijdlijn met een tabelletje. Het jaar is 402 AD. Aan de ene kant heb je de Visigothen en aan de andere kant de Romeinen: een eenvoudig boerenvolk tegen de grootste wereldmacht van de antieke wereld. Er worden wat feitjes over beide partijen opgesomd. Het opbouwen van een wereld op zijn best. Zelfs de grootste geschiedenisnitwit weet nu in grote lijnen hoe deze wereld in elkaar zit.
We zien hoe een Romeins leger het opneemt tegen een leger van Visigothen. De verhoudingen zijn niet helemaal gelijk. Het weerhoudt de Visigoth Aric er echter niet van om het bevel tot terugtrekken van zijn oom te negeren. Hij trekt met een groep getrouwen alsnog ten strijde. Dit heeft niet zo gek veel nut. Aric is misschien wel dapper, maar slim is hij niet. De Visigothen moeten terugtrekken. Hoewel ze worden opgejaagd door de Romeinen is Aric ervan overtuigd dat ze nog een kans maken. Als ze maar iets hadden om de strijd in hun voordeel om te buigen. ‘s Avonds doen de Romeinen wederom een poging om onze helden over de kling te jagen. Ze hebben dit keer een vreemd metalen vehikel meegenomen. Nuja vreemd. Wij weten dat het een ruimteschip is en dat de vreemde mannen eigenlijk aliens zijn. Aric wordt samen met een aantal van zijn metgezellen gevangen genomen. Kunnen ze ontsnappen aan de aliens en hun gevangen genomen vrienden bevrijden?

Goh, ik moet bekennen dat ik een paar keer heb moeten gniffelen tijdens het lezen. Venditti schrijft leuke personages. Dat maakt de clichés die dit verhaal ook bevat ruimschoots goed. De wijze waarop de Visigothen hun buitenaardse tegenstander proberen te doorgronden is kostelijk. Doordat jij als lezer wel begrijpt wat ze zien krijg je een bepaalde afstand. Deze comic wordt op dat soort momenten meer een soort theater. Dat is best bijzonder dat een mainstreamcomic zo met mijn manier van kijken speelt. Het tekenwerk van Cary Nord is goed, maar niet bijzonder.

Toch moet ik niet moeilijk doen. X-O Manowar #1 is gewoon een amusante comic.

 
 

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar