1
Posted 28/03/2012 by Brainfreeze in Comics
 
 

De aankoopcheque van Superman wordt geveild

Het is een zeer belangrijk uit 1938 stammend historisch kleinood: voor de lieve som van $130 droegen Jerry Siegel en Joe Shuster, de scheppers van Superman, de rechten van dit personage over aan DC. Op de cheque die ze hiervoor kregen staan echter nog wat bedragen vermeld. Het duo kreeg tweemaal $36 voor hun werk aan More Fun en Adventure Comics en een issue van Detective Comics dat in juli 1938 verscheen leverde hen nog eens $210 op.

Je zou een zekere symboliek kunnen zien in het feit dat de naam van Jerry Siegel verkeerd is gespeld. Uiteindelijk zou deze cheque namelijk ook een boel ellende betekenen voor Siegel en Shuster. Superman bleek hun enige idee te zijn met een miljoenenwaarde. Ze zouden hem nooit meer overtreffen en beide heren zouden zelfs de betekenis van echte armoede leren kennen voordat ze in de jaren zeventig van de vorige eeuw weer tot op zekere hoogte werden gecompenseerd (ook al zou hierna nog een rechtszaak met hun erfgenamen zelfs tot op de dag van vandaag aanslepen).

Het spreekt voor zich dat zonder deze cheque de comicwereld er geheel anders zou hebben uitgezien. Sterker nog, misschien was deze er vandaag de dag niet eens geweest? Superman blijft historisch gezien tenslotte de eerste superheld en stampte een geheel nieuw genre uit de grond. Mocht je ergens nog een klein erfenisje hebben liggen en dit stuk historie willen bemachtigen? Bieden kan via de website Comic Connect.

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar