4
Posted 23/04/2012 by Arno in Comics
 
 

Road to the Avengers: een tijdlijn van het Marvel-filmuniversum

Aanstaande woensdag, 25 april, zal The AvengersMarvel‘s blockbuster van het jaar — in de Belgische cinemazalen te zien zijn. Hier bij Brainfreeze hebben we enkelen onder jullie al gelukkig gemaakt met onze wedstrijd rond de film en kon je ook al meedoen met een persoonlijkheidsquiz. Dankzij onze introductiespecials tot de hoofdpersonages uit de film kan je ondertussen ook als een ware Avengers-expert richting de bioscoop trekken. Vandaag doen we er nog een schepje bovenop met een algemene tijdlijn van het Marvel-filmuniversum. Wat is er allemaal al gebeurd in de voorgaande Marvelblockbusters, hoe verhouden deze films zich tot elkaar en waar bevinden de hoofdpersonages zich aan het begin van The Avengers? Kom het te weten in deze special!

Het spreekt voor zich dat hieronder spoilers volgen voor de films Iron Man (2008), The Incredible Hulk (2008), Iron Man 2 (2010), Thor (2011) en Captain America: The First Avenger (2011), alsook voor de twee kortfilmpjes rond S.H.I.E.L.D.-agent Phil Coulson en de minireeks The Avengers prelude: Fury’s Big Week, een comic die zich afspeelt in het Marvel-filmuniversum en alle losse eindjes aan elkaar tracht te knopen.

965 AD

Odin, All-Father en heerser van de dimensie Asgard, wint de oorlog tegen de ijsreuzen van Jotunheim, onder leiding van Laufey, en ontneemt hen de bron van hun kracht. Loki, de zoon van Laufey, wordt als baby door Odin meegenomen naar Asgard en opgevoed naast zijn eigen zoon: de dondergod Thor. De Asgardianen hebben in deze context veel gemeen met machtige buitenaardse wezens, maar worden op aarde aanbeden als goden. Uiteindelijk vervallen hun avonturen in mythen en legendes. (zie Thor)

1942

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vallen Johann Schmidt, alias de Red Skull (Hitlers rechterhand, Naziterrorist en leider van HYDRA) en zijn troepen het dorpje Tonsberg in Noorwegen binnen. Hier stelen ze een mysterieus maar enorm machtig artefact genaamd de Tesseract, dat afkomstig lijkt te zijn uit een andere dimensie. Het ding is een ongelimiteerde krachtbron, heeft de kracht om portalen naar andere dimensies te openen en de realiteit te buigen. Volgens de legende wordt het “de parel uit de schatkamer van Odin” genoemd. (zie Captain America: The First Avenger)

1942-1943

Samen met HYDRA-hoofdwetenschapper Arnim Zola slaagt Schmidt erin om de energieën van de Tesseract te hanteren. Hij gebruikt een fractie hiervan om zijn HYDRA-troepen van krachtige wapens te voorzien. Ondertussen krijgt de jonge Steve Rogers in Brooklyn, New York het Super-Soldier serum toegediend en ondergaat hij zijn transformatie tot Captain America, ‘s werelds eerste en enige supersoldaat. Hij wordt al snel naar de frontlinies in Europa gestuurd, waar hij samen met zijn beste vriend Bucky Barnes en legermakkers de Howling Commandos strijdt tegen de Nazi’s en de troepen van HYDRA. Hij ontmoet ook de Amerikaanse industrialist en uitvinder Howard Stark, dewelke hem voorziet van zijn vernieuwde kostuum en iconische schild, gemaakt van een zeldzaam buitenaards metaal genaamd Vibranium. In het climactische eindgevecht tussen Captain America en de Red Skull wordt deze laatste schijnbaar geconsumeerd door de pure kracht van de Tesseract, terwijl Cap zelf neerstort in de ijzige dieptes van de Atlantische Oceaan, nabij de kust van Groenland. In een latere zoekactie onder Howard Stark wordt de verloren gewaande Tesseract teruggevonden, maar Cap zelf blijkt voorlopig onvindbaar. (zie Captain America: The First Avenger)

Vijf jaar geleden

In een poging van het Amerikaanse leger onder toezicht van generaal Thaddeus “Thunderbolt” Ross wordt er een experiment uitgevoerd in een labo van de universiteit van Culver, Virginia, om het Super-Soldier-programma nieuw leven in te blazen. Zowel Ross zijn dochter Betty, een experte in celbiologie, als haar vriend Bruce Banner, een expert in gammastraling, werken hieraan mee. Banner onderging zelf een deel van het experiment, dat werd bedoeld om mensen immuun te maken voor gammastralen, maar het loopt helemaal fout. Er wordt iets wakker in de verlegen Banner en hij transformeert voor de eerste keer in de Hulk, een enorm krachtig wezen voortgebracht uit woede en Banners opgekropte frustraties. Thunderbolt en Betty Ross geraken zwaargewond, het labo wordt aan diggelen geslagen en Banner is genoodzaakt om op de vlucht te slaan. De komende jaren leeft hij een ondergedoken bestaan. Hij probeert een genezing voor zijn aandoening te vinden terwijl hij steeds het Amerikaanse leger en generaal Ross — die de Hulk ziet als een nieuw soort biologisch wapen — een stap voor moet zien te blijven. (zie The Incredible Hulk)

Eén jaar geleden

Tony Stark — de zoon van Howard Stark en als CEO van Stark Industries ondertussen de primaire wapenleverancier voor het Amerikaanse leger — wordt tijdens een veldtest van een nieuw soort raket gevangengenomen in Afghanistan. De hiervoor verantwoordelijke terroristische groepering genaamd The Ten Rings (een duidelijke verwijzing naar de superschurk de Mandarin) werden ingehuurd door de industrialist Obidiah Stane, een rivaal van Tony en een voormalig zakenpartner van zijn vader die Stark Industries zoekt over te nemen. Tony Stark raakt tijdens zijn gevangenneming gewond aan het hart en wordt gedwongen om één van zijn gepatenteerde wapens te bouwen voor de terroristen. Met behulp van medegevangene Ho Yinsen bouwt Stark echter een minireactor in zijn borstkas om zijn hart slaande te houden en een eerste gewapend harnas om uit het terroristenkamp te ontsnappen. Eenmaal terug aangekomen in de Verenigde Staten begint hij aan zijn superheldencarrière als Iron Man, als een soort aflossing voor zijn oorlogsdaden in het verleden. Hij komt in conflict met Stane — inmiddels ook voorzien van een gewapend harnas als de Iron Monger — die tijdens dit incident om het leven komt.

Stark en zijn assistente Pepper Potts ontmoeten ondertussen ook Phil Coulson, een agent van de defensieorganisatie S.H.I.E.L.D. Hoewel deze Stark voorziet van een alibi (Iron Man zou worden voorgesteld als Tony zijn persoonlijke bodyguard), moet Tony hier niet al teveel van weten en verkondigt doodleuk tijdens een persconferentie dat hij wel degelijk Iron Man is. Achteraf wordt hij in zijn huis opgewacht door niemand minder dan S.H.I.E.L.D.-opperhoofd Nick Fury, die hem even wil spreken over het zogenaamde Avenger Initiative. (zie Iron Man)

Zes maanden geleden

(belangrijk hierbij is om te weten dat grote delen van Iron Man 2, The Incredible Hulk en Thor zich gelijktijdig afspelen): Tony Stark is langzaam stervende. Het element palladium dat de minireactor in zijn borst aandrijft is te giftig voor zijn lichaam. Hij geeft zijn positie als CEO van Stark Industries door aan Pepper Potts en komt als Iron Man in conflict met een nieuwe vijand genaamd Ivan Vanko, alias Whiplash, de zoon van een Russische ex-collega van zijn vader. Ook krijgt hij te maken met zijn zakenrivaal Justin Hammer en dient hij zich te verantwoorden tegenover de Amerikaanse senaat, die de technologie achter Iron Man voor militaire doeleinden wil gebruiken. Na een uit de hand gelopen verjaardagsfeest is het uiteindelijk Tony’s beste vriend, kolonel James Rhodes, die een Iron Man-harnas ter beschikking stelt van het Amerikaanse leger. Dit pak wordt later extra zwaar bewapend en omgebouwd tot de War Machine.

Tony wordt erbovenop geholpen door zijn nieuwe assistente Natasha Romanova, alias de S.H.I.E.L.D.-agente Black Widow, en Nick Fury zelf. Hij krijgt toegang tot de oude bestanden van zijn vader (waaronder zijn research gebaseerd op de Tesseract) en slaagt met deze informatie er uiteindelijk in om een nieuw element te creëren dat zijn borstreactor kan aandrijven, zonder schade toe te brengen aan zijn lichaam (zie Iron Man 2). Leuk detail: volgens de comic wil hij dit nieuwe element “badassium” noemen, maar stuit hij hierbij op problemen om het te patenteren.

Ondertussen dient S.H.I.E.L.D.-agent Phil Coulson zijn job als tijdelijke oppas voor Tony Stark te staken, wanneer in New Mexico enkele atmosferische storingen plaatsvinden. Op de weg hiernaartoe vindt hij echter nog wel even de tijd om een overval op een tankstation te verijdelen (zie Iron Man 2 en het kortfilmpje A Funny Thing Happened on the Way to Thor’s Hammer).

De atmosferische storingen worden veroorzaakt door de gebeurtenissen in de dimensie Asgard, één van de Nine Realms en de thuisplaats van de Noorse goden. Hier wordt de dondergod Thor van zijn krachten ontnomen en verbannen naar het aardrijk door zijn vader Odin, als straf omdat zijn roekeloze acties bijna geleid hebben tot een nieuwe oorlog met de ijsreuzen van Jotunheim. Terwijl een verwarde Thor op aarde wordt opgevangen door de fysici Jane Foster, Erik Selvig (overigens een ex-collega van Bruce Banner) en de studente Darcy, stort zijn mystieke hamer Mjolnir niet veel later neer in het midden van de woestijn. Vermits Mjolnir enkel kan opgepakt worden door iemand die waardig genoeg is om de macht van Thor te bezitten, is het ding tijdelijk niet te verplaatsen. Onder leiding van agent Coulson wordt er een tijdelijke S.H.I.E.L.D.-basis rondom de hamer opgetrokken. Thor vecht zich een weg hierdoor, maar wordt momenteel nog niet waardig genoeg geacht om zijn goddelijke krachten terug te krijgen. Hij wordt gevangengenomen en uiteindelijk al snel terug losgelaten zodat S.H.I.E.L.D. een oogje in het zeil kan houden op de gevallen dondergod en zijn nieuwe vrienden. (zie Thor) Leuk detail: dit plan blijkt uiteindelijk afkomstig te zijn van Hawkeye, die een tijdelijke functie heeft als bewaker op de opgetrokken basis.

Bruce Banner keert terug naar de Verenigde Staten en wordt herenigd met Betty Ross. Op de universiteit van Culver treedt hij als de Hulk in conflict met de troepen van generaal Ross, alsook de soldaat Emil Blonsky, die dankzij de generaal inmiddels een eerste toediening heeft gekregen van een (onstabiele) variant op het Super-Soldier serum. (zie The Incredible Hulk).

 

 

Met behulp van War Machine, Pepper Potts en de Black Widow confronteert Iron Man Justin Hammer en Ivan Vanko tijdens de Stark Expo, een technologiebeurs in New York City. Achteraf verkondigt Tony zijn ware gevoelens voor Pepper en starten de twee een relatie. Tony Stark en James Rhodes worden later gehuldigd in Washington, D.C. Hoewel S.H.I.E.L.D. interesse heeft in het Iron Man-pak, wordt Tony tijdens een bespreking met Nick Fury — vanwege zijn exuberante persoonlijkheid — voorlopig nog ongeschikt bevonden voor het Avenger Initiative. Hij krijgt wel min of meer een extra baan aangeboden als S.H.I.E.L.D.-adviseur (zie Iron Man 2).

Thors verbanning op aarde blijkt het gevolg te zijn van de manipulaties van zijn jaloerse geadopteerde broer Loki. Odin vervalt in de Odinslaap, Loki bestijgt de troon van Asgard, plant om zijn geboorteplek Jotunheim te vernietigen en stuurt de Destroyer — een levend harnas dat fungeert als bewaker voor Asgard — naar de aarde. De Destroyer komt hier in conflict met enkele S.H.I.E.L.D.-agenten, Thor en zijn eveneens van Asgard afgereisde strijdkameraden Lady Sif en de Warriors Three. Nadat hij als een sterveling toch nog zijn vrienden en inwoners van een klein stadje beschermt tegenover de Destroyer, wordt Thor waardig genoeg geacht om Mjolnir opnieuw te hanteren. Hij verslaat de Destroyer, dewelke wordt opgeborgen door S.H.I.E.L.D., betuigt zijn trouw tegenover Coulson en de organisatie en zet koers naar Asgard om Loki te confronteren.

Tijdens het gevecht tussen Thor en Loki wordt de regenboogbrug Bifröst die Asgard met de andere dimensies verbindt, vernietigd. Hierdoor kan Thor tijdelijk niet meer tot de aarde en zijn geliefde Jane Foster terugkeren. Loki doet dit echter nog wel, en verschuilt zich in de psyche van Dr. Erik Selvig. Ondertussen blijft Jane pogingen ondernemen om alsnog portalen naar Asgard te openen via wetenschap en technologie. Ze krijgt hierbij hulp van S.H.I.E.L.D. (zie Thor)

Bruce Banner en Betty Ross maken in Harlem, New York City contact met Mr. Blue, alias professor Samuel Sterns, eveneens een expert in gammastraling. Ze worden echter onderschept door de troepen van generaal Ross. Emil Blonsky wil meer en meer macht en dwingt Sterns om zijn bloed te mengen met dat van Bruce Banner. Hij transformeert hierdoor in de Abomination, terwijl Sterns ook per ongeluk een paar druppels van Banner zijn bloed in een open wonde aan het hoofd krijgt. Hierdoor begint zijn brein te zwellen (een verwijzing naar zijn latere transformatie tot de superschurk The Leader). In de comics zien we hem achteraf nog gevangen genomen worden door de Black Widow. Banner wordt gedwongen tot de Hulk te transformeren om Blonsky tegen te gaan en het gevecht tussen de twee giganten zorgt ervoor dat Harlem wordt omgevormd tot een oorlogszone. Blonsky wordt door de Hulk verslagen en opgesloten door het Amerikaanse leger. Banner ontloopt alweer de autoriteiten en duikt onder in Brits-Columbia, Canada, waar hij dankzij meditatietechnieken zijn transformaties tot de Hulk zelf probeert op te wekken en te controleren. (zie The Incredible Hulk)

De World Security Council, de oversten van Nick Fury en S.H.I.E.L.D., willen de gevangengenomen Emil Blonsky in het Avenger Initiative vanwege zijn vroegere diensten als topsoldaat. De schuld voor het incident in Harlem zou dan louter in de schoenen van Bruce Banner geschoven worden. In een diner ontmoet agent Phil Coulson een collega om de situatie te bespreken. Ze besluiten om Tony Stark, de nieuwe S.H.I.E.L.D.-adviseur, af te sturen op generaal Thunderbolt Ross om zijn gevangene de Abomination zogezegd in het team te krijgen. Stark ontmoet de generaal in een bar en krijgt Ross — wiens relatie tot Nick Fury ook al zeer stroef valt te noemen — zo kwaad dat deze niet al teveel meer met S.H.I.E.L.D. te maken wil hebben. Resultaat: de Abomination blijft in zijn kooi. (zie The Incredible Hulk en het kortfilmpje The Consultantvoor het volledige verhaal).

Nu

Steve Rogers wordt eindelijk teruggevonden door een S.H.I.E.L.D.-expeditieteam, die hem bevrijden uit het ijs. Hij wordt wakker in een basis in New York City, na een “slaap” van 70 jaar, en is nu officieel een man out of time. Nick Fury vangt de levende legende op en heeft meteen een nieuwe missie voor hem klaar (zie Captain America: The First Avenger)

 

 

Dr. Erik Selvig, die inmiddels bijna volledig wordt gecontroleerd door Loki, wordt ingelijfd door S.H.I.E.L.D. om de Tesseract te bestuderen (zie Thor). Hierdoor is het maar een kwestie van tijd vooraleer Loki het wapen kan gebruiken om de hel volledig te doen losbarsten in The Avengers.

 

 

Ziezo, tot zover onze tijdlijn van de Marvelfilms. Nu zouden jullie volledig klaargestoomd moeten zijn om The Avengers vanaf overmorgen te gaan bekijken. Toch gaan we voorlopig nog wel even door met enkele artikels omtrent de film. De komende twee dagen mag je dus nog reviews verwachten van The Ultimates en The Ultimates 2, met de Ultimate Marvel-versie van het team in de hoofdrol. Deze twee reeksen oefenden een enorme invloed uit op de look van de film en zijn ook ideale instappunten voor nieuwe lezers en filmfans.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.