3
Posted 04/04/2012 by Arno in Comics
 
 

Review: Avengers vs X-Men #1

“It brings with it death and destruction.” – “And rebirth, always rebirth”

Na maanden aan kleine teasers, een issue #0 vorige week, en een ontzettend grote hypemachine is het eindelijk zover: Avengers vs X-Men #1, de eerste issue van het grote zomerevent dat de twee machtigste Marvel-teams tegenover elkaar plaatst, ligt vanaf morgen in de winkels! Brian Michael Bendis (Ultimate Spider-Man, Avengers) — één van maar liefst vijf AvX-schrijvers — en John Romita Jr. (Avengers, World War Hulk) — de eerste van de drie AvX-tekenaars — mogen de spits afbijten voor een event dat één van de grootste Marvelverhalen tot hiertoe belooft te worden.

We vliegen er meteen in met enkele mooie shots van de Phoenix Force, een gigantische kosmische kracht die dood, vernieling, maar tegelijk ook steeds wedergeboorte met zich meebrengt. In de alombekende Phoenix– en Dark Phoenix Saga‘s uit de X-Men-reeksen, nam de Phoenix Force X-vrouw Jean Grey als gastvrouw. Maar zelfs zo’n machtige mutante en heldin als Jean Grey werd uiteindelijk gecorrumpeerd door deze kracht. Als Dark Phoenix was ze zo verantwoordelijk voor de dood van een heel sterrenstelsel, om je maar een idee te geven op wat voor een schaal we hier bezig zijn. Zoals we eerder al wisten dankzij menig subtiele “It’s Coming“-teasers, keert de Phoenix Force terug naar de aarde. De nieuwe Nova probeert de mensheid te waarschuwen en stort neer in New York City, waar hij wordt onderschept door de Avengers die er niet lang over doen om te achterhalen wat er precies op komst is en waar het naartoe gaat: Utopia, het eiland van Cyclops zijn X-Men-team en in feite bijna het gehele met uitsterven bedreigde mutantenras, gelegen aan de kust van San Francisco.

Op Utopia vinden we dan weer Hope Summers, de als twee druppels water op Jean Grey gelijkende jonge mutantenmessias die momenteel hardhandig door Cyclops wordt getraind. De mutantengeneraal heeft inmiddels weet van Hope haar eerdere korte, doch hevige, Phoenix-manifestaties en probeert haar klaar te stomen voor haar vermoedelijke rol als gastvrouw. Cyclops ziet de nakende Phoenix Force als een laatste hoop voor zijn soort, een mogelijke wedergeboorte voor het mutantenras. Wanneer Captain America — die samen met zijn Avengers eerder blijft stilstaan bij de dood- en vernielingsaspecten van de kosmische kracht — op Utopia verschijnt en op een diplomatische manier Cyclops ervan probeert te overtuigen Hope aan hem over te dragen, duurt het niet lang vooraleer de situatie escaleert en het werkelijke openingsschot wordt afgevuurd. En dan is er nog Wolverine, net als onder andere Beast en Storm, behoort hij toe tot zowel een X-Men- als een Avengers-team. De geklauwde mutant en voorlopig hoofd van de Jean Grey School of Higher Learning heeft sinds kort gebroken met Cyclops en zijn toenemende militaristische strategieën, maar behoudt tegelijk een grote affectie voor Jean Grey en alles wat rond haar hangt. Aan welke kant zal hij komen te staan?

It’s on!

Avengers vs X-Men #1 doet precies wat een eerste issue van dit kaliber hoort te doen. Het geeft klaar en duidelijk weer wie de grote spelers zijn, wat er op het spel staat en eindigt op een fameuze cliffhanger die de twee weken wachttijd op de tweede issue wel zeer lang zal maken. Brian Michael Bendis houdt zijn typische Bendis-banter tot een minimum en levert simpelweg de feiten en enkele oerdegelijke karakterisaties, wat de issue enorm toegankelijk maakt voor nieuwe lezers. Ook al komt Cyclops tegen het einde van de issue ietwat snel, hardhandig en misschien zelfs een beetje onredelijk over, vallen zijn woorden en reacties toch te begrijpen voor de lezers die in de afgelopen jaren zijn evolutie van X-Men-veldleider naar generaal van het gehele mutantenras hebben doorgemaakt. Alles wordt prachtig in beeld gebracht door John Romita, Jr., nog steeds een ware meester in het tekenen van scènes waarin heel wat vernieling en spectaculaire reddingen gebeuren.

Ja, ik heb voldoende Marvel-events gelezen om te weten dat ze allemaal wel sterk mogen beginnen, maar uiteindelijk de vooraf geleverde verkooppraatjes en hype niet kunnen waarmaken. Toch heb ik alweer nauwelijks iets aan te merken aan deze knaller van een eerste issue en hebben we nog meer dan genoeg beloftevolle delen te gaan. Met Avengers vs X-Men #1 doet Marvel het hem dus weer. Een dikke, vette aanrader!

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.