11
Posted 28/04/2012 by Arno in Comics
 
 

The Avengers post credits scène: Wie is dat Marvel personage ? (spoilers)

Sinds de eerste verschijning van Samuel L. Jackson als Nick Fury in de Iron Man-film uit 2008, maakt Marvel er een gewoonte van om één laatste scène na de aftiteling van hun films te plaatsen. Vaak draait het hier om een teaser voor de hardcore fans en wordt het Marvel-filmuniversum hierin steeds dat tikkeltje groter. Voor hun huidige blockbuster The Avengers is dat natuurlijk niet anders. De hoofdschurk van de film is natuurlijk Loki, de Asgardiaanse God of Mischief en geadopteerde broer van Thor, maar welke gekende villain uit de Marvelstal leverde hem nu zijn extra krachten en zijn leger Chitauri? Waarschuwing: mogelijke spoilers volgen voor diegenen die The Avengers (en dan meerbepaald de scène na de geanimeerde aftiteling) nog niet gezien hebben!

Nadat de Avengers in de film Loki en de Chitauri versloegen en de aarde succesvol hebben gered van een buitenaardse invasie, gaan we nog even terug naar een plek aan de andere kant van de ruimte. Hier krijgen we een ietwat hoger geplaatste Chitauri te zien, alsook de rug van het wezen dat Loki van zijn buitenaardse leger voorzag. Wanneer deze zijn handlanger stelt dat de mensheid en de Avengers uitdagen gelijkstaat aan de dood het hof te maken, vormt er zich een brede grijns op zijn gezicht. Hiermee weten de Marvelfans het ondertussen al wel: de geheime schurk op het einde van The Avengers is niemand minder dan Thanos, The Mad Titan!

Thanos verscheen voor het eerst in Iron Man #55 uit 1973. Hij werd gecreëerd door schrijver/artiest Jim Starlin (Warlock, Captain Marvel), die bekendstaat voor het merendeel van de kosmische kant van het Marvel-universum uit te bouwen. Thanos is afkomstig van Titan, één van de manen van Saturnus. Oorspronkelijk werden de bewoners van Titan gebaseerd op de Griekse mythologie, maar later werd duidelijk dat zij gerelateerd waren aan de Eternals, een bovenmenselijk, haast goddelijk ras dat op aarde gecreëerd werd door de nog goddelijkere Celestials. Thanos is de zoon van Mentor — leider van de Titanen — en Sui-San, alsook de broer van Eros (die later nog bekend zou worden als de superheld Starfox en tot de Avengers zou toetreden). In tegenstelling tot zijn broer en de rest van de Eternals ziet Thanos er een pak monsterlijker uit. In feite bezit hij een gemuteerd gen dat afkomstig is van de Deviants, de ietwat meer demonische variant van de Eternals en hun eeuwige aartsvijanden.

Thanos en Mistress Death

Thanos groeide zeer afstandelijk op en werd gefascineerd door nihilisme, macht en voornamelijk de dood (vandaar natuurlijk zijn naam, dat werd afgeleid van het Griekse Thanatos, de verpersoonlijking van de dood wiens naam in de psychoanalyse van Sigmund Freud werd gebruikt als doodsdrift). De Titaan gaat hierin zelfs zo ver dat hij hopeloos verliefd wordt op Mistress Death, de verpersoonlijking van de dood in het Marvel-universum en ongeveer de magerste vrouw die ooit in een comic verscheen. Thanos zijn primaire motivatie is dan ook om vrouwe doods het hof te maken. En hoe kan dit beter dan door al het leven in het universum uit te roeien?

In de geschiedenis van het Marvel-universum is Thanos hier overigens al meermaals dichterbij geweest dan je zou denken. Hij staat bekend om al miljoenen van zijn ras de dood in te hebben gejaagd en heeft al op verschillende tijdstippen haast goddelijke, omnipotente macht bereikt. In één van zijn eerste verschijningen in een Marvel-comic kwam hij zo al in het bezit van de realiteitsmanipulerende Cosmic Cube, dat voor het filmpubliek inmiddels beter bekend zal staan als de Tesseract. Later zou Thanos alle zes de Infinity Gems — edelstenen met elk een specifieke kracht over een deel van de realiteit — hanteren en samenbrengen in één handschoen: de Infinity Gauntlet. In deze gelijknamige minireeks was hij verantwoordelijk voor de dood van half het leven in het universum, slachtte hij op een gewelddadige manier Marvel’s grootste helden af op een godvergeten plek in de ruimte en sloeg er zelfs in om een gevecht te winnen tegen goddelijke wezens als Galactus en Eternity (dit alles natuurlijk vooraleer er een kosmische reset button werd ingedrukt).

De Infinity Gauntlet in Odin’s Wapenkamer uit de film Thor

Thanos in het bezit van de Infinity Gauntlet

De Infinity-reeks (dat naast The Infinity Gauntlet, ook nog The Infinity War, The Infinity Crusade, The Infinity Abyss en Marvel: The End bevat) zou het merendeel vormen van Thanos zijn verschijningen in de jaren ’90-’00. The Infinity Gauntlet vormde tevens ook de basis voor zijn verschijning als eindbaas in de videogames Marvel Super Heroes: War of the Gems (een platformer voor de Super Nintendo) en de arcade fighting game Marvel Super Heroes, beiden van Capcom (Street Fighter, Resident Evil, Marvel vs Capcom). Ook kwam Thanos voor in de minireeks DC versus Marvel Comics, waar hij in een episch duel trad met zijn “tegenhanger” uit het DC-universum: de duistere god Darkseid.

In de comics zou Thanos ook terugkeren in de kosmische cross-over Annihilation, alwaar hij tijdelijk zelf aan zijn einde kwam dankzij Drax the Destroyer, een wezen dat inderdaad louter geschapen werd om de Titaan te doden. Hij was echter alweer te zien in de minireeks The Thanos Imperative, waar hij, terug onder de levenden, ironisch genoeg zelf de avatar des doods werd.

Thanos is doorheen zijn zoektocht naar macht en de hand van Mistress Death uiteraard meermaals in conflict getreden met de Avengers en voornamelijk met kosmische helden als Quasar, de Silver Surfer, de Guardians of the Galaxy, Adam Warlock en Mar-Vell van de Kree, alias Captain Marvel. Toch, zelfs na al zijn metamorfoses tot een god, verliest hij zijn verworven omnipotente krachten keer op keer. Meestal door zijn eigen toedoen zelfs, want diep vanbinnen weet Thanos immers dat hij al zijn verkregen goddelijke krachten niet waardig is.

Thanos zal gespeeld worden door Josh Brolin (Sin City: A Dame To Kill For, Jonah Hex) in Marvel’s Guardians of the Galaxy-film en een grote rol spelen in de toekomst van het Marvel-filmuniversum. Indien hij de grote schurk wordt in The Avengers 3 of een Avengers/Guardians of the Galaxy cross-over. mogen we ons verwachten aan een heuse kosmische space opera, waar Earth’s Mightiest Heroes oog in oog zullen komen te staan met een allesvernietigende god (die, gelukkig misschien voor hen, toch nog al te menselijke trekjes blijkt te bezitten).

Enkele must-reads van de Mad Titan vind je nog hieronder:

  • CAPTAIN MARVEL MASTERWORKS VOLUME 3 HC (Jim Starlin, Gerry Conway, Marv Wolfman, e.a. met Iron Man #55 en Captain Marvel #22-33, waarin Thanos voor het eerst verschijnt en de Cosmic Cube in handen krijgt)
  • AVENGERS VS THANOS TP (Jim Starlin, Gerry Conway, e.a. met hierin een hoop gevechten tussen Earth’s Mightiest Heroes en de Mad Titan)
  • SILVER SURFER: THE REBIRTH OF THANOS HC (Jim Starlin en Ron Lim, met Silver Surfer #34-38 en The Thanos Quest #1-2, waarin Thanos uit de dood terugkeert en zijn zoektocht naar de Infinity Gems begint)
  • THE INFINITY GAUNTLET TP (Jim Starlin, George Pérez, Ron Lim met The Infinity Gauntlet #1-6, Thanos zijn meest trotse en iconische moment)
  • THE THANOS IMPERATIVE TP (Dan Abnett, Andy Lanning, Brad Walker, Miguel Sepulveda met The Thanos Imperative #1-6, Ignition en Devastation, de afsluiter van de reeks kosmische events die begon met Annihilation en Annihilation: Conquest, met één laatste gevecht tussen Thanos, Star-Lord, de Guardians of the Galaxy en Nova)

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.