0
Posted 04/05/2012 by Alterrock in Comics
 
 

Review: Detective Comics #9

“Jeremiah Arkham, for harboring and encouraging criminals, the Court of Owls has sentenced you…to die”

Het eerste crossover-event in de nieuwe DC-wereld is eind april op gang geschoten met Batman #8 en Nightwing #8. In de Night of the Owls, zoals het event is getiteld, staan Batman en zijn vrienden centraal. Het zal heel de maand mei duren en zich over alle comics in de Batmanreeksen en aanverwante titels verspreiden. Als je de leesvolgorde nog eens wil bekijken, kan je dit hier doen.

De titel dekt overigens prima de lading. De Court of Owls – een organisatie die achter de schermen alles regelt wat er gebeurt in Gotham – heeft besloten om alle belangrijke personen in de stad in één nacht te vermoorden. Op die manier willen ze wraak nemen op Batman, die hen de laatste tijd nogal dwars heeft gelegen. Vandaag zetten we het verhaal verder in Detective Comics #9. Tony S.Daniel (The Tenth, Teen Titans and Outsiders) is zowel de schrijver als de tekenaar van dienst.

We starten het verhaal net buiten Arkham Asylum. Een auto komt aangereden bij de ophaalbrug die het eiland waarop de instelling gevestigd is, verbindt met het vaste land. De auto wordt tegengehouden door een agent die in de kou zijn werk staat de doen. We krijgen te horen dat, op bevel van commissaris Gordon, het eiland is afgesloten. Als we binnen een kijkje gaan nemen komen we te weten waarom.

Arkham Asylum is, zoals jullie wel zullen weten, de grote psychiatrische gevangenis van Gotham. Het is tevens de thuis geworden van de vele gevaarlijke criminelen die de stad rijk is. Het hoofd van deze inrichting is dokter Jeremiah Arkham. Aangezien hij een belangrijke functie heeft, staat ook hij op de hitlist van de Court of Owls. Maar alvorens de actie begint, worden we door de dokter rondgeleid door het gebouw. Hij stelt ons voor aan enkele bewoners van de inrichting, zoals Streetjacket, Fright, Clayface, Nocturna en Black Mask. Het wordt al snel duidelijk dat Arkham een heel aparte kijk heeft op de “arme” criminelen van Gotham. Maar onze rondleiding word abrupt afgebroken als de actie waarop we allemaal gewacht hebben begint. De vraag is nu of Batman onze vriendelijke dokter op tijd kan redden…

Tony Daniel levert hier een mooi deel van de cross-over af. Als je de serie Detective Comics niet volgt, levert het geen enkel probleem om in te pikken. Wat we vaak zien in een cross-over-event is dat er enkele comics gemaakt worden waar dan de titel van de cross-over wordt opgesmeerd om toch maar wat extra geld in het laadje te brengen. Dat is hier gelukkig niet het geval. Het verhaal speelt zijn rol in het grotere geheel, en de gebeurtenissen in dit deel zullen gevolgen hebben op de volgende reeksen. Toch is niet alles rozengeur en maneschijn: ondanks de relevantie tot het grote verhaal mist het diepgang. Je weet precies wat er gaat gebeuren en Daniel laat geen ruimte voor verrassingen. Bovendien is het verhaal ook iets korter, aangezien er nog een miniverhaal over Harvey Dent (dat niks te maken heeft met het cross-over-event) achter wordt geplakt. Gelukkig maken de tekeningen wel veel goed. Zelfs het gebrek aan degelijke conversaties wordt er een beetje door opgevangen. De actiescènes zijn op sommige momenten best indrukwekkend te noemen.

Detective Comics #9 is niet geweldig, maar wel een degelijke aanvulling voor het Night of the Owls-event.

 

Comments

comments


Alterrock

 
avatar
Een comicreader since 2010 en nu al gepassioneerd.