0
Posted 03/05/2012 by Alterrock in Comics
 
 

Review: The Incredible Hulk – Planet Hulk Prelude

“Boldly going where no gamma-irradiated Hulk has gone before.”

De Hulk, Marvel‘s “strongest one there is” bestaat deze maand 50 jaar en dat moet gevierd worden. Hier bij Brainfreeze zetten we gedurende de hele maand mei de groene (soms grijze) gigant in de spotlight met enkele specials en reviews om het personage een smashing verjaardag te schenken. Vandaag starten we met een kijk op twee van de Hulk zijn grootste avonturen: Planet Hulk (2006) en het daaropvolgende World War Hulk (2007). Dit grote verhaal werd verzameld in verschillende trade paperbacks. Deze maand gaan we de comics nog eens lezen en terugblikken op één van de belangrijkste saga’s uit het leven van de Hulk. Vooraleer we eraan beginnen moet ik wel even een kleine spoiler alert geven. Aangezien we deze gebeurtenissen zeer snel achter elkaar bespreken kunnen er enkele spoilers inzitten. Uiteraard proberen we dit tot een minimum te beperken.

We beginnen onze reis met de bundeling Planet Hulk Prelude. De eerste issue van deze reeks kwam uit in april 2006 en deze trade bestaat uit Fantastic Four #533 – 535 en The Incredible Hulk #88 – 91. Het verhaal begint bij de oudste familie van Marvel: de Fantastic Four. J. Michael Straczynski (Strange, Midnight Nation) zorgde voor het verhaal terwijl Mike McKone (Exiles, Teen Titans v3) zorgde voor de art.

Als we het verhaal beginnen, bevinden we ons in de stad Las Vegas. Hydra heeft hier een gammabom geplaatst onder de stad. In dit soort gevallen denkt de overheid maar aan één persoon om dit probleem op te lossen. Ze vragen de hulp van Dr. Bruce Banner en zijn groene alter ego. Als de Hulk de grot waarin de bom verscholen zit binnengaat, begint er echter een timer te lopen. Hij kan de bom niet meer op tijd stoppen waardoor de gammabom recht in zijn gezicht afgaat.

Ondertussen hebben de leden van de Fantastic Four hun eigen problemen. De overheid dreigt ermee de kinderen van Sue en Reed Richards in een pleeggezin te plaatsen. Ze zijn namelijk van oordeel dat de familie Richards hen geen veilige omgeving om op te groeien kunnen bieden. Als Ben Grimm dit hoort, wilt hij niets liever dan zijn woede op iemand uitwerken. Reed vertelt hem over de gebeurtenissen in Las Vegas en vertelt dat Dr. Banner spoorloos is verdwenen. Hij stuurt Ben Grimm en Johnny Storm erop af. Eenmaal in Las Vegas aangekomen vinden ze een Hulk die helemaal door het lint gaat. Het is aan hen om de Hulk te stoppen terwijl Richard en Sue de overheid proberen te overtuigen dat hun kinderen wel in een veilige omgeving opgroeien.

In het tweede gedeelte van de trade schakelen we over naar de serie Incredible Hulk. Dit gedeelte werd geschreven door Daniel Way (Wolverine, Venom) en van art voorzien door Keu Cha (Witchblade). Na de gebeurtenissen in Las Vegas vlucht de Hulk naar Alaska. Hij voelt zich schuldig en hoopt daar eindelijk rust te vinden. Hij gaat in een afgelegen hut in het bos wonen en wil volledig met rust gelaten worden. Uiteraard is dit buiten S.H.I.E.L.D. gerekend. De puny humans hebben het weer eens verknald en vragen aan de Hulk om het recht te zetten. Een intelligente satelliet is een beetje te intelligent geworden en dreigt de aarde te vernietigen. Ze vragen dan ook aan de Hulk om te ruimte in te gaan en om te doen wat hij het beste kan: SMASH!.

Aangezien de titel van deze bundeling Planet Hulk Prelude is zal het jullie niet verbazen dat het verhaal een voorbereiding is op het hoofdverhaal genaamd Planet Hulk. Niettegenstaande dat dit louter ter opbouw dient is het verhaal goed geschreven waardoor het ook los kan gelezen worden. Het verhaal in de Fantastic Four vind ik iets beter dan het gedeelte in The Incredible Hulk. Het FF-verhaal heeft namelijk meerdere lagen. Er wordt ingespeeld op de diepere psyche van Dr. Banner en de Hulk. We zien hoe de Hulk die ontploffing van de gammabom meemaakt en wat er in zijn hoofd omgaat terwijl hij op vernielingstocht trekt. Als lezer raak je betrokken en leef je mee met de ellende die de Hulk moet meemaken. Het nevenverhaal over de kinderen van Richard en Sue kon me ook boeien en laat nog maar eens de intelligentie van Reed Richards zien. Verder vond ik het ook positief dat de persoon van de kinderbescherming niet wordt afgeschilderd als een slechte persoon die de kinderen wil afnemen. Deze vrouw doet gewoon haar werk en denkt enkel aan het welzijn van de kinderen.

De art van de Fantastic Four gedaan door Mike McKone is degelijk. Mooi afgelijnd en gedetailleerd. Het is echter weinig uit het oog springend. Er zijn enkele leuke grote actiescènes maar in het algemeen is het gewoonweg degelijk gedaan. De art in The Incredible Hulk van Keu Cha kan me veel meer bekoren. Ook deze art is afgelijnd maar het is meer gedetailleerd. De gezichtsuitdrukkingen zijn ook veel beter gedaan. Het ziet er algemeen menselijker uit. Ook de actiescènes van de Hulk in de ruimte vind ik echt de moeite om te bekijken. Je ziet ook duidelijk het verschil tussen de lichtere inkleuring van de avonturen in Las Vegas (Fantastic Four) en de donkere inkleuring van de avonturen in de ruimte (The Incredible Hulk). Dit soort van details zijn de dingen die me extra overtuigen om deze trade te lezen.

Deze Planet Hulk Prelude is een ideale collectie om onze terugblik mee te beginnen. Tevens kan je deze verhalen ook afzonderlijk lezen. Next up: Planet Hulk!

Comments

comments


Alterrock

 
avatar
Een comicreader since 2010 en nu al gepassioneerd.