4
Posted 04/05/2012 by Alterrock in Comics
 
 

Review: The Incredible Hulk – Planet Hulk


“That just makes me mad and the madder I get…the stronger I get.”

De Hulk, Marvel‘s “strongest one there is” bestaat deze maand 50 jaar en dat moet gevierd worden. Hier bij Brainfreeze zetten we de gedurende de hele maand mei de groene (soms grijze) gigant in de spotlight met enkele specials en reviews om het personage een smashing verjaardag te schenken. Gisteren doken we al in de prelude van de grote Planet Hulk/World War Hulk-verhaallijnen, vandaag hebben we een review van de hoofdbundel van Planet Hulk in petto.

Bruce Banner weet al jaren dat de Hulk de potentiële kracht heeft om de aarde te vernietigen. Hij probeert dan ook al jaren om de krachten van de Hulk te gebruiken voor het goede. In de bundeling Prelude to Planet Hulk hebben we gezien hoe hij de aarde heeft gered van een losgeslagen satelliet. Maar in plaats van een bedankje sturen enkele helden waaronder Iron Man, Reed Richards, Dr. Strange en Black Bolt hem de ruimte in. Ze hebben gepland om hem naar een planeet te sturen waar enkel vegetatie is en geen intelligent leven. Op deze manier kan hij rustig leven zonder andere mensen kwaad te doen en kan ook niemand hem kwaad doen. Er loopt echter iets mis en de Hulk stort neer op Sakaar, een meedogenloze planeet waar dagelijkse gladiatorengevechten voor het nodige vertier zorgen.

Greg Pak (Incredible Hercules, War Machine) heeft nu de zware opdracht om het leven van Hulk op Sakaar weer te geven. De hele verhaallijn is verzameld in één grote trade paperback genaamd Planet Hulk. De trade bestaat uit The Incredible Hulk #92-105 en delen van Amazing Fantasy #15 en Giant-Size Hulk #1. Als extraatje krijgen we ook nog een hele handleiding over de planeet Sakaar. De tekenaars wisselen af naarmate het verhaal vordert. Carlo Pagulayan (Marvel Adventures Fantastic Four) en Aaron Lopresti (Xena) zijn de hoofdtekenaars van deze verhaallijn.

We beginnen het verhaal als de Hulk neerkomt op een vreemde planeet. Al snel blijkt dat er iets mis is gegaan met het plan van Reed Richards. De Hulk is namelijk niet aangekomen op een planeet zonder intelligent leven. Zodra de Hulk uit het ruimteschip stapt wordt hij aangevallen door de lokale bevolking. De eerste wezens die hij tegenkomt zijn in feite grote insecten. Deze wezens leven in grote kolonies met een koningin aan het hoofd. Net zoals bij andere insecten staat de hele kolonie in het teken van de koningin. Deze wezens zijn echter tot slaaf gemaakt van meer mensachtige wezens. Wanneer deze wezens de Hulk zien maken ze hem ook tot slaaf. De Hulk is nog verzwakt van de reis en crash op deze planeet en kan daardoor niet tegen hen op. Al snel komt hij in de arena terecht en moet hij vechten voor zijn leven. Dit alles onder het oog van de keizer van deze planeet: de Red King. Deze leider is meedogenloos voor de inwoners van de planeet. Hij heerst dan ook met een ijzeren vuist en door middel van onderdrukking.

De Hulk weet te overleven in de arena en besluit zelfs de keizer aan te vallen. Als hij de ongenaakbare keizer weet te verwonden krijgt hij al snel het respect van de lokale bevolking. De keizer wilt voor de aanwezige toeschouwers dan weer niet overkomen als een slechte verliezer en beslist de Hulk weg te sturen naar een gladiatorenschool. Naarmate de verschillende uitdagingen zich opstapelen leert de Hulk zijn nieuwe vrienden kennen op deze planeet. Samen vormen ze een Warbound, een groep van krijgers die voor elkaar door het vuur gaan en zweren de planeet te verlossen van de Red King. De groep bestaat uit Miek, een insect zonder kolonie, No-Name van de Brood (bekend uit de X-Men-reeksen), een wezen dat overleeft door andere wezens op te eten, Korg, een wezen gemaakt van steen, Elloe Kaifi, de dochter van een rijke inwoner die gedood is door de keizer en Heroim, een priester die gelooft in de komst van een bevrijder. Dit zijn de nieuwe vrienden van de Hulk en hopelijk zijn het betere vrienden als zijn vorige.

Dit verhaal is niet voor niets één van de beste ooit geschreven voor de Hulk. Greg Pak heeft me weten te boeien van de eerste bladzijde tot de laatste. Hij komt telkens met nieuwe wendingen in het verhaal en we ontdekken samen met de Hulk deze nieuwe vreemde wereld. En dat is precies wat het is, een wereld. Pak heeft hier een geheel nieuwe wereld gecreëerd met inwoners, vijanden en heel wat geschiedenis. En we komen het allemaal te weten in deze trade. Bovendien krijgen we een extra bijlage waarin nog dieper in wordt gegaan op de geschiedenis en inwoners van de planeet Sakaar. Niet alleen het grote verhaal is leuk om te lezen, maar ook de kleinere conversaties tussen de karakters. Pak laat zien hoe moeilijk het is voor verschillende bevolkingsgroepen om overeen te komen en dat het vaak een gemeenschappelijk doel is dat het begin is van een samenwerking. Het is soms schrikwekkend hoe deze vreemde wereld overeenkomt met ons dagelijks leven. Als je hier dan nog het element van een heel andere planeet aan toevoegt, leidt dit tot heel leuke conversaties en grapjes. Zeker als de Hulk aardse termen en gezegden gebruikt.

De art is niet perfect maar het past wel bij deze comic. Soms zijn de tekeningen heel gedetailleerd, soms is het eerder wazig. De ene keer is het mooi afgelijnd de andere keer wat ruwer. Soms vind ik de tekeningen dan weer een beetje te veel afgelijnd en mocht het wat ruwer zijn. Zoals het past bij een wereld vol monsters en geweld. Er komen ook enkele prachtige tekeningen voor van gevechten of panoramatekeningen. Ondanks deze kritiek is de art toch nog zeker de moeite waard om te bekijken.

Het verhaal en de art samen zorgen ervoor dat dit verhaallijn één van de beste is ooit geschreven voor de Hulk. Het mag je dan ook niet verwonderen dat ik deze collectie bestempel als een must-read. In de volgende review gaan we zien wat er gebeurt wanneer de Hulk met zijn nieuwe vrienden terugkeert naar de aarde in World War Hulk.

Comments

comments


Alterrock

 
avatar
Een comicreader since 2010 en nu al gepassioneerd.