0
Posted 17/04/2012 by Killian in Comics
 
 

Free Comic Book Day wordt groter in Vlaanderen en Nederland

Sinds 2002 is de eerste zaterdag van mei Free Comic Book Day (FCBD), een soort “Dag van de klant” voor comicliefhebbers. De Amerikaanse uitgeverijen geven speciaal een stapel comics uit, die door de deelnemende winkels gratis worden uitgedeeld aan de klanten. Een aantal winkels in Nederland en België namen al deel aan dit initiatief.

Maar nu doen de stripspeciaalzaken van de Lage Landen er nog een schepje… pardon: een stevige schep bovenop. Op zaterdag 5 en zondag 6 mei wordt dit jaar de eerste Nederlandse en Vlaamse Free Comic Book Day georganiseerd. Naast de comics van over de Grote Plas, worden er dan ook een aantal strips van bij ons uitgedeeld.

Daar houdt het echter niet bij op: vele stripwinkels maken er een heus evenement van. In verscheidene stripspeciaalzaken (en vestigingen van mediaketen Fnac) worden signeersessies georganiseerd. In sommige winkels zijn er nog extra promo-acties, bovenop de gratis comics en strips.

In Aalst organiseert stripwinkel Hermelijn bijvoorbeeld een hoop bijkomende activiteiten, waaronder een stripwandelroute, tekenaars die een karikatuur voor je maken, en graffiti-demo’s.

De poster voor de promo-campagne werd ontworpen door Kristof Spaey, de tekenaar van Misschien, Nooit en Ooit, die een tijdje geleden uitgebreid over zijn passie sprak in een vierdelig interview met Brainfreeze. Het logo is ontworpen door Pinda.

Poster voor FCBD 2012 (via De Stripspeciaalzaak)

 

Op FCBD 2012 mag je gratis één van de volgende Nederlandstalige strips uitkiezen:

Het beste van Oogachtend
Een bloemlezing van het talent bij uitgeverij Oogachtend, met werk van Brecht Evens, Charlotte Dumortier en Maarten Vande Wiele.
Walking Dead 3: Achter Slot en Grendel
Deze topserie uit de VS, die ook een doorslaand succes is gebleken op televisie, is inmiddels welbekend. De Nederlandse uitgave wordt verzorgd door uitgeverij Silvester, in mooie hardcovers die de Amerikaanse trades eigenlijk overklassen.
Portugal
Een semi-autobiografische strip van Cyril Pedrosa, eveneens bij uitgeverij Silvester. Het hoofdpersonage is een striptekenaar die verslingerd raakt aan Portugal. Het land waar zijn roots liggen bezorgt hem een esthetische en emotionele schok.
Storm: De Zeven van Aromater
Storm is wellicht een van de meest geslaagde en succesvolle huwelijken tussen Amerikaanse comics en Europese strips. De Zeven van Aromater maakt deel uit van De Kronieken van Pandarve, het beste deel van de reeks. Het scenario werd gepend door Martin Lodewijk, de tekeningen zijn van de fantastische Don Lawrence.
Dwarf
Een fantasyreeks van uitgeverij Daedalus, waarin de dramatische lotgevallen van de dwerg Oth worden gevolgd, tegen de achtergrond van een oorlog met de Elfen.
Gil St André
De vrouw van Gil St André verdwijnt op mysterieuze wijze. De politie toont amper interesse in de zaak, waarop Gil het recht in eigen handen neemt en zelf een onderzoek instelt, geholpen door de jonge Djida die bij de politie werkt. Eveneens van uitgeverij Daedalus.
Carmen mc Callum
Geboren te Barcelona in 2021. In 2036 verlaat ze Spanje om haar vader, een actief lid van de IRA, te vervoegen in Dublin. Gedurende vier jaar doet ze ervaring op in de stadsguerrilla, en wordt experte in het gebruik van gesofisticeerde wapens. Overleden beschouwd door Interpol in 2040, komt ze terug aan de oppervlakte in 2043. Heden ten tijde verkoopt Carmen haar diensten aan de hoogste bieder. Eveneens van uitgeverij Daedalus.

 

Een greep uit het aanbod uit Amerika:

Dark Horse: Buffy/The Guild
Twee verhalen: eentje over Buffy: The Vampire Slayer, geschreven door Andrew Chambliss (Dollhouse) en eentje over de webserie The Guild, gepend door geek-godin Felicia Day.
DC Comics: The New 52 Special Edition
Een overzichtje van wat er gaande is in het DCnU, met previews van de tweede golf van de relaunch. De comic bevat daarnaast ook een nieuw verhaal van schrijver Geoff Johns (Green Lantern, Justice League).
Marvel: Avengers – Age of Ultron POINT ONE
Een heruitgave van Avengers #12.1, dat vorig jaar verscheen. Marvels “Point One” bestaat uit een aantal comics die instappunten moeten bieden aan nieuwe lezers.
Marvel: Spider-Man – Season One
Spider-Man is overal dit jaar. De superheld is 50 jaar jong, en binnenkort komt de nieuwe film in de zalen. Daarnaast brengt Marvel ook een herwerking van de origine van zijn grootste helden uit in de reeks hardcovers getiteld Season One. Deze comic bevat het eerste deeltje van het boek over Spidey.
Image Comics: Image 20
Image bestaat 20 jaar, en dat zullen we geweten hebben. De uitgever komt dit jaar met een hoop nieuwe reeksen, en deze comic bevat 6 nieuwe verhalen om de komende titels te promoten.
Avatar: Lady Death – The Beginning
40 pagina’s materiaal uit Lady Death Premiere and Lady Death #0, die samen het eerste hoofdstuk vormen van de eerste paperback in de nieuwe serie rond het bekendste personage uit de Avatar-stal.
Red 5: Atomic Robo and Friends
Eén van de topfavorieten van 2011, bij zowel critici als fans.
Oni Press: Bad Medicine #1
Oni Press geeft jaarlijks het eerste nummer weg van een nieuwe ongoing, en dat is dit jaar niet anders. Bad Medicine handelt over een dokter die opereert in de grenzen van de geneeskunde, en een vreemde zaak moet uitklaren voor de NYPD.
Archaia: Mouse Guard – Labyrinth and other stories
Uitgeverij Archaia geeft zowaar een gratis hardcover weg. Meer daarover was hier reeds te lezen.

Voor meer informatie en previews van de gratis comics en strips, een overzicht van de evenementen in het kader van FCBD, en de deelnemende verkooppunten kun je surfen naar fcbd.be of fcbd.nl (voor de Nederlandstalige Free Comic Book Day) en naar freecomicbookday.com (voor het Amerikaanse initiatief).

Markeer 5 mei in grote letters op je kalender, en begeef je die dag naar je favoriete comicshop/stripwinkel. En vergeet de handelaars niet te bedanken, want die gratis strips en comics worden door hen betaald!

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.