2
Posted 25/04/2012 by Arno in Comics
 
 

Review: The Ultimates 2 (Mark Millar/Bryan Hitch)


“Oh Hank, haven’t you seen the news? It’s been on every channel. We crippled a nation this morning…”

Gisteren kon je hier een review lezen van The Ultimates, de eerste reeks rond de Ultimate Marvel-versie van The Avengers. Het creatieve team van Mark Millar (Kick-Ass, Civil War) en Bryan Hitch (The Authority, JLA) keerde ook terug voor de sequel The Ultimates 2. Deze reeks telde eveneens 13 delen en werd eveneens voorzien van een Ultimate Collection, die de beide verhaallijnen Gods & Monsters en Grand Theft America verzamelt.

The Ultimates 2 speelt zich een jaar na diens voorganger af. De Ultimates zijn na hun stopzetting van de Hulk zijn vernielingstocht in New York City en afwending van de buitenaardse invasie door de Chitauri inmiddels ‘s werelds grootste helden en gigantische celebrities geworden. Toch heerst er nog steeds een zekere angst omtrent Earth’s Mightiest Heroes, zeker wanneer Captain America wordt ingezet om een gijzelingscrisis op te lossen in het Midden-Oosten. De politieke vijanden van de Verenigde Staten worden dan wel zeer nerveus, zeker wanneer ‘s werelds enige supermacht naast massavernietigingswapens nu ook nog team persons of mass destruction bezit.

Het Ultimates-programma van S.H.I.E.L.D. wordt overigens verder uitgebreid door onder meer Hank Pym zijn Giant Man-formule en Tony Stark zijn Iron Man-technologie door te geven aan regulier militair personeel. Dit worden dan de Ultimates-reservisten. Ook wordt er in dit volume een Europees defensieprogramma met gemilitariseerde superwezens opgestart. Hiertoe behoort onder meer Brian Braddock, beter bekend als Captain Britain. Leuk detail: de hoofdzetel The Dome is gevestigd in ons eigenste Brussel! (Ook al lijkt onze hoofdstad vrij generisch getekend. En inderdaad, in mijn Brusselse studententijd heb ik het gebouw spijtig genoeg nooit kunnen terugvinden).

Ondertussen kampt het team ook met interne conflicten. Giant Man en de Wasp zijn in een echtscheiding verwikkeld na hun hevige huiselijke geweld in het vorige deel. Wasp haar nieuwe relatie met Captain America verloopt ook maar stroef, vermits Steve Rogers zich nog steeds maar moeilijk kan aanpassen aan de nieuwe wereld waarin hij na 57 jaar plots wakker werd. De pacifistische Thor geraakt na de inzetting van Ultimates-teamleden in het buitenland dan weer gedegouteerd van de Verenigde Staten hun buitenlandse politiek en verlaat het team. Het hek gaat helemaal van de dam wanneer topgeheime informatie uit de S.H.I.E.L.D.-database aan de pers gelekt wordt. Bruce Banner, voor de moment veilig en wel opgesloten in een cel onder het S.H.I.E.L.D.-hoofdkwartier de Triskelion, wordt namelijk geout als de Hulk. De Ultimates en S.H.I.E.L.D. hielden het namelijk stil dat het monster, verantwoordelijk voor de dood van meer dan 800 mensen in New York City vorig jaar, één van hun eigen teamleden was. Deze revelatie zet een heel domino-effect op gang, en stilaan wordt duidelijk dat er een verrader in het team zit en dat Rusland, China en het Midden-Oosten weleens hun eigen antwoord op de Ultimates klaar kunnen hebben. En wat heeft dit alles te maken met de Asgardiaanse Loki, god of mischief, waarvan Thor beweert dat het zijn halfbroer is?

Loki en de Liberators, het internationale antwoord op de Ultimates

Mark Millar zet in deze tweede reeks zijn gepatenteerde edgy karakterisaties van Earth’s Mightiest Heroes verder. Toch kent vooral het eerste deel van deze trade heel wat meer persoonlijke diepgang en komt het geheel voor de fans van de klassieke Avengers dus een pak minder choquerend en zelfs heel menselijk over. De wereld van de Ultimates wordt ook fameus uitgebreid, zo zien we naast Captain Britain ook andere helden uit het Ultimate Marvel-universum opduiken. Wat dacht je zoal van Matt Murdock, het alter ego van Daredevil, als de advocaat van Bruce Banner, X-Men Professor X en Cyclops, de Fantastic Four en zelfs de Defenders? Deze laatste zijn bij Ultimate Marvel dan weer echter een soort wannabe-superhelden. Met deze versie van de Defenders lijkt het me zelfs duidelijk te worden waar Millar de zaadjes legde voor zijn latere Kick-Ass.

In het tweede deel van deze bundeling barst de actie dan weer helemaal los in een gigantisch gevecht in Washington, D.C. Elk teamlid krijgt enkele persoonlijke hell yeah-momenten en het is vooral leuk dat we als lezer — samen met de rest van het team — eindelijk ook duidelijkheid krijgen over de geestelijke gezondheid van Thor en al zijn praatjes over het mystieke rijk Asgard. Het is ook weer in deze actiescènes dat artiest Bryan Hitch zich weer volledig mag laten gaan met zijn widescreen shots (waaronder een gigantisch actiepanorama dat bestaat uit niet minder dan acht volledige comicpagina’s die je naast elkaar kan uitklappen). Al laat Hitch in dit deel af en toe een steekje vallen met sommige gezichtsuitdrukkingen van zijn personages, ziet over het algemeen ook de rest van de comic er weer oerdegelijk en zeer realistisch uit.

De fans van de eerste reeks zullen ook The Ultimates 2 met open armen ontvangen. De karakterisaties zijn dieper en de actie is nog grootser, waardoor deze Ultimate Collection alweer tot een dikke, vette aanrader gekroond kan worden.

 

 

 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.