1
Posted 27/04/2012 by Koen in Comics
 
 

Captain America and Bucky – The Life Story of Bucky Barnes (Brubaker/Adreyko/Samnee)

“Everyone thinks my story begins with a mask…
…and they’re right.  But it isn’t the mask they think.”

Elke superheld heeft één of meerdere eigen kruisen te dragen, trauma’s die blijven knagen. In vele gevallen gaat het om het onverwerkte verlies van een geliefde of een familielid. Captain America treurde zo enkele decennia om zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde sidekick Bucky. Schrijver Ed Brubaker (Criminal, Daredevil) bracht hem enkele jaren geleden weer tot leven en toen Steve Rogers zelf stierf nam Bucky gedurende een tijdje met succes het schild over. Deze opvolging was zo geslaagd dat velen hoopten dat “Mr. Do-GoodSteve Rogers niet gereanimeerd zou worden maar, zoals de ongeschreven wet van de Amerikaanse superhelden voorschrijft, is geen enkel overlijden definitief. Kort nadat Rogers in Captain America: Reborn zijn comeback maakte zette Bucky zijn eigen dood in scène om daarna met Black Widow geheime missies uit te voeren. Hun avonturen kan je lezen in de huidige reeks Winter Soldier (Brubaker/Guice).

The Life Story of Bucky Barnes bevat issues #620-624 van Captain America and Bucky die elk een belangrijke fase in het leven van Bucky Barnes verhalen.  Het boek vangt aan met zijn jeugd op de legerbasis waar zijn overleden vader soldaat was en eindigt in het heden. Tussendoor zien we zijn aanstelling als partner van Captain America, de eerste oprachten in de Verenigde Staten en uiteindelijk de strijd in Duitsland als lid van The Invaders (waartoe ook de Sub-Mariner, de eerste Human Torch en zijn sidekick Toro ook behoorden).
Op het eind maken we zijn opleiding en wedervaren als de huurmoordenaar Winter Soldier mee.


Brubaker deelt voor deze reeks thans de schrijftaken met Marc Andreyko (Manhunter).  Het resultaat voelt klassiek en speels aan maar het is nu ook weer geen vederlichte kost.  Zo komt Bucky af en toe in zelfconfronterende situaties terecht waar het onmogelijk is een juiste keuze te maken, toestanden waarbij het hoofdpersonage littekens op de ziel oploopt.  De impulsieve vechtersbaas wordt volwassen.

Deze strip is de bevestiging van het talent van Chris Samnee.  Zijn werk voor Thor: The Mighty Avenger werd beloond met een Harvey voor ‘grootste belofte’ en een Eisner-nominatie.  De tekeningen hebben een nostalgische, guitige uitstraling waarbij op een doeltreffende manier gebruik wordt gemaakt van schaduwen, iets waar Darwyn Cooke (DC: The New Frontier) ook een meester in is. Net zoals bij Cooke kunnen Samnee’s illustraties de nodige dramatiek uitstralen, getuige daarvan het hoofdstuk waarin Bucky en Toro een Amerikaanse spion uit de handen van de Duitsers willen redden maar onvoorzien getuige worden van één van de afschuwelijkste aspecten van de oorlog.  Onlangs raakte trouwens bekend dat Chris Samnee dit jaar weer een Eisner-nominatie op zak heeft voor zijn werk aan Captain America and Bucky (alsook Ultimate Spider-Man #155).

Dit is weer een enorm onderhoudend boek, zelfs al ben je bekend met Bucky’s voorgeschiedenis. De inhoud is geenszins vernieuwend maar het zal alle liefhebbers van avonturenverhalen een uur kwalitatief stripplezier opleveren en voor mij is dat al een sterke prestatie.

De volgende story-arc, genaamd Old Wounds, werd getekend door toptalent Francesco Francavilla (Batman: The Black Mirror, Black Panther) en verschijnt op 30 mei in hardcover.  Ondertussen werkt Samnee al voor IDW met Mark Waid (Daredevil, Kingdom Come) aan een vierdelige reeks van The Rocketeer. De toekomst ziet er goed uit !

Comments

comments


Koen

 
avatar
Notorious comic geek – Brugge