9
Posted 21/04/2012 by Arno in Comics
 
 

Maak kennis met The Avengers deel 2: Hulk, Hawkeye & Black Widow

Vanaf volgende week, op 25 april, draait The Avengers in de bioscopen. Ter ere van Marvels grootschalige superheldenblockbuster brengt Brainfreeze je deze week verschillende specials en reviews in verband met de film. Ongetwijfeld heb je al weet van onze wedstrijd en weet je misschien ook al met welke Avenger je het meeste gemeen hebt dankzij onze persoonlijkheidsquiz. Vandaag gaan we verder met een reeks introducties tot de hoofdpersonages uit de film, zodat je alles weet wat je moet weten over Earth’s Mightiest Heroes vooraleer je naar de bioscoopzaal trekt. We leveren hier een korte achtergrond van de personages zoals ze bestaan in de comics, een beschrijving van hun algemene karakters, alsook een korte vergelijking met hun filmversies. Eergisteren kreeg je al de grote drie voorgeschoteld: Captain America, Iron Man en Thor. Vandaag gaan we verder met The Incredible Hulk, Hawkeye en Black Widow!

HULK

 • Echte naam: Robert “Bruce” Banner
 • Eerste verschijning: The Incredible Hulk #1 (1962)
 • Gecreëerd door: Stan Lee en Jack Kirby
 • Avenger sinds: The Avengers #1 (1963)

“Don’t make me angry, you wouldn’t like me when I’m angry.” Wijze woorden die zowat het hele karakter van de briljante maar enorm introverte wetenschapper Bruce Banner opsommen. Banner is een expert in gammastraling (die in feite onzichtbaar is maar in de comics van Marvel een gezonde groene glans krijgt) en werd door het Amerikaanse leger ingehuurd om ‘s werelds eerste gammabom te bouwen. Bij een atoomtest loopt het echter grandioos fout wanneer een nietsvermoedende tiener genaamd Rick Jones de testsite binnensluipt en op het laatste nippertje door Dr. Banner van de explosie dient te worden gered. Banner zelf heeft minder geluk en krijgt de volledige dosis gammastraling over zich heen. Dit maakt iets wakker in hem. Er wordt een nieuw wezen geboren uit de opgekropte woede en emoties die de verlegen Banner al jarenlang met zich meedraagt. Aanvankelijk gebeurden deze transformaties enkel ‘s nachts, maar uiteindelijk komt het wezen steeds tevoorschijn wanneer Banner een periode van hevige fysieke of emotionele stress ondergaat. Telkens wanneer dit gebeurt, transformeert de fragiele Banner in de Hulk, één van de sterkste wezens die er bestaan in Marvels superheldenpantheon. En hoe kwader hij wordt, hoe sterker hij wordt.

Doorheen de jaren zijn er verschillende incarnaties geweest van de Hulk, die elk bepaalde aspecten van Banners persoonlijkheid uitvergroten. De meest iconische hiervan blijft echter een groene, woedende bruut, wiens hart misschien wel op de juiste plaats zit maar zeer moeilijk zijn uitbarstingen onder controle kan houden. Deze uitspattingen hebben meestal de nodige massale vernieling tot gevolg, waardoor zowel Banner als de Hulk regelmatig op de vlucht moeten slaan voor het Amerikaanse leger of in conflict komen met andere superhelden. De grootste opjager van de Hulk, alsook diens grootste provocateur, is generaal Thaddeus “Thunderbolt” Ross, niet toevallig ook de vader van Betty Ross, Bruce Banner zijn primaire liefdesinteresse. (Pittig detail: zowel Thunderbolt als Betty Ross transformeren later in hun leven zelf tot Hulks. De generaal loopt vandaag de dag door het leven als de Red Hulk, terwijl zijn dochter kan transformeren in de Red She-Hulk.)

Ook al verkondigt de Hulk dat hij voornamelijk met rust gelaten wil worden, toch bouwde hij doorheen de jaren een heuse familie rond zich heen, die allen net als hij op de één of andere manier in aanraking kwamen met gammastraling: Rick Jones (de jongen van wie hij het leven heeft gered), Jennifer Walters (de nicht van Bruce Banner, beter bekend als de She-Hulk), zijn psychiater Doc Leonard Samson, en Skaar, zijn zoon van een andere planeet, zijn maar enkele leden van de Hulk zijn extended family. Tevens was de Hulk één van de eerste leden van de Avengers, al verliet hij het team na amper twee issues wegens vertrouwensproblemen, en maakte hij ook tijdelijk deel uit van een interimversie van de Fantastic Four. Later was de Hulk ook een langdurig lid van The Defenders, een superheldengroepering die bestaat uit verschillende solohelden zoals Dr. Strange, Namor en de Silver Surfer. Allen loners dus, net als de Hulk zelf.

Hoewel Hulk zijn alter ego Bruce Banner ziet als een zwakkeling (en Banner zijn groene zelf aanziet als een vloek) is het al meermaals gebleken, op momenten wanneer de twee tijdelijk van elkaar werden gescheiden, dat beide heren echt niet zonder elkaar kunnen. Ook is het na al die jaren meermaals duidelijk geworden dat onder al de Hulk zijn anger management-problemen en monsterlijke uiterlijk toch werkelijk het hart van een held schuilgaat.

In de film The Incredible Hulk (2008) werd Bruce Banner gespeeld door Edward Norton (Fight Club, American History X) en werd zijn origineverhaal ietwat aangepast aan deze van zijn Ultimate Marvel-incarnatie. In een poging van het Amerikaanse leger om het verloren gewaande Super Soldier Serum — dat in het verleden leidde tot Captain America — te recreëren, wordt er een formule ontwikkeld die deels werd gebaseerd op Bruce Banner zijn research met gammastraling. Banner ondergaat zelf deze procedure, maar transformeert hierdoor voor de eerste maal in de Hulk en slaat het lab aan diggelen, waardoor zowel supervisor Thunderbolt Ross als zijn dochter Betty zwaargewond raken. In het Marvel-filmuniversum is Banner al jarenlang op de vlucht en probeert hij tevergeefs te genezen van zijn conditie. Op het einde van The Incredible Hulk leert hij echter meer en meer zijn transformaties onder controle te houden en slaagt hij er zelfs in de Hulk enigszins te sturen. Benieuwd of hij hierin ook slaagt wanneer Black Widow en een horde S.H.I.E.L.D.-agenten de ondergedoken Bruce Banner — nu gespeeld door acteur Mark Ruffalo (Shutter Island, Zodiac) — terugvinden en proberen in te lijven voor de Avengers.

BLACK WIDOW

 • Echte naam: Natalia “Natasha” Alianovna Romanova
 • Eerste verschijning: Tales of Suspense #52 (1964)
 • Gecreëerd door: Stan Lee, Don Rico en Don Heck
 • Avenger sinds: The Avengers #111 (1973)

Natasha Romanova werd geboren in de toenmalige Sovjet-Unie en vanaf een zeer jonge leeftijd getraind in het clandestiene Black Widow Ops-programma tot een geheim agente en superspion. Dit alles ging gepaard met de nodige brainwashing, valse herinneringen en fysieke en geestelijke enhancements tot gevolg. Dankzij deze augmentaties ziet ze er nog steeds vrij jong uit, hoewel ze al een zeer lang leven achter de rug heeft (zo ontmoette ze Captain America en de mutant Wolverine al als kind ten tijde van de Tweede Wereldoorlog). In de comics maakte ze haar debuut als de Black Widow, een gevaarlijke femme fatale en een tegenstander voor Iron Man en later ook de Avengers. Rond deze tijd leerde ze ook haar latere teammaat en loverboy Hawkeye kennen, en de verliefde boogschutter vond er niets beter op dan de Black Widow een tijdje te volgen in haar criminele bestaan. Uiteindelijk besloot Natasha — mede dankzij Hawkeye — toch om over te lopen naar de Verenigde Staten en hier een superheldin voor eigen rekening te worden. Ze komt in contact met Nick Fury en S.H.I.E.L.D. en wordt al snel één van de belangrijkste agenten voor de defensieorganisatie, een positie die ze tot op de dag van vandaag behoudt. Ook trok ze een lange tijd op met de gemaskerde superheld Daredevil, met wie ze een passionele relatie begon. Na hun breuk richtte ze het vrij obscure maar desalniettemin klassieke superheldenteam de Champions op, samen met de Griekse halfgod Hercules, Ghost Rider en voormalige X-Mannen Angel en Iceman. In The Avengers #111 (1973) wordt de Black Widow dan officieel ingelijfd bij Earth’s Mightiest Heroes.

Vandaag de dag verdeelt Natasha haar tijd tussen S.H.I.E.L.D. en de Avengers. Haar ervaring als superspion leverden haar meteen ook een vaste plaats op in het black-ops team Secret Avengers. Recentelijk werd ze ook herenigd (en startte ze opnieuw een relatie) met Bucky Barnes, de voormalige sidekick van Captain America die — net als zijzelf — in het verleden gemanipuleerd werd door de Sovjets en onder de naam Winter Soldier als huurmoordenaar werd ingezet. Natasha is als de Black Widow één van de meest well-connected superheldinnen uit het Marvel-universum, één van de beste S.H.I.E.L.D.-agenten ooit en een de facto veldleidster van de Avengers.

In de films wordt de Black Widow gespeeld door Scarlett Johansson (Vicky Cristina Barcelona, Match Point). We zagen haar al opduiken in Iron Man 2 (2010) om Tony Stark in de gaten te houden en hem te helpen waar nodig. In het Marvel-filmuniversum is de Black Widow dan ook de nummer twee van S.H.I.E.L.D. (na opperhoofd Nick Fury).

De kans wordt klein geacht dat ze hier vele trekken zal vertonen van haar Ultimate Marvel-incarnatie. In dit universum maakte Natasha, samen met Hawkeye, aanvankelijk ook deel uit van The Ultimates (zoals de Avengers hier benoemd worden). Maar ze verraadde het team, vermoordde het gezin van Hawkeye en moest deze daad uiteindelijk zelf met haar leven bekopen. In het filmuniversum zal het echter zo’n vaart niet lopen, en behoudt Black Widow haar plaats als Nick Fury’s beste agente en als een waardige Avenger.

 

HAWKEYE

 • Echte naam: Clinton “Clint” Francis Barton
 • Eerste verschijning: Tales of Suspense #57 (1964)
 • Gecreëerd door: Stan Lee en Don Heck
 • Avenger sinds: The Avengers #16 (1965)

Clint Barton, alias de boogschutter Hawkeye, begon zijn comicscarrière in feite als een tegenstander voor niemand minder dan Iron Man, al draaide het hier wel om een misverstand. Na de dood van zijn ouders groeiden Clint en zijn broer Barney op in een rondreizend circus. Hier leerde hij zijn vaardigheden met pijl en boog van de Swordsman en Trick Shot, twee latere vijanden van de Avengers. Wanneer Clint als Hawkeye aan zijn gekostumeerde carrière begint, wordt hij door een samenloop van omstandigheden en misverstanden eerst aanzien als een crimineel, ook al zat zijn hart op de juiste plaats. Hij werd min of meer op het slechte pad gebracht door de Black Widow, één van zijn eerste en meest langdurige liefdesinteresses. Later redt Hawkeye echter het leven van Edwin Jarvis, de butler van Tony Stark en de Avengers, en gooit het op een akkoordje met hem om Avengers Mansion te bezoeken en zich te bewijzen voor het team. Hawkeye wordt officieel een Avenger in The Avengers #16 (1965), onder sponsoring van zijn oude “vijand” Iron Man. Terwijl in deze issue alle oorspronkelijke leden even een pauze nemen, is het Captain America die een nieuw team Avengers, bestaande uit Hawkeye en de mutanten (alsook kinderen van X-Men-aartsvijand Magneto) Quicksilver en Scarlet Witch — allen voormalige “villains” — leidt. Deze incarnatie, die later zou bekend staan als “Cap’s Kooky Quartet“, werd al zeer vroeg een mooi voorbeeld van de manier waarop de Avengers voormalige vijanden en criminelen een tweede kans geven.

De Ultimate-versie van Hawkeye diende als de hoofdinspiratie voor de film

Hawkeye is vrij arrogant en is vooral in zijn beginjaren één van de luidste rebellen tegen het gezag van Captain America. Toch heeft hij zich, als één van de weinige Avengers zonder inherente superkrachten, keer op keer bewezen als een waardig lid van het team. Al heeft Clint enkele malen de Avengers verlaten en menig identiteitscrisis doorgemaakt — zo werd hij een tijdje de nieuwe Goliath, gebruik makend van de groeiformule van teamgenoot Giant-Man, en nam hij tijdelijk de identiteit van de Japanse zwaardvechtster Ronin over — toch keert hij steeds terug naar zijn oude vertrouwde pijl en boog.

Hoewel hij in zijn vroege carrière een lichte afkeer had van autoriteitsfiguren (Cap kan erover meespreken), toonde Hawkeye zich meermaals zelf als een capabele leider voor een superheldenteam. Zo leidde hij gedurende een lange tijd de West Coast Avengers, samen met zijn liefdesinteresse (en latere echtgenote) Barbara “Bobbi” Morse, alias de Avenger en S.H.I.E.L.D.-agente Mockingbird. Ook nam Hawkeye gedurende een tijd de Thunderbolts over, bestaande uit de voormalige Masters of Evil die in een vorig leven de aartsvijanden van de Avengers waren, maar uiteindelijk (net als Hawkeye zelf) een tweede kans op een leven als superheld verdienden. Vandaag de dag leidt Hawkeye het black-ops team Secret Avengers, een job die hem werd aangeboden door Captain America zelf.

In de films wordt Hawkeye geportretteerd door Jeremy Renner (The Hurt Locker, SWAT). We zagen hem al even opduiken in Thor (2011) en hierin werd het meteen al duidelijk dat de filmversie van Clint Barton meer gemeen zal hebben met zijn Ultimate Marvel-incarnatie. In het Ultimate-universum als in het filmuniversum van Marvel is Barton al een gevierd S.H.I.E.L.D.-agent, boogschutter op Olympisch niveau en een ex-militair met ervaring in black-ops, nog voor hij bij de Avengers wordt ingelijfd. Zijn vaardigheden als scherpschutter (met eender welk wapen) zijn in het Ultimate-universum echter het resultaat van een augmentatie aan zijn ogen. De filmversie van Hawkeye zal pas officieel in The Avengers worden voorgesteld, maar we kunnen nu al met enige zekerheid zeggen dat zijn voorgeschiedenis met de Black Widow en gelijkenis met zijn Ultimate Marvel-versie behouden zullen blijven.

Tot hier onze introducties tot de Avengers. In deel drie richten we Hawkeye-gewijs onze pijlen op drie andere Marvelpersonages die een grote rol zullen spelen in de film: Nick Fury, Maria Hill en Loki!

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.