8
Posted 01/04/2012 by Brainfreeze in Comics
 
 

Rick Santorum valt comics aan

In de Verenigde Staten lopen nog tot deze zomer de republikeinse presidentiële voorverkiezingen, waarbij een tegenkandidaat dient gekozen te worden die het zal opnemen tegen Barack Obama in de presidentsverkiezing eind dit jaar. De steenrijke zakenman en voormalig gouverneur van Massachusetts Mitt Romney lijkt momenteel de enige serieuze kandidaat, maar een van zijn tegenkandidaten heeft onverwacht veel succes: Rick Santorum.

Links: The Smiler, rechts: Rick Santorum

 

Santorum wordt in de Nederlandstalige media over het algemeen omschreven als ‘aartsconservatief’. Die term is wellicht gekozen vanwege neutraliteit, maar eigenlijk is het een eufemisme. Ten bewijze daarvan neem ik hier een kleine greep uit zijn standpunten. Santorum vindt dat homoseksuele betrekkingen hetzelfde zijn als incest of bestialiteit. Hij vindt dat kinderen beter af zijn met een vader die in de gevangenis zit, dan met twee mama’s. Hij vindt dat vroeger, toen abortus werd uitgevoerd in donkere achterbuurtjes, alles beter was. Aan de andere kant: als een vrouw niet weet wie de vader van haar kind is, vind hij niet dat ze recht heeft op sociale bijstand. Hij wil porno op het internet afschaffen. Hij is tegen euthanasie, omdat er volgens hem in Nederland bij de vleet bejaarden tegen hun zin de dood worden ingejaagd (als ze hun armbandje met “niet euthanaseren” vergeten te dragen). En nu richt hij zijn pijlen op de comicbookindustrie.

Het begon allemaal met stripscenario dat Santorum trachtte te slijten bij verschillende Amerikaanse uitgeverijen. In een interview met The Christian Conservative Correspondent (CCC) vertelde hij de korte inhoud van zijn verhaal:

“Het hoofdpersonage is een brave christelijke jongeman van een jaar of vijfentwintig. Op een avond is hij aan het bidden en God spreekt hem toe: ‘Ricky,’ zegt God – want de jongen heet Ricky, maar dat is natuurlijk toeval – ‘Ricky,’ zegt Hij, ‘Ik heb jou gekozen om mijn Goddelijke Wet te verdedigen op Aarde.’ Maar Ricky weet niet hoe hij dat moet doen. En God geeft hem superkrachten, en zo wordt Ricky de superheld Family Man. Hij vliegt door de lucht en hij maakt ons land beter. Hij slaat terroristen en elkaar en als homo’s hem zien, geloven ze opnieuw in God en worden ze hetero.”

Obama op de cover van The Amazing Spider-Man #583

Maar Ricky ving dus bot bij de Amerikaanse uitgevers. “Maar Obama kreeg dus wel een plek van hen” (President Obama kreeg inderdaad een rolletje in verscheidene comics van onder andere Marvel, IDW, Dynamite en Image). Daarop werd Santorum achterdochtig. Samen met enkele medewerkers nam hij een stapeltje comics onder de loep. “Na een tijdje voelde ik me echt onwel. Ik denk dat ik een klein beetje heb overgegeven in mijn mond, en ik had bijna in mijn broek geplast. Deze industrie is overduidelijk compleet de sporen kwijt, in tegenstelling tot onze wapenwetgeving. De propaganda die langs deze weg in onze huizen wordt binnengesmokkeld is ontzettend gevaarlijk. Misschien zelfs nog gevaarlijker dan communistische ideeën zoals ziekteverzekering voor iedereen.”

Santorum vindt bijvoorbeeld de boodschap van tolerantie van de X-Men ontoelaatbaar: “Tolerantie? Nee, deze reeks bevat duidelijk verborgen boodschappen. Straks bekeert de jeugd zich nog massaal tot de Islam of de homoseksualiteit!” Ook Future Foundation krijgt ervan langs: “Alweer een on-Amerikaans, niet-traditioneel gezin. Ze willen duidelijk dat we allemaal immigranten in huis gaan nemen! In plaats van een echt gebed voor het eten, promoten ze atheïsme en Islam! The Invisible Woman zou trouwens beter het huishouden doen, in plaats van superheldin te spelen.” Santorum heeft ook zo zijn ideeën over Batman: “Batman moet Robin opvoeden samen met de moeder van het kind, dat spreekt toch voor zich? Ik vind die butler trouwens maar verdacht.” Alsof dat allemaal nog niet genoeg was, heeft iemand hem blijkbaar ook verteld dat hij opduikt in Transmetropolitan als The Smiler, en daar is Santorum niet van gediend. Volgens de CCC denkt hij erover na om een rechtszaak aan te spannen tegen schrijver Warren Ellis en tekenaar Darick Robertson. Hij zal dan wel moeten bewijzen dat de heren helderziend zijn, want Transmetropolitan werd reeds tien jaar geleden afgerond.

Hoe dan ook liet Santorum nog optekenen dat hij met een team van experts zal onderzoeken hoe de industrie aan banden gelegd kan worden. Wordt vervolgd…

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar