4
Posted 04/05/2012 by Arno in Comics
 
 

Review: Earth 2 #1

“We lost our super heroes that day. All of them. Our wonders… as well as countless brave soldiers of the world. Heroes all.” – Alan Scott

Earth 2 was oorspronkelijk de plek waar DC hun superhelden uit de Golden Age van de jaren 30 en 40 een nieuwe thuis vonden. Hier werden Superman, Batman, Wonder Woman en co. ouder, trouwden ze en kregen sommigen onder hen zelfs kinderen. Tevens konden onder meer Alan Scott, Jay Garrick en Al Pratt — de oorspronkelijke versies van respectievelijk The Atom, The Flash en Green Lantern — hier ondergebracht worden, terwijl hun latere, bekendere opvolgers de show stalen op Earth 1. De helden van Earth 2 verenigden zich in de Justice Society of America, het allereerste superheldenteam in de geschiedenis van het genre, en beleefden later nog vele team-ups met hun opvolgers uit Earth 1: de Justice League. Later werden zowel Justice Society als Justice League op één aarde geplaatst, maar sinds haar relaunch in september keert DC resoluut terug naar het oude systeem: Earth 2 is terug, maar ziet er nu wel heel anders uit…

Deze eerste issue van Earth 2 door James Robinson (JSA, The Golden Age) en Nicola Scott (Secret Six, Teen Titans) levert een veel donkerdere kijk op de wereld die traditiegetrouw bevolkt werd door iets klassiekere, traditionele superhelden. Net zoals in de openingsverhaallijn van Justice League, zien we dat er op Earth 2 een invasie plaatsvond van Para-Demons afkomstig van Apokolips, thuis van de machtige Darkseid (we krijgen in deze comic de grote jongen zelf echter niet te zien, maar wel Steppenwolf, één van zijn machtigste krijgers). In tegenstelling tot de gebeurtenissen in het reguliere DCnU van de Justice League, liep deze Apokolips War heel anders. Sterker nog, om de invasie te stoppen gaven de drie grootste helden (want dat zijn Superman, Batman en Wonder Woman op eender welke Aarde) hun leven. Verder geraakten ook Karen Starr — alias Supergirl — en Helena Wayne — de dochter van Batman, en in deze wereld eveneens zijn Robin — tijdens de oorlog vermist (het is aan de lezers van World’s Finest #1, dat eveneens deze week uitkwam, om uit te vissen waar deze twee precies terecht komen).

Later wordt in deze actievolle eerste issue de algemene status quo vastgelegd voor deze zwaar door de oorlog gehavende nieuwe wereld, en vangen we een eerste glimp op van wat lijkt op een volgende generatie superhelden: de Amerikaanse soldaat Al Pratt, Alan Scott (CEO van de Gotham Broadcasting Company) en de pas afgestudeerde, alsook net door zijn vriendin Joan gedumpte, Jay Garrick. Al meteen wordt duidelijk dat de transformatie van deze laatste tot de snelste man ter wereld een tikkeltje anders zal verlopen wanneer niemand minder dan Mercurius, de stervende Romeinse boodschapper van de goden opduikt…

Earth #1 levert ons simpelweg de feiten, maar doet dit wel op een vrij epische manier met een toch wel zeer mooi karaktermoment voor een zekere Dark Knight. Aanvankelijk bleef ik sceptisch over hoe de grote drie van DC hierin afgebeeld zouden worden. Deze Superman kon dankzij de oorlog zijn Lois Lane niet redden en hierdoor is hij een pak harder geworden. Wonder Woman werd nog strijdlustiger, vermits ze de laatste der Amazones is en zelfs de Griekse en Romeinse goden stervende zijn. Maar toch gebruikte Robinson dit mooi om de wanhoop die heerste in de strijd tegen Apokolips uit te beelden. De schrijver vermeldde wel dat de drie superhelden een grote rol zouden spelen in de reeks, maar hij vergat er wel bij te zeggen dat ze het amper één issue zouden volhouden! Earth 2 zal zich hierna dus meer concentreren op de nieuwe generatie helden die, ironisch genoeg, ooit tot de oudste superhelden ter wereld behoorden. Hun oorsprongsverhalen zullen worden herverteld in de hedendaagse tijd, ditmaal dus zonder die decennialange link tot de Tweede Wereldoorlog. Het eerste, dat van Jay Garrick was voor mij alvast een schot in de roos. Hij verkrijgt zijn krachten als de Flash ditmaal niet door het inhaleren van de gassen van hard water zoals in de jaren 40, maar door toedoen van de god Mercurius (op wie zijn oorspronkelijke helm, krachten en design in feite werden gebaseerd).

Akkoord, het geheel vliegt weer voorbij er zit wel weer wat shock effect in deze eerste issue, van het kaliber dat we normaal enkel te zien krijgen in DC hun Elseworlds, maar ik ben toch mee met deze nieuwe take op Earth 2 en alvast zeer benieuwd in welke richting Robinson het verhaal heen zal sturen. De tekeningen van Nicola Scott geven overigens zeer mooi het epische, grootse gevoel weer van deze nieuwe wereld. Want dat zal Earth 2 worden: geen reeks over één persoon of één team, maar een reeks over een geheel nieuwe aarde in het DC-multiversum, waar eender wat kan gebeuren. Ik kan alvast niet wachten op issue #2.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.