1
Posted 28/03/2012 by Brainfreeze in Comics
 
 

Review: Super Crooks #1

“There are too many superheroes in America. Let’s go somewhere else.”

Als je een gouden formule hebt gevonden, dan melk je die helemaal uit. Iets van die strekking moet Mark Millar (Nemesis, Kick-Ass) gedacht hebben toen hij aan Super Crooks begon. Millar’s eigen werk kenmerkt zich meer en meer als goedkope filmpitches, waarbij de helden in veel gevallen afgietsels zijn van bestaande personages. Nu wil ik geen debat houden over originaliteit, maar de wijze waarop sommige van de Millarworld-personages zijn gekleid vanaf de originele personages is bijna gênant. Superior bijvoorbeeld, is gewoon een Shazam met multiple sclerose.

Maar kijkend naar de resultaten van films als Wanted en Kick-Ass kun je niet anders dan zeggen dat dat hij iets ziet wat wij als publiek niet zien. Toen hij de aankondiging van Super Crooks had gedaan werden de filmrechten vrijwel direct opgepikt door de Spaanse cultregisseur Nacho Vigalondo. Toen was er nog geen pagina geschreven.

Goed, de comic dan. Een oude gangster genaamd The Ray probeert een casino te tillen met hulp van een helderziende. Het spreekt voor zich dat hij wordt betrapt. De eigenaar is een misdaadbaas met krachten. Hij dwingt The Ray om binnen een maand zo’n 100 miljoen binnen te harken. Lukt hem dit niet, dan wordt hij alsnog gedood. Ondertussen legt de schurk Johnny Bolt het af tegen The Gladiator. Het is niet de eerste  keer dat dit gebeurt. Als hij later vrijkomt besluit Bolt dat het anders moet: hij gaat een plek zoeken waar hij samen met zijn maten ongestoord een bank kan beroven. Een plek zonder superhelden… Spanje! En moeten jullie eens raden wie er natuurlijk meegaat.

Tijd voor een compliment. Leinil Francis Yu (Superior, Wolverine) levert tekenwerk met het realisme dat je mag verwachten. Helaas gooit Millar er met de pet naar. Deze eerste comic is uiteraard weer geschreven voor de film. Let op de overgangen tussen de platen. Qua timing is het net een film. De plot is bijna een kopie van de film Oceans Eleven. Dat vind ik toch echt te gemakkelijk. De keuze voor Spanje als uitvalsbasis lijkt ook vooral te komen door de nationaliteit van Vigalondo. De motivatie van de schurk is ook niet logisch. Iemand doet een poging om 12 miljoen te stelen en dan moet hij als straf 100 miljoen bij elkaar sprokkelen. Nu, misschien is het ook niet de motivatie maar eerder de armoedige manier waarop het wordt gebracht.

Hoe dan ook: ik was niet onder de indruk van deze eerste comic. Het is fabriekswerk, en daar heb ik geen euro voor over.

 
 

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar