7
Posted 07/04/2012 by Donnie Darko in Columns
 
 

Donnies pre-orders: aanraders voor juni 2012 (HC/TPB)

Welkom, lezers en lezeressen! Vanaf deze maand kunnen jullie van mij, Donnie Darko, een maandelijkse column verwachten waarin ik telkens de nieuwe Previews Order Form onder de loep neem. Deze wordt gepubliceerd op de site van Diamond Comic Distributors, het bedrijf dat de comics tot in jullie speciaalzaak brengt. Ik gebruik dit orderformulier omdat het altijd wat vroeger uitkomt dan de dikke catalogus die jullie in je lokale comicshop vinden. De bedoeling is dat ik mijn bestellingen van hardcovers en trades deel met jullie en telkens een korte opmerking bij de verschillende titels geef. Ik wil hiermee gewoon de aandacht vestigen op enkele reeksen. Veel uitleg over de inhoud zal ik niet geven, maar daarvoor dient de rest van deze site. Moet dit de bijbel worden voor jullie bestellingen? Neen, maar misschien ontdekken jullie zo ook wel iets interessants.

De floppies (single issues) die de Brainfreeze Crew aanraadt, worden binnenkort op een rijtje gezet in een aparte column.

Het orderformulier (pdf) van april 2012 voor aankopen in juni 2012 kan hier gevonden worden: Previews april 2012. Druk het af, vul het in, en geef het af in je lokale comicshop. Of volg gewoon de links naar de webshop van Archonia (links openen in een nieuw venster).

Now let’s get crackin’!

Dark Horse

Deze reeks krijgt vaak minder aandacht dan zijn grote broer (Hellboy) en dat is zonde, want het werk dat John Arcudi (Major Bummer, A God Somewhere) hier aflevert is op zijn minst van hetzelfde niveau als die andere titel (als het niet beter is). Niets tegen Hellboy, maar B.P.R.D. heeft iets meer. Spijtig dat Guy Davis (The marquis, Sandman Mystery Theatre)niet meer op de titel zit, maar dat is geen excuus om deze bundel te laten liggen.

Ik hou van Buffy. Ik ben opgegroeid met Buffy, ik heb geweend toen de TV-reeks eindigde, ik heb geweend toen Dark horse het verhaal voortzette in comicvorm… Ik hou van Buffy. En ik koop dit. Joss Whedon (Astonishing X-Men) is mijn God, Georges Jeanty (The American Way) veel minder… Buffy!

Deze reeks heeft panty shots, uitzinnige actie, geweld, panty shots, prima tekeningen, panty shots… Dit is allesbehalve hoogstaande literatuur, maar ‘t is wel prima exploitation. Het hoeft niet allemaal intellectuele navelstaarderij te zijn.

 DC Comics

Veel valt hier eigenlijk niet over te zeggen, ik geef alle DC new 52 titels een kans. Behalve de troep die Rob Liefeld maakt; ik snap niet waarom die gast zo populair blijft.

Je krijgt ook wel waar voor je geld, gemiddeld bevatten de bundels 7 issues. Titels die op het eerste zicht de meeste kans hebben om ook effectief goed te zijn: Socialist Supes door Grant Morrison (The Invisibles, Batman) en de demon die niet dicht door Paul Cornell (Action Comics, Stormwatch).

De Flash-run van Geoff Johns (Green Lantern, The Possessed) die verscheen in het begin van de jaren 2000, staat nog altijd overeind. Johns houdt van Wally West en dat voel je. De softcoverbundelingen zijn hopeloos uitverkocht, maar deze hardcovers vormen een prima aanvulling op elke collectie.

Als je een beetje in de geschiedenis van Wally wil duiken, doe dat dan hier. Ik ben zelf van de generatie dat Barry Allen ons eigenlijk niet veel zei aangezien die reeds lang dood was (Crisis on Infinite Earths uit 1985), dus Wally doet me meer.

Ik heb het een beetje gehad met Jason Aaron (The Other Side, Wolverine). Iedereen hemelt deze man op alsof hij de beste schrijver ter wereld is, maar om eerlijk te zijn interesseert alleen Scalped me. Een goede reeks, maar ook weer geen goud.

Image

Teddy Kristiansen (Sandman: the kindly ones), dus: waarom niet?

Ed Brubaker (Gotham Central, Captain America) lijkt dezer dagen iets te vaak hetzelfde kunstje uit te voeren, maar het valt niet te ontkennen dat hij goed spul schrijft. Ik mag dan misschien een beetje Brubaker-vermoeidheid krijgen, maar die is nog niet zo vergevorderd dat ik me dit niet aanschaf.

Frank Cho (Liberty Meadows, Shanna the She-Devil) tekent schoon vrouwvolk. ‘Nuff said.

Ik moet nog altijd iets van Ted McKeever (Meta, Metropol) kopen. Het komt er maar niet van en ik heb het gevoel dat dat een grote zonde is. Ik schaam me diep. McKeever’s werk lijkt buiten de lijntjes te kleuren en dat interesseert me wel.

Er is op Brainfreeze (en eigenlijk gewoon overal) al lovend gesproken over deze reeks, en ze intrigeert nog steeds, maar het kan nog stevig fout lopen als Nick Spencer (Forgetless, Ultimate X-Men) er zijn gedachten niet bijhoudt. Maar hij had van bij het begin het einde al in zijn hoofd, dus dat loopt wel los.

Nostalgie is iets raars…

Deze maand biedt Image ook de nieuwe printing van King City aan en de eerste druk is nog maar van begin deze maand! 424 pagina’s puur genot voor $ 19.99. Dit is de definitie van een no-brainer.

Brandon Graham (Prophet) is iemand die het medium volledig beheerst, er alles uitperst en constant nieuwe dingen uitprobeert. Hij levert mooie tekeningen die simpel lijken tot je het geheel eens van naderbij kijkt en geflipte verhalen (plus concepten) die je nergens, maar dan ook nergens anders vindt in het comiclandschap. Kopen die handel, verdorie!

Volg ook zijn blog: Brandon Graham

Marvel

Ik vond en vind nog altijd dat Jae Lee (Hellshock, Fantastic Four: 1234) de perfecte tekenaar voor deze reeks was, maar ik blijf de Dark Tower saga in comicvorm volgen omdat het universum me, zeker na de boeken gelezen te hebben, erg nauw aan het hart ligt.

Jonathan Hickmans run op FF (Future Foundation) en Fantastic Four loopt bijna ten einde, en dat is ontzettend jammer. Hickman (Nightly News, Pax Romana, Red Wing) is het grootste nieuwe talent van de afgelopen jaren. Hij is een schrijver die zijn publiek niet als idioten behandelt en complexe, uitdagende verhalen aanbiedt die ontegensprekelijk van hem en alleen maar van hem kunnen komen. Zijn stem is uniek en je herkent hem dus moeiteloos tussen al de andere eenheidsworst. Bovendien halen zijn verhalen voor de industriegiganten moeiteloos het niveau van zijn creator-owned werk, wat niet altijd gezegd kan worden van anderen (Aaron, anyone?).

Si Spurrier (Ghost Rider, Judge Dredd) kan als geen ander de X-club (met oa. Dr Nemesis) schrijven.
Bijtende en bitsige dialogen à la Warren Ellis zijn het handelsmerk van Spurrier.

Hij schrijft nu trouwens ook de webcomic Crossed: Whish You Were Here (Waarschuwing: 16+ en NSFW!)

Onafhankelijke uitgevers

Voor de fans van Lady Death: de moeite waard om eens te bekijken.

Geloof de vernietigende kritieken niet, dit is meer dan vulgariteit. Garth Ennis (Preacher, Hellblazer) is hier in topvorm. Hij is de meester in het schrijven van personages waar je mee meeleeft.

De oude mini’s worden heruitgebracht, deze keer in kleur. De kleuren doen eer aan de fantastisch tekeningen van Ted Naifeh (GloomcookiePolly and the Pirates), maar ik heb misschien toch een voorkeur voor de zwart-wit edities.

LEAGUE OF EXTRAORDINARY GENTLEMEN III CENTURY #3 2009 (MR) (Top Shelf)

LOEG is steeds een vermelding waard.

Comments

comments


Donnie Darko

 
avatar
Grr. Arghh!