5
Posted 22/04/2012 by Arno in Comics
 
 

Maak kennis met The Avengers deel 3: Loki, Nick Fury en Maria Hill

Vanaf volgende week 25 april draait The Avengers in de Belgische bioscopen. Ter ere van Marvel‘s grootschalige superheldenblockbuster brengt Brainfreeze je deze week verschillende specials en reviews in verband met de film. Ongetwijfeld heb je al weet van onze wedstrijd en weet je misschien ook al met welke Avenger je het meeste gemeen hebt dankzij onze persoonlijkheidsquiz. Vandaag gaan we verder met een reeks introductiespecials tot de hoofdpersonages uit de film, zodat je alles weet wat je moet weten over Earth’s Mightiest Heroes vooraleer je naar de bioscoopzaal trekt. We leveren hier een korte achtergrond van de personages zoals ze bestaan in de comics, een beschrijving van hun algemene karakters, alsook een korte vergelijking met hun filmversies. In deel 1 en deel 2 kreeg je zo de zes leden van het filmteam al voorgeschoteld, in dit deel nemen we drie verdere Marvelpersonages onder de loep die eveneens een grote rol in The Avengers zullen spelen: S.H.I.E.L.D.-opperhoofd Nick Fury, S.H.I.E.L.D.-agente Maria Hill en Loki, de geadopteerde broer van Thor en de hoofdvillain uit de film!

 

NICK FURY

Echte naam: Nicholas Joseph “Nick” Fury

Eerste verschijning: Sgt. Fury and his Howling Commandos #1 (1963)

Gecreëerd door: Stan Lee en Jack Kirby

In de comics kregen we Nick Fury — in deze tijd nog zonder ooglapje maar al wel steeds met een sigaar in de mond afgebeeld — voor het eerst te zien als een sergeant en aanvoerder van de Howling Commandos, een eliteteam van het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Fury vocht mee aan de frontlinies in Europa, waarbij hij heel wat missies samen uitvoerde met Captain America en zijn sidekick Bucky Barnes, en keerde terug naar de Verenigde Staten als een oorlogsheld. Jaren later dook het personage terug op in het Marvel-universum. In Fantastic Four #21 (1963) is hij een CIA-agent, maar vanaf Strange Tales #135 (1965) zien we Fury — nu een kolonel en inclusief ooglapje — als een James Bond-achtige superspion en de topagent voor de defensieorganisatie S.H.I.E.L.D. Doorheen de Nick Fury, Agent of S.H.I.E.L.D.-reeks werden we voorgesteld tot één van Marvel’s belangrijkste organisaties, hun levenslange vijanden (de terroristische groepering HYDRA) en uiteraard hun geweldige gadgets zoals de gigantische Helicarrier, jetpacks, vliegende auto’s en LMD‘s (Life Model Decoys, levensechte robotische replica’s van bestaande personen). Een pittig detail: oorspronkelijk werd Nick Fury bij S.H.I.E.L.D. gerekruteerd door niemand minder dan Tony Stark, alias Iron Man, die het merendeel van de S.H.I.E.L.D.-technologie ontworpen heeft.

Nick Fury met zijn Secret Warriors

Nick Fury schopt het uiteindelijk tot generaal en director of S.H.I.E.L.D. In deze positie vormt hij het officiële kanaal tussen de Verenigde Naties, de Amerikaanse overheid en Marvel’s grootschalige superheldengemeenschap, wat hem waarschijnlijk zowat de best-connected man ter wereld maakt. Fury is er echter ook niet vies van om bepaalde superhelden in te zetten voor vuile karweitjes waarvan het grote publiek best geen weet heeft. In de miniserie Secret War (2004-05) rekruteerde — en manipuleerde — hij zo enkele Avengers om de regering van Latveria (een klein land in Oost-Europa wiens traditionele monarch niemand minder dan übervillain Doctor Doom is) omver te werpen. Zijn manipulaties komen echter uit en Fury werd genoodzaakt om zijn S.H.I.E.L.D.-positie op te zeggen en onder te duiken. In de afgelopen jaren zagen we hem, samen met het door hem opgerichte team de Secret Warriors, dan ook voornamelijk als een schaduwfiguur die nooit lang op éénzelfde plaats blijft.

Hoewel Nick Fury geen inherente superkrachten bezit, is hij ondertussen al wel ongeveer een eeuw oud zonder al teveel ouderdomsverschijnselen te vertonen. Zijn lange levensduur heeft hij te danken aan zijn jaarlijkse inname van de Infinity Formula, een experimenteel onsterfelijkheidsserum dat zijn leven redde op het einde van de oorlog.

In de huidige Marvelfilms wordt Nick Fury haast helemaal gebaseerd op zijn Ultimate Marvel-incarnatie (hoe minder we overigens dienen te zeggen over die ene tv-film Nick Fury: Agent of S.H.I.E.L.D., met David Hasselhoff in de hoofdrol, hoe beter). In het Ultimate Marvel-universum is generaal Nick Fury eveneens hoofd van S.H.I.E.L.D. en zowat de belangrijkste man in de vrije wereld. In deze continuïteit worden de Avengers (of, zoals ze hier heten, de Ultimates) bij elkaar gebracht door Fury en S.H.I.E.L.D. zelf, als een bovenmenselijke paramilitaire unit voor de 21e eeuw. Fury’s invloed reikt echter veel verder, want er is geen enkele Ultimate Marvel-reeks waarin hij geen stukje in de pap te brokken heeft. Ultimate Nick Fury maakt geen gebruik van de Infinity Formula, maar was wel een (onvrijwillige) proefpersoon voor Project: Rebirth, dat uiteindelijk leidde tot Captain America. Hierdoor heeft hij beperkte superkrachten en veroudert hij eveneens zeer traag.

Ultimate Nick Fury

Het grootste verschil tussen de reguliere en de Ultimate-incarnatie van Nick Fury is echter hun uiterlijk. Ultimate Nick Fury is namelijk Afro-Amerikaans en werd gebaseerd op acteur Samuel L. Jackson (Pulp Fiction, The 51st State). Een kleine tien jaar na zijn eerste verschijning als het personage in de comics, zou Mr. Jackson uiteindelijk zelf de rol van Nick Fury voor zijn rekening nemen in de Marvelfilms, beginnende met Iron Man (2008). In de films die naar The Avengers toeleiden vangen we al glimpsen op van Fury zijn drukke agenda en zien we hem doen waar hij het beste in is: de vrede proberen te bewaren en de verschillende superwezens die in de wereld lijken op te duiken onder controle proberen te houden.

 

MARIA HILL

Echte naam: Maria Hill

Eerste verschijning: New Avengers #4 (2005)

Gecreëerd door: Brian Michael Bendis en David Finch

Maria Hill was een ex-soldate en snel opklimmende S.H.I.E.L.D.-agente en werd na het onderduiken van Nick Fury ten gevolge van de Secret War tijdelijk aangesteld als het nieuwe hoofd van S.H.I.E.L.D. Ze werd hiervoor gekozen omdat ze geen persoonlijke banden had tot haar voorganger en kreeg te horen van de Amerikaanse president dat S.H.I.E.L.D. onder haar leiderschap voornamelijk de politieke interesses van de Verenigde Staten op de eerste plaats moest zetten (en dus niet deze van de Verenigde Naties). Maria Hill hanteerde een veel striktere aanpak in haar handelingen met superhelden, waardoor de relatie tussen S.H.I.E.L.D. en de Avengers gedurende een geruime tijd verzuurde. Hill loodste S.H.I.E.L.D. echter doorheen de Civil War (2006-07) die de superheldengemeenschap in tweeën splitste. Hierna moest ze haar positie afstaan aan Iron Man en werd ze gedegradeerd tot deputy director.

Hoewel Hill het aanvankelijk maar moeilijk kon vinden met superhelden, krijgt ze tijdens Tony Stark zijn tijd als director of S.H.I.E.L.D. meer en meer respect voor haar nieuwe baas en zijn gekostumeerde collega’s. Wanneer na de Secret Invasion (2008-09) van de buitenaardse Skrulls S.H.I.E.L.D. tijdelijk wordt opgedoekt en vervangen door Norman Osborn zijn H.A.M.M.E.R., duikt Hill samen met Tony onder. Na de val van Osborn, H.A.M.M.E.R. en de triomfantelijke terugkeer van Captain America in de Heroic Age, wordt Maria Hill aangesteld als officiële liaison tussen Steve Rogers en het primaire Avengersteam.

In The Avengers zal de rol van Maria Hill gespeeld worden door actrice Cobie Smulders (How I Met Your Mother, The L Word). Hier werkt Hill rechtstreeks onder Nick Fury als één van de topagentes van S.H.I.E.L.D.

 

LOKI

Echte naam: Loki Laufeyson

Eerste verschijning: Venus #6 (1949, vroege versie), Journey into Mystery #85 (1962, huidige versie)

Gecreëerd door: Stan Lee, Larry Lieber en Jack Kirby

Nadat Odin, All-Father en oppergod van Asgard, de koning der ijsreuzen Laufey doodde in een gevecht, vond hij een kleine, onschuldige baby. Deze baby was de zoon van Laufey, maar werd door zijn vader verborgen gehouden vanwege zijn kleine gestalte (althans toch klein voor een ijsreus uit Jotunheim). Odin nam de baby mee naar Asgard, noemde hem Loki en voedde hem op naast zijn eigen zoon Thor. Doorheen hun jeugd werd het echter al snel duidelijk dat Loki nooit zo groot, sterk, moedig en geliefd als zijn broer zou worden, waardoor hij al vrij snel een zeer hevige jaloezie ontwikkelde jegens Thor.

Een groot strijder is Loki dan wel niet, maar dat compenseert hij door zijn uitzonderlijke vaardigheden in allerlei vormen van magie en als een meesterlijke manipulator. Zijn vroegere neigingen tot kattenkwaad en bedrog leverden hem de bijnaam de God of Lies and Mischief op. Deze werd later uitgebreid naar de God of Evil, wanneer zijn haat jegens Odin, Thor en de rest van de Asgardianen en zijn lust naar macht duidelijk de bovenhand haalden. Loki heeft meermaals Asgard proberen te veroveren en zijn broer uit de weg te ruimen, waardoor hij als de de facto aartsvijand van Thor kan worden aanzien. Ook zette Loki regelmatig zijn zinnen op de aarde. Zo is hij verantwoordelijk voor de transformatie van de crimineel “Crusher” Creel tot de superschurk de Absorbing Man, alweer een gekende vijand van Thor. Maar de daad waarvoor Loki echter het meest gekend is, zou misschien weleens het beste kunnen zijn wat het Marvel-universum ooit is overkomen: Loki zorgde er namelijk (ongepland) voor dat de Avengers voor het eerst samenkwamen.

Loki versus de Avengers in The Avengers #1 (1963)

In The Avengers #1 (1963) manipuleert Loki de Hulk tot een zoveelste vernielingsbui en wil hij de groene gigant op zijn broer Thor afsturen. Wanneer de Hulk zijn “sidekick” Rick Jones hier weet van krijgt, probeert hij de Fantastic Four te contacteren. Loki onderschept echter Jones zijn radiosignaal en stuurt dit door naar Dr. Donald Blake, de menselijke alter ego van Thor. Waar Loki echter niet op had gerekend, was dat ook andere helden zoals Ant-Man, de Wasp en Iron Man ditzelfde radiosignaal zouden onderscheppen. Alle helden dagen haast tegelijkertijd op en vinden in Loki een gemeenschappelijke vijand. Hierna besluiten de vijf superhelden een team te vormen en op die dag werden de Avengers geboren!

Al is Loki één van de machtigste en gevaarlijkste schurken uit het Marvel-universum, kan je toch een zekere sympathie opbrengen voor de God of Evil. Al zijn daden vloeien immers voort uit het feit dat hij zich nergens aanvaard voelt en keer op keer tevergeefs probeert te ontsnappen aan zijn lot en reputatie als meesterbedrieger. Thor blijft ook uit liefde voor zijn broer Loki nieuwe kansen geven. Zo bracht hij Loki niet lang geleden terug uit de dood, maar zit de god voorlopig wel vast in het lichaam van een jonge knaap. Hoewel de huidige verjongde Loki vandaag de dag een meer heldhaftige rol speelt in Journey into Mystery, zal het echter toch alweer een kwestie van tijd zijn vooraleer zijn lotsbestemming als God of Evil hem weer inhaalt.

In de films wordt Loki gespeeld door Tom Hiddleston (War Horse, Midnight in Paris). In Thor (2011) werd de troebele relatie tussen Thor en Loki, alsook de manipulatieve machtsspelletjes van deze laatste, al zeer mooi weergegeven. Op het einde van de film zegt een duidelijk gekwetste en haatdragende Loki Asgard, zijn broer en vader tijdelijk vaarwel en zien we hem opduiken in de psyche van Dr. Erik Selvig (gespeeld door acteur Stellan Skarsgard), een collega van Thor’s liefdesinteresse Jane Foster. Loki manipuleert Selvig en krijgt hierdoor toegang tot de Tesseract, een artefact uit de schatkamer van Odin dat momenteel wordt onderzocht door S.H.I.E.L.D. Wat in de films bekendstaat als de Tesseract kennen we in de comics beter als de Cosmic Cube, een enorm machtig wapen dat de realiteit kan herschrijven en alle wensen van diens gebruiker in vervulling kan laten gaan. De filmversie hiervan werd even gebruikt door de Red Skull in Captain America: The First Avenger (2011), maar de macht van de Tesseract bleek teveel voor de aartsvijand van Cap. Vermits in het Marvel-filmuniversum de Tesseract een duidelijke connectie tot Asgard lijkt te hebben, is het maar een kwestie van tijd vooraleer Loki het ding in handen krijgt en voor zijn eigen doeleinden gebruikt.

In The Avengers mogen we alvast een heuse aanval van Loki op de geliefkoosde planeet van zijn broer verwachten. De God of Evil is echter niet alleen, want hij brengt een gigantisch buitenaards leger met zich mee. Deze zijn inmiddels bevestigd als de Chitauri, een naam die de lezers van The Ultimates (of kijkers van de Ultimate Avengers-animatiefilms) wel bekend in de oren zal klinken. De Chitauri zijn immers niets anders dan de Ultimate Marvel-versie van de vormveranderende, imperialistische Skrulls! In The Avengers zullen ze echter voornamelijk dienst doen als voetsoldaten voor Loki.

Tot zover onze introductiespecials tot de hoofdpersonages uit The Avengers. Hou Brainfreeze in de gaten want in de aanloop naar de film hebben we nog een ganse tijdlijn van de voorgaande Marvelfilms voor jullie in petto!

 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.