1
Posted 15/04/2012 by Arno in Comics
 
 

Een dagelijkse dosis digitale DC Comics

Er wordt de laatste tijd heel wat heen en weer geschreven over de toekomst van comics in het digitale tijdperk. Of digitale comics binnen enkele jaren al dan niet werkelijk het klassieke printmedium zullen wegcijferen laat ik in het midden, maar voorlopig lijken de grote uitgevers het digitale platform eerder te kiezen als een soort testronde voor nieuwe reeksen, leuke extra’s voor bestaande series en voornamelijk als een makkelijk lokmiddel voor nieuwe lezers. Zo kondigde DC recentelijk aan dat ze van plan zijn om van digitale media gebruik te maken om zo’n beetje elke weekdag tot new comic book day te bestempelen. Elke dag zou er een nieuw deel van een andere digitale comicreeks — een zogenaamde digital-first-serie — verschijnen, dewelke hoogstwaarschijnlijk na een tijdje ook gebundeld zullen worden in een werkelijke gedrukte comic. Voorlopig hanteert DC dit systeem al met de reeksen Batman: Arkham Unhinged (een tie-in tot het fel bejubelde videogame Batman: Arkham City), het zonet gestarte Smallville Season 11 (het vervolg op de succesvolle tv-serie rond de jonge Superman) en hun terugkeer naar de parallelle toekomst van het Beyond-universum (met de afwisselende reeksen Batman Beyond, Superman Beyond en Justice League Beyond).

Vanaf volgende maand doen ze daar nog een vierde reeks bij: Ame-Comi Girls. Deze serie wordt gebaseerd op de populaire figuurlijn van DC Collectibles (het voormalige DC Direct), waarin de populairste superheldinnen van de uitgever worden geherinterpreteerd in een Japanse mangastijl. Het schrijversteam van Justin Gray en Jimmy Palmiotti (Power Girl, All-Star Western) zullen hierbij de hulp krijgen van verschillende tekenaars. De verhaallijn zal handelen over enkele superheldinnen die de aarde dienen te beschermen tegen een invasie van een vrouwelijke versie van de Supermanschurk Brainiac. Elke superheldin krijgt hiervoor een andere tekenaar: Amanda Conner (Power Girl) en Tony Akins (Fables) zullen de delen rond Wonder Woman voorzien, Mike Bowden (World of Warcraft) zal instaan voor Power Girl, Santi Casas (Batman: Arkham Unhinged) doet Supergirl en Stanford Greene wordt op Batgirl gezet. Ted Naifeh (Polly & The Pirates) staat dan weer in voor Duela Dent, een personage dat ooit bekend stond als The Joker’s Daughter, maar uiteindelijk (beperkte) familiale banden heeft tot verschillende leden uit Batman zijn rogues’ gallery (waaronder The Joker, The Riddler, en natuurlijk Harvey Dent, alias Two-Face zelf). Alle artiesten zullen uiteraard een door Japanse manga geïnspireerde tekenstijl hanteren die doet terugdenken aan het werk van onder meer de UDON Studios (Street Fighter, Darkstalkers).

DC’s vijfde digitale reeks zal van start gaan in juni en handelt alweer over een zekere Dark Knight Detective. In de digitale serie Batman (niet te verwarren met de huidige gedrukte New 52-reeks door Scott Snyder en Greg Capullo) zal er steeds een kortverhaal rond de Dark Knight worden verteld door een waaier aan creatieve teams. Deze verhalen zullen zich ook niet afspelen in één of andere vaste continuïteit. Denk dus gewoon aan het formaat van de oudere reeks Batman: Black & White, maar dan digitaal en in kleur. Enkele bevestigde creatieve teams zijn onder meer Damon Lindelof (Lost) en Jeff Lemire (Frankenstein: Agent of SHADE), Jonathan Larsen en JG Jones (Final Crisis), Steve Niles (30 Days of Night) en Trevor Hairsine (Ultimate Six) en B. Clay Moore (Hawaiian Dick) en Ben Templesmith (Fell).

DC’s volledige wekelijkse digitale releaseschema zal er dus als volgt uitzien:

Maandag: Ame-Comi Girls (vanaf mei)

Dinsdag: Batman: Arkham Unhinged

Woensdag: Eén van de Beyond-titels (Batman Beyond, Superman Beyond, Justice League Beyond)

Donderdag: Batman (vanaf juni)

Vrijdag: Smallville Season 11

Alle reeksen zullen beschikbaar worden gesteld via ComiXology en DC‘s mobiele apps.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.