0
Posted 10/04/2012 by Alterrock in Comics
 
 

Review: Avengers by Brian Michael Bendis Vol. 1

“And I ‘m telling you: putting the Avengers back together is a terrible idea.”

Marvel‘s eerste Avengersteam werd al gevormd in 1963. Uiteraard stonden Stan Lee en Jack Kirby aan de wieg van Earth’s Mightiest Heroes en Marvel’s antwoord op DC’s Justice League of America. In de tussentijd hebben de Avengers al heel wat avonturen en teamwissels meegemaakt. Nadat nog niet zo lang geleden de Dark Reign (waarin Norman Osborn de baas was van het tot H.A.M.M.E.R. omgedoopte S.H.I.E.L.D. en aan het hoofd stond van de Dark Avengers) voorbij was, besliste Marvel om hun lopende Avengerstitels stop te zetten. The Mighty Avengers, New Avengers, Dark Avengers en Avengers: The Initiative moesten plaats ruimen voor enkele nieuwe en geherlanceerde ongoing-series. Het vierde volume van The Avengers werd gestart in mei 2010 en vandaag gaan we een kijkje nemen bij de eerste trade paperback van deze reeks die issues #1-6 bevat. Brian Michael Bendis (Torso, Ultimate Spider-Man) had de eer om alweer een nieuw Avengersteam de wereld in te sturen. John Romita Jr., bekend van zijn werk voor The Amazing Spider-Man, mocht de tekeningen verzorgen voor deze reeks.

Deze serie laat er geen gras over groeien want op de eerste drie bladzijden wordt het nieuwe team al voorgesteld. Steve Rogers, op dit moment niet meer Captain America maar eerder de nieuwe Nick Fury, duidt het nieuwe team aan. Al snel wordt duidelijk dat het hoofdteam uit de volgende leden zal bestaan: Thor, Hawkeye, Spider-Man, Wolverine, Spider-Woman, Iron Man en Rogers zijn opvolger Bucky Barnes als Captain America. Dit team zal onder leiding staan van S.H.I.E.L.D.-agente Maria Hill. Steve Rogers had graag nog een extra lid aan dit team toegevoegd namelijk Wonder Man. Maar hij weigerde om deel te nemen en raadde Rogers zelfs aan om onmiddellijk te stoppen met de Avengers terug op te starten. En amper vijf minuten nadat het nieuwe team gevormd is, lijkt hij al gelijk te krijgen…

Opeens verschijnt Kang, The Conqueror en hij brengt geen goed nieuws. Kang heeft de mogelijkheid om door de tijd te reizen en hij is geen onbekende voor de Avengers. Na het verplichte gevecht waarin Thor zijn krachten nog eens duidelijk laat zien, vertelt Kang waarom hij teruggekeerd is in de tijd. Hij komt de Avengers waarschuwen voor de toekomst. Hij laat hen dan ook een toekomst zien waarin alles vernietigd lijkt te zijn. Kang vertelt dat dit veroorzaakt werd door de kinderen van de Avengers en vertelt hen dat ze onmiddellijk naar deze tijd moeten reizen om dit recht te zetten. Uiteraard geloven de Avengers zijn verhaal niet — het draait tenslotte nog altijd om Kang, The Conqueror — maar ze zouden er ook niet mee kunnen leven als hun kinderen de wereld zouden verwoesten. Maar er is nog een ander probleem: de Avengers hebben niet de technologie om door te tijd te reizen. Gelukkig weet Wolverine wel iemand die hem kan helpen. Ze gaan op zoek naar het buitenaardse wezen Noh-Varr. Hij is een Kree maar hij heeft ook besloten om de aarde te beschermen en wil daarom ook Protector genoemd worden. Met zijn hulp kunnen ze door de tijd reizen om een drama te voorkomen.

Avengers moet één van de paradepaardjes van Marvel zijn. Dit is tenslotte de verzameling van hun grootste superhelden. Maar deze trade was een beetje ontgoochelend voor mij. Het verhaal is leuk en intrigerend maar het mist iets waardoor het geen grootse opening voor dit heldenteam is. Het grootste probleem heb ik met de instelling van onze helden. Ze bevinden zich in een levensbedreigende situatie en ik heb de indruk dat ze het opnemen als een detail in hun dagelijks leven. Er worden teveel flauwe grapjes en one-liners gebruikt. Ik kan dit normaal altijd waarderen (hey, ik lees graag Spider-Man dus dat zegt genoeg), maar hier leken de grappen gewoon niet op hun plaats. Spider-Man en Hawkeye worden hier gebruikt alsof ze moppentrommels zijn en dat neemt toch veel weg van hun kwaliteiten. Dit is het uithangbord van Marvel en ik had de helden toch ook ietsje stoerder en meer badass verwacht.

De art van Romita kan me ook niet echt bekoren. Zijn stijl is nogal sketchy en ruw. In een reeks waarin er tientallen hoofdkarakters zijn, is wat meer detail en duidelijkheid toch welkom. Als hij een silhouet van een held laat zien, moet je soms echt goed kijken vooraleer je doorhebt over wie het gaat.

Deze trade was de start voor de Heroic Age. Het is een degelijke bundeling met een leuk verhaal maar dat klein beetje extra dat een serie geweldig maakt, ontbreekt. In dezelfde maand dat Avengers #1 uitkwam, kwam ook Secret Avengers #1 uit. Een maand later begonnen de nieuwe reeksen New Avengers (volume 2) en Avengers Academy. Maar dat zijn verhalen voor een andere tijd…

Comments

comments


Alterrock

 
avatar
Een comicreader since 2010 en nu al gepassioneerd.