8
Posted 19/04/2012 by Arno in Comics
 
 

Maak kennis met The Avengers, deel 1: Captain America, Iron Man & Thor

Vanaf volgende week, op 25 april, draait The Avengers in de Belgische bioscopen. Ter ere van Marvels grootschalige superheldenblockbuster brengt Brainfreeze je deze week verschillende specials en reviews in verband met de film. Ongetwijfeld heb je al weet van onze wedstrijd en weet je misschien ook al met welke Avenger je het meeste gemeen hebt dankzij onze persoonlijkheidsquiz. Vandaag gaan we verder met een reeks introductiespecials tot de hoofdpersonages uit de film, zodat je alles weet wat je moet weten over Earth’s Mightiest Heroes vooraleer je naar de bioscoopzaal trekt. We leveren hier een korte achtergrond van de personages zoals ze bestaan in de comics, een beschrijving van hun algemene karakters, alsook een korte vergelijking met hun filmversies. Beginnen doen we met de “grote drie” onder de Avengers: Captain America, Iron Man en Thor!

CAPTAIN AMERICA

 • Echte naam: Steve Rogers
 • Eerste verschijning: Captain America Comics #1 (1941)
 • Gecreëerd door: Joe Simon en Jack Kirby
 • Avenger sinds: The Avengers #4 (1964)

Op de cover van zijn eerste comic plantte Captain America al een flinke rechtse neer op de kaak van Adolf Hitler (en dat enkele maanden voor de aanval op Pearl Harbor de Verenigde Staten pas echt de Tweede Wereldoorlog in katapulteerde). Cap was niet de eerste patriottische superheld, maar hij werd uiteindelijk wel veruit de populairste. Zijn verhaal begint met Steve Rogers, een doodnormale jongen uit Brooklyn, New York, die enorm graag zijn land wil dienen maar vanwege zijn fragiele uiterlijk steeds ongeschikt bevonden werd voor een soldatenjob. Toch heeft Steve het hart op de juiste plaats en een haast onbreekbare wil, waardoor hij de kans krijgt om mee te doen aan Operation/Project: Rebirth, een geheim programma van de Amerikaanse overheid om de perfecte supersoldaat te creëren. Steve overleeft de experimentele procedure en inname van het Super Soldier Serum, waardoor zijn lichaam en geest haast tot op de menselijke perfectie worden gedreven. Hij wordt de eerste, maar ook snel de enige van zijn soort wanneer een nazispion het project saboteert en de hoofdwetenschapper Dr. Abraham Erskine een kogel door het hoofd jaagt. Rogers wordt omgevormd tot een nationaal symbool en propagandamiddel om de moraal bij de Amerikaanse troepen hoog te houden, alsook als een countersymbool tot zijn latere aartsvijand: de Duitse Johann Schmidt (alias de Red Skull), een naziterrorist en rechterhand van Hitler, die zelfs door de Führer zelf wordt gevreesd.

The Avengers #4 uit 1964, Captain America keert terug naar het Marvel-universum en vervoegt Wasp, Giant-Man, Iron Man en Thor

Gehuld in een naar de Amerikaanse vlag gemodelleerd pak en voorzien van een onbreekbaar schild wordt Captain America naar de frontlinies in Europa gestuurd. Hij wordt hierbij regelmatig bijgestaan door zijn jonge sidekick James Buchanan Barnes, alias Bucky, en zijn legermakkers bij de Howling Commandos. Samen met enkele vroege superhelden vormde hij daarnaast The Invaders. Bij één missie, niet lang voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, loopt het echter fout: zowel Cap als Bucky komen na de explosie van een experimenteel vliegtuig allebei terecht in de ijzige dieptes van de Atlantische Oceaan. Terwijl Bucky dood wordt geacht (maar uiteindelijk wel werd gereanimeerd door de Sovjets, lang verhaal), bleef Captain America jarenlang gehuld in een blok ijs. Enkel het Super Soldier Serum in zijn bloed zorgde ervoor dat hij zijn ijzige gevangenis kon overleven.

Jaren later (aanvankelijk 20, maar naarmate Marvel’s tijdlijn vorderde zitten we ondertussen al bijna aan 60-70) wordt Captain America gevonden door zijn oude vriend Namor, de Sub-Mariner, en ontdooid door niemand minder dan de allereerste incarnatie van de Avengers: Iron Man, Thor, Ant-Man, Wasp en de Hulk. Nadat deze laatste het team verliet, neemt Captain America zijn plaats in en wordt de levende legende van Wereldoorlog II meteen tot de leider van het team gedoopt.

De hedendaagse Cap staat bekend als een man out of time, die zich aanvankelijk maar zeer moeilijk kon aanpassen aan de vreemde, nieuwe wereld waarin hij na al die jaren wakker werd. Hoewel hij een zeer klassiek karakter heeft, weet Cap zeer goed het verschil tussen goed en kwaad. Hij is dan ook niet louter een nationaal propagandasymbool of politiek lokmiddel en heeft zelfs al meermaals zijn identiteit als Captain America gedurende een tijdje verlaten wanneer hij het niet eens was met zijn oversten. Hij is trouw aan het Amerikaanse volk en aan de Amerikaanse droom, en dus niet noodzakelijk aan de Amerikaanse regering. Als Cap heeft Steve Rogers zich keer op keer bewezen als een capabele solosuperheld, in missies met (en recentelijk zelfs gedurende een tijdje als leider van) de defensieorganisatie S.H.I.E.L.D., als leider van de Avengers en in feite Marvel’s gehele superheldengemeenschap. Sterker nog: er is geen enkele superheld die aan de leiderscapaciteiten van Captain America kan tippen (zowel bij Marvel als bij DC, indien we de woorden van de Justice League in JLA/Avengers mogen geloven).

In de films wordt Captain America gespeeld door acteur Chris Evans (Fantastic Four, The Losers). Zijn oorsprong in de solofilm Captain America: The First Avenger werd ongeveer volgens het boekje verteld, mits enkele kleine verschillen. Het grootste verschil is dat in het Marvel-filmuniversum (net zoals in het Ultimate Marvel-universum), Captain America werd teruggevonden en ontdooid door S.H.I.E.L.D., en dus niet door de Avengers zelf. Op het einde van zijn solofilm zien we Cap wakker worden in een wereld die voor hem in één klap 70 jaar verder staat, en dit zal ook zijn status quo zijn aan het begin van The Avengers.

IRON MAN

 • Echte naam: Anthony Edward “Tony” Stark
 • Eerste verschijning: Tales of Suspense #39 (1963)
 • Gecreëerd door: Stan Lee, Larry Lieber, Don Heck en Jack Kirby
 • Avenger sinds: The Avengers #1 (1963)

Tony Stark is, om het in zijn eigen woorden te zeggen, “a genius billionaire playboy philantropist“. De CEO van Stark Industries — de primaire leverancier van wapens voor het Amerikaanse leger, alsook organisaties als S.H.I.E.L.D. — zag met zijn eigen ogen wat voor vernieling zijn uitvindingen kunnen aanrichten wanneer hij tijdens een veldtest van een nieuw experimenteel wapen gevangengenomen werd door een terroristische groepering. Hij raakte zwaargewond aan het hart, maar werd toch gedwongen om één van zijn gepatenteerde wapens voor de terroristen te bouwen. Samen met Ho Yinsen, een medegevangene, construeerde hij echter een minireactor in zijn borst om de metaalscherven bij zijn hart weg te houden, en bouwde hij dit verder uit tot een heus gewapend harnas om uit de greep van de terroristen te ontsnappen. In de comics gebeurde dit oorspronkelijk in Vietnam, maar naarmate Marvels tijdlijn vorderde werd dit aangepast, onder meer ten tijde van de eerste Golfoorlog in Irak en het huidige conflict in Afghanistan (waar ook het eerste deel van de Iron Man-film zich afspeelt). Tony besluit om zijn tweede kans in het leven optimaal te benutten door als de superheld Iron Man zijn technologie voor het goede te gebruiken, als een soort aflossing voor zijn oorlogsdaden in het verleden. Aanvankelijk hield Tony zijn identiteit geheim en stelde hij Iron Man voor als een bodyguard/mascotte van zijn bedrijf (dat vandaag de dag bekend staat als Stark Resilient), maar later zou hij zijn ware identiteit wel publiekelijk bekendmaken.

Iron Man #128 uit 1979: “Demon in a Bottle”, Tony’s alcoholproblemen worden hem duidelijk te veel

Tony Stark is een futurist en een eeuwige uitvinder. Naast zijn eeuwige updates, upgrades en aanpassingen aan het Iron Man-harnas ziet hij ook wat mensen in de toekomst zullen nodig hebben vooraleer ze er zelf nog maar aan denken. Dit, gepaard met zijn vrij koppige en pragmatische karakter, zorgt er ook voor dat Tony zeer regelmatig zijn plannen iets te ver durft te drijven (met alle zware gevolgen van dien) en hierdoor zijn vrienden/collega’s tegen hem in het harnas jaagt (get it?). In de Avengers zelf botst zijn karakter voornamelijk met dat van Captain America, een teamgenoot die hij overigens wel enorm respecteert. Net als Cap is Tony als Iron Man één van de grootste en meest invloedrijke superhelden uit Marvels gemeenschap. Hij is immers één van de oprichters, alsook de voornaamste geldschieter van de Avengers. Zo stelt hij zijn butler Jarvis en huizen/wolkenkrabbers in New York City ter beschikking als hoofdkwartiers voor het team. Tevens heeft hij hoge posities bekleed als minister van Defensie en leider van S.H.I.E.L.D.

Toch ligt er ook een zekere zwakte onder Tony’s stalen exterieur, waardoor hij meer dan eens naar de fles durfde te grijpen en in de goot belandde. Desalniettemin, hoe laag Tony ook durft te vallen, als Iron Man zal hij zichzelf iedere keer opnieuw en sterker dan voorheen kunnen opbouwen.

In de films wordt Iron Man gespeeld door Robert Downey, Jr. (Natural Born Killers, Sherlock Holmes), wiens eigen persoonlijke escapades uit het verleden veel gemeen lijken te hebben met die van Tony Stark. Ook Tony’s oorsprongsverhaal werd op het grote scherm min of meer volgens het boekje verteld, al maakte hij wel iets sneller dan in de comics zijn dubbele identiteit bekend met de onsterfelijke woorden “I am Iron Man” (met dank aan Black Sabbath). In Marvel’s filmuniversum wordt Tony, ondanks zijn weldaden, nog steeds (en misschien een beetje terecht) aanzien door S.H.I.E.L.D. en leider Nick Fury als een egotripper en loose cannon. Maar wat had je anders verwacht van een miljardair die in één van de krachtigste wapens ter wereld rondvliegt?

THOR

 • Echte naam: Thor Odinson
 • Eerste verschijning: Journey into Mystery #83 (1962)
 • Gecreëerd door: Stan Lee, Larry Lieber en Jack Kirby
 • Avenger sinds: The Avengers #1 (1963)

Op een dag vindt de kreupele dokter Donald Blake tijdens een vakantie in Noorwegen een magische stok in een grot. Wanneer hij deze tegen de grond tapt weerklinkt er een luide donderslag en transformeert hij spontaan in Thor, de Noorse god van de donder. De stok zelf verandert in Mjolnir, een mystieke Uru-hamer en de bron van Thors kracht die hem in staat stelt om te vliegen, controle over het weer uit te oefenen en portalen naar andere dimensies te openen. Eén van deze dimensies, die gekend staan als de Nine Realms, is Asgard, thuis van de Noorse goden. Terwijl Thor in zijn eerste avonturen een voor een superheld vrij klassieke status quo verkreeg met een dubbele identiteit en een liefdesdriehoek met verpleegster Jane Foster (een collegae van zijn alter ego Dr. Donald Blake), kwamen we pas in The Mighty Thor #159 (1968) de werkelijke oorsprong te weten van de dondergod en zijn kreupele alter ego. Odin, oppergod van Asgard en vader van Thor, verbande jaren geleden zijn zoon — die veel te arrogant en roekeloos was geworden na zijn hele jonge leven links en rechts ijsreuzen neergeklopt te hebben — naar de aarde om menselijke nederigheid te leren. Zonder herinneringen aan Asgard kwam Thor terecht in het lichaam van een kreupele dokter. Hier leerde hij te geven om mensen en ontwikkelde hij een diepe affectie voor het aardrijk (of Midgard, zoals de Asgardianen zouden zeggen). Ook al keurde vadertje Odin zijn romance met een gewone stervelinge niet goed en ruilde Thor bij momenten zelfs af en toe zijn Blake-persona in voor een andere of gewoon geen geheime identiteit, toch zouden Jane Foster en Donald Blake steeds een belangrijke rol in zijn leven blijven spelen.

De transformatie van Donald Blake naar Thor

De avonturen van de dondergod bleven ook niet beperkt tot Midgard en Asgard, maar speelden zich af doorheen de Nine Realms en ver daarbuiten. Toch blijft Thor steeds terugkeren naar de aarde. Het is immers hier dat hij zij aan zij kan strijden met zijn kameraden in de Avengers, een team waarvan hij één van de eerste leden was. Thor behoort tot de machtigste helden in het Marvel-universum en is een geduchte strijder, maar tegenover zijn strijdmakkers is hij ontzettend trouw, vriendelijk en zachtaardig van karakter. Zijn affectie voor het aardrijk heeft hij echter niet enkel van zijn tijd als Donald Blake, maar werd hem ook meegegeven door zijn moeder: de aardse godin Gaea.

Nog één ding over “goden”, en vooral deze van bijvoorbeeld Asgard, in het Marvel-universum: bekijk deze wezens niet als werkelijke goden, maar eerder als een soort machtige buitenaardse/interdimensionele wezens die allen ooit door primitieve aardculturen als goden werden aanbeden. Hierdoor kunnen in de wereld van Marvel de verschillende pantheons (het Noorse Asgard, het Griekse Olympus, etc.) netjes naast elkaar bestaan. Het Marvel-universum is nog steeds een plek waar wetenschap en science-fiction hoogtij vieren, magie en fantasy komen pas op de tweede plaats.

In de films wordt Thor gespeeld door Chris Hemsworth (Star Trek, The Cabin in the Woods). In tegenstelling tot Cap en Iron Man, werd zijn oorsprongsverhaal in de film iets heviger aangepast. Het grote verschil is dat er — op een zeer kleine cameo na — geen sprake is van zijn Donald Blake-identiteit. Thor wordt nog steeds door zijn vader Odin naar de aarde verbannen zonder enige krachten, maar herinnert zich nog wel zijn goddelijke bestaan en behoudt (Ultimate Marvel-gewijs) zijn uiterlijk als Asgardiaan. Ook leert hij hier op een tijdspanne van ongeveer een weekend menselijke nederigheid. Hij wordt hier echter ook wel verliefd op Jane Foster (gespeeld door Natalie Portman), ditmaal geen verpleegster maar een wetenschapster die portalen naar andere dimensies onderzoekt. Gedurende zijn verblijf op aarde komt hij ook in aanraking met enkele agenten van S.H.I.E.L.D. en betuigt hij uiteindelijk zijn trouw aan de defensieorganisatie. Hoewel op het einde van de film de brug tussen Asgard en Midgard werd vernietigd, is het maar een kwestie van tijd vooraleer Thor naar de aarde zal terugkeren in The Avengers.

Tot zover dit eerste deel van Maak kennis met The Avengers. Hou Brainfreeze in de gaten want in deel 2 maken we jullie vertrouwd met de volgende drie leden van het team: de Hulk, Hawkeye en Black Widow!

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.