12
Posted 01/05/2012 by Donnie Darko in Columns
 
 

Donnies pre-orders: aanraders voor juli 2012 (HC/TPB)

Hier ben ik weer, beste lezers en lezeressen. De nieuwe Previews Order Form werd weer beschikbaar gemaakt op de site van Diamond Comics Distributors, dus wordt het terug tijd om mijn bestellingen met jullie te delen. Deze maand zal het pijnlijk worden, want er is veel interessant spul dat ik wil vermelden. Deze maand wil ik jullie oproepen om ook voldoende aandacht te schenken aan de indie-titels die ik hier vermeld. Zelf ben ik een complete DC-head, maar het is vooral daarbuiten dat ik de meest wonderlijke ontdekkingen gedaan heb. De meest gedenkwaardige comics komen immers nooit van de Big Two! Ik heb helemaal niets tegen mainstream-entertainment (dat is wel duidelijk denk ik), maar de kans dat een comic je eeuwig bijblijft is daar spijtig genoeg kleiner.

De floppies (single issues) die de Brainfreeze Crew aanraadt, worden binnenkort op een rijtje gezet in een aparte column.

Het orderformulier (pdf) van mei 2012 voor aankopen in juli 2012 kan hier gevonden worden: Previews mei 2012. Druk het af, vul het in, en geef het af in je lokale comicshop vóór 18 mei. Of volg gewoon de links naar de webshop van Archonia (links openen in een nieuw venster).

Laten we aan de marathon beginnen!

Dark Horse

  • BERSERK VOLUME 36 TP

Kentaro Miura‘s epische manga bevat de meest gedetailleerde tekeningen ooit gezien in een manga. Alleen daarvoor al zou je deze titel moeten kopen… Daarenboven krijg je nog eens geschifte monsters, gevechten en personages. De reis van Guts, het hoofdpersonage, is te interessant om aan je voorbij te laten gaan.

Een voor mij minder bekende titel, maar die om de één of andere reden wel in mijn hoofd blijft zitten. Het is belangrijk om soms eens iets nieuws te proberen, zonder dat daar echt een rationele reden voor is. Trouwens: $24.99 voor bijna 600 (!) pagina’s… De beheerders van uw schuldbemiddelingsdossier zullen dat wel door de vingers zien.

Deze hardcover bevat de 3 aparte bundelingen geschreven door Mike Richardson (de grote baas van Dark Horse) en getekend door Paul Gulacy (Six from Sirius, Jonah Hex). Af en toe is het wel leuk om eens een Star Wars-bundeling aan te schaffen die niet door John Ostrander (Star Wars Legacy) en Jan Duursema (Star Wars Legacy) geproduceerd wordt…

DC ComicsEen nieuwe maand, een nieuwe lading DCnU-trades. Als je er maar één bundel zou uitkiezen, dan moet het gewoon Swamp Thing zijn. Met Scott Snyder (Batman, American Vampire) kan je gewoon niets verkeerd doen. Bovendien heb je eerder toch al de Animal Man trade besteld! Dan ben je het verplicht aan jezelf om deze ook aan te schaffen. Als je de verantwoordelijkheid, die deze verplichting met zich meebrengt, niet aankan dan lees je best geen comics. Niet voor watjes, comics kopen… (hoest!)

Resurrection Man is ook een aanrader. Dan Abnett en Andy Lanning (New Mutants, Guardians of the Galaxy), weet je wel? Ik hoef hier mijn eerdere verkoopspraatje niet te herhalen. Ze schreven de titel trouwens al eens eerder, in de jaren 90. Daar is een tijdje geleden overigens ook een bundeling van uitgekomen.

Green Lantern Corps is ook een zekere aankoop voor mij. Jullie weten dat onze grote chef Malkavian grote fan is van de intergalactische politiemacht. Wel, ik ook!

Ik zag toen de singles eraan kwamen dat de legendarische Neal Adams (Green Lantern/Green Arrow) tekende. Ik kende de man totaal nog niet, maar zijn stijl spreekt me aan. Modern en klassiek tegelijkertijd.

No Man’s Land is, samen met War Games, voor mij nog altijd één van de beste Batman-events. Dat zegt al genoeg, denk ik. Wat ik wel kan aanraden is om Batman: Cataclysm ook aan te schaffen en te lezen voor je aan NML begint. Niet noodzakelijk, maar dan weet je wel waarom Gotham in duigen ligt. Die bundel is ook erg goed.

Garth Ennis (Preacher, The Boys, Crossed) doet hier wat hij eigenlijk altijd doet: zijn goesting. Hij lacht een beetje met superhelden, vertelt wat schunnige grappen en doet ons vooral meeleven met de personages en hun problemen. Van Ennis worden meestal de schunnigheden en het brute geweld onthouden, maar de man schrijft altijd de meest diepmenselijke verhalen die je in het comicslandschap kan vinden. Je moet dat willen zien en je niet blindstaren op bepaalde elementen van zijn comics. Zie hem een beetje als de gevoelige jongen die dat wil verbergen door wat stoere praat te verkopen.

Eindelijk zal de volledige reeks gebundeld worden…

Puur op naam besteld. Dave Gibbons (Watchmen, The Originals) en Steve Rude (Nexus) brengen ons Batman en Superman vs Lex Luthor en Joker.

Het was bij DC dat Jack Kirby (Fantastic Four, Captain America, X-Men, Superman) helemaal loos kon gaan met zijn sciencefictionverhalen. Kirby was, onder andere, de bedenker van Darkseid. Een personage waar ik me, om de één of andere reden, enorm toe aangetrokken voel. Het zal wel iets te maken hebben met die Anti-Life Equation waarmee hij ieders vrije wil mee wil teniet doen. Erg actueel als je een beetje rondkijkt.

Brian Wood (DMZ, Local, Demo, The Massive) wou via creator-owned werk doorbreken in de comicsindustrie. Hij wou zich voorstellen aan de wereld zonder compromissen te sluiten. Een bewonderenswaardige, maar moeilijke weg om te volgen. Het is hem echter duidelijk gelukt en ondertussen konden wij al meegenieten van al het prachtigs dat hij heeft bijeen geschreven (en ook getekend).

Een tijdje geleden gaf hij zelf aan dat de tijd rijp was om een nieuwe fase in zijn carrière aan te vatten. Hij had het gevoel voldoende bewezen te hebben dat hij kan schrijven. Wood nam dan ook het besluit om wat meer work-for-hire opdrachten te aanvaarden. Deze bundel, afgeleid van een succesvolle tv-reeks, is daar het eerste bewijs van.

Koop deze bundel voor Wood, verwacht niet te veel en misschien kan je nog verrast worden.

IDW Publishing

The Crow (van Alex Proyas met Brandon Lee) was één van de eerste films die een ongelooflijke indruk op mij achterliet. Dat had deels te maken met wat er allemaal gebeurde tijdens het maken van de film, maar vooral met de film zelf natuurlijk. Toen de film uitwam, was ik 10 jaar oud. Hoe kon ik niet onder de indruk zijn van die gestyleerde beelden die een perfect samenspel aangingen met de muziek (link)? Een woord dat ik vaak gebruik als het gaat over films/muziek/comics/boeken die ik erg goed vind, is het woord “resoneren“. Het draait om het gevoel dat ik krijg tijdens het bekijken of lezen van iets. The Crow resoneerde bij mij, dat gebeurt niet veel. Te weinig zelfs…

In een cynische bui zou je de film als emo/goth kunnen beschrijven, maar dan zou je The Crow tekort doen. Ik hou het bij een film die je doet begrijpen wat melancholie is. Ik krijg nu weer kippenvel bij het schrijven van dit stukje. Vergeef me, maar ik ben een beetje in een emobui…

Na het voorgaande moet ik toch niet meer uitleggen waarom deze nieuwe bundel in mijn lijst staat? Nog wat trefwoorden: James O’Barr (bedenker van de reeks), John Wagner (History of Violence, Judge Dredd) en Alex Maleev (Daredevil, Scarlet). De originele graphic novel, waarop de film werd gebaseerd, werd onlangs trouwens ook heruitgegeven.

De twee omnibussen die reeds eerder uitkwamen waren erg leuk, deze graphic novel koop ik dus ook.
Deadworld doet me het meest terugdenken aan de Romero-zombiefilms, alhoewel daar eigenlijk niet echt een reden voor is. Behalve dan de zombies… De sfeer is echter totaal verschillend. Ja, mijn brein zit soms raar in elkaar.

Kurt Busiek (Astro City, Marvels) en Stuart Immonen (Nextwave, Moving Pictures), meer reden heb je niet nodig.

Dit lijkt me het soort verhaal dat uit het brein van Clive Barker (Hellraiser) had kunnen komen en dan getekend werd door H.R. Giger (Alien, Species). De tekeningen zijn gewoon prachtig, check de site van bedenker Menton Matthews III maar eens! Alles wat maar een beetje naar Giger ruikt, dat moet ik hebben.

Image

Amanda Conner (The Pro, Power Girl). Blindelings kopen, kopen, kopen! Er zijn maar een handvol tekenaars die hun personages zo goed kunnen laten acteren via gezichtsuitdrukkingen. Conner is er daar één van.

Blair Butler kennen jullie waarschijnlijk van haar Fresh Ink-reviewshow op G4. De echte reden om deze bundel te kopen is echter Kevin Mellon, een tekenaar die ik ken van Lovestruck (ook bij Image), maar vooral van Warren EllisWhitechapel Forum, waar hij de meest fantastische tekeningen post(te). Nieuw talent moet gesteund worden.

Paul Grist is vooral bekend van Jack Staff. Zijn tekenstijl is wel leuk, eventjes uitproberen dus. $9.99 voor 144 pagina’s is overigens een zeer goeie deal.

Marvel

Ik blijf deze reeks de ene kans na de andere geven dankzij de tekeningen van Gabriel Ba en Fabio Moon (Umbrella Academy, Daytripper), maar met de manier van vertellen heb ik het wat moeilijker.

‘This is the end. My only friend, the end.’

In deze bundel komt er een einde aan het epische verhaal dat Hickman (Nightly News, Pax Romana, Secret) drie jaar geleden is beginnen vertellen. Hij zit wel nog tot het einde van het jaar op de titel om het gemis toch nog wat uit te stellen.

 

Ondertussen is al een tijdje geleden dat de vorige Counter X-bundels uitkwamen. Aan het begin van de jaren 2000 werd aan Warren Ellis (Transmetropolitan, Nextwave, Global Frequency) gevraagd om enkele X-Men-titels van een opknapbeurt te voorzien in aanloop naar X-Men vol. 2 #100. X-Force was een van de titels, en dit is tweede bundel van de reeks binnen die revamp. Ellis schreef de reeks echter niet zelf (hij was enkel verantwoordelijk voor de plot), Ian Edginton (Stickleback, Leviathan) nam die taak voor zich.

Eindelijk komt er nog eens iets van Powers uit. Waar is de tijd dat Brian Michael Bendis (Torso, Jinx, Goldfish) een gezond evenwicht vond tussen zijn mainstream- en creator-owned-carrière? Powers was (en is hopelijk nog altijd) kwaliteit, maar de frequentie waaraan de singles uitkomen werkt de onverschilligheid die ik voel voor de reeks alleen maar in de hand. Meer ga ik hier niet over zeggen, want het zou weleens in een heel negatieve rant kunnen veranderen…

Onafhankelijke Uitgevers

De eerste bundel was een aangename verrassing, zowel qua verhaal, tekeningen als inkleuring (een oud zeer bij Avatar). Hopelijk kunnen ze de lijn doortrekken.

Met deze oversized bundeling eindigt het verhaal van Rasl, onze parallel-world-hopping kunstdief. Een heel ander beestje dan Bone. Niet alleen qua genre, maar ook qua toon. Dit soort Sci-Fi ligt me nu meer dan fantasy. Deze reeks kan ik niet genoeg aanraden, vooral omdat er te weinig van dit soort verhalen beschikbaar zijn (in welk medium dan ook).

De plot van deze reeks kan je op een post-it samenvatten: Scott Pilgrim moet strijd leveren met de “League of Evil Exes” om de hand van Ramona Flowers te verdienen.

Je kan boeken vullen met het uitleggen van het plezier dat je beleeft aan het lezen van deze reeks. Bryan Lee O’Malley (Lost at Sea) brengt in deze fantastische reeks een heleboel uiteenlopende invloeden bij elkaar en maakt daar een geheel van. Zowel grappig als pakkend. An epic of epic epicness. Het rare is dat Scott Pilgrim ongelooflijk goed verkocht, maar bijna niemand die ik ken, heeft dit gelezen.

Of de nieuwe inkleuring nodig is, valt te betwijfelen, maar iedereen moet deze reeks in huis halen. In mijn geval is dat dus opnieuw in huis halen…

De film verdient trouwens ook heel wat meer liefde dan die destijds gekregen heeft.

  • JUDGE DREDD INFERNO GN (2000AD)

Judge Dredd verdient veel meer aandacht; te weinig mensen volgen deze fascistische politie-agent uit Mega City One. Je hoeft daarvoor niet specifiek deze bundel door Grant Morrison (The Invisibles, Animal Man) en Carlos Ezquerra (Battlefields) te kopen, maar ik wou van deze gelegenheid gebruik maken om wat meer reclame te maken voor één van mijn favoriete personages. De stijl van verhalen vertellen zoals dat gebeurt in het Engelse weekblad 2000AD is totaal verschillend van de Amerikaanse, maar dat maakt het net zo interessant. Alle Judge Dredd-verhalen vanaf het prille begin (eind jaren ’70) worden trouwens gebundeld in omnibus-edities (zoals Marvel dat ook doet voor ouder werk) van telkens een 400-tal pagina’s. Wat opvalt is dat die oude verhalen beter de tand des tijds doorstaan hebben dan, eigenlijk, alles dat in Amerika in de jaren ’70 uitkwam.

Toen de singles uitkwamen was hier een gigantische hype rond. Even kijken of dat terecht was.

Nog zo’n personage dat ik via een film heb leren kennen.

Zoals de titel laat vermoeden (geen typfout) is dit alles behalve fijnzinnige literatuur, maar het is moeilijk om niet te houden van dit puberale en anarchistische personage. Voor mij dan toch…

Deze bundels bevatten alle verhalen door de bedenkers van Tank Girl, namelijk Alan Martin en Jamie Hewlett (Gorillaz). Er is een overlap met de Remastered Editions die eerder uitkwamen, maar jullie zijn groot genoeg om zelf te beslissen voor welke editie jullie willen gaan.

 

Comments

comments


Donnie Darko

 
avatar
Grr. Arghh!