1
Posted 22/03/2012 by Killian in Comics
 
 

Comicshop Special: Epic, Your Comic Store in Gent

Dat het prettig toeven is in de wereld der comics, daar hoeven we je hopelijk niet meer van te overtuigen. En dankzij het internet hoef je er zelfs de deur niet meer voor uit. Met een paar muisklikken en een enkele drukken op het toetsenbord, heb je een gigantische catalogus aan de tippen van je vingers. Je leest ze digitaal of bestelt vanuit je luie zetel, en je comics worden aan de deur of in de brievenbus bezorgd. Maar dan mis je wel de charmes van de ouderwetse, uit hout en steen en (het geheime ingrediënt!) liefde opgetrokken comicshop, waar je omgeven wordt door de geur van papier en drukinkt. Je vindt er kasten vol trades en dozen vol back-issues waarin je kan snuisteren en bladeren. Je kan er terecht voor advies, of voor een praatje met de eigenaar of – trek je stoute schoenen eens aan! — met andere klanten.

En dus trekken de vliegende reporters van Brainfreeze de baan op voor een bezoekje aan de Vlaamse comicshops en brengen hier daarna verslag uit. Enige tijd geleden streken we neder in Gent, en hielden we halt bij Epic, Your Comic Store.

De Epic vind je in de Nederkouter, in het verlengde van de Veldstraat. De winkel is niet bijzonder groot, maar wel erg gezellig. De sexy luipaardprint waarmee een hoop meubilair bedekt is zit daar ongetwijfeld voor iets tussen. Stap je binnen, dan word je begroet door Pedro, “die lelijke verkoper”, zoals hij zichzelf aanprijst (kwestie van zich te onderscheiden van al die stripwinkels met gespierde adonissen en rondborstige babes achter de toonbank, wellicht). Maar we hebben foto’s, dus oordeel vooral zelf.

Pedro poseerde gewillig voor onze fotografe.

Het interieur moedigt aan om rond te neuzen op zoek naar iets leuks, want je vindt hier meer dan enkel comics. Bij het binnenkomen tref je aan je linkerzijde de nieuwste trades en hardcovers van over de grote plas aan, met rechts van je (aan de achterzijde van de vitrine) gezelschapsspelen en ander speelgoed. Tegenover de toonbank staat het aanbod nieuwe Nederlandstalige strips uitgestald. Ook achteraan in de winkel vind je aan de ene kant comics, en aan de andere kant Europese strips.

Geschiedenis

Pedro is een ervaren stripboer. Hij leerde zijn stiel bij de collega’s van de stripwinkels De Poort en De Schaar (die nu helaas niet meer bestaat). Na enkele jaren in loondienst, waagde hij zich uiteindelijk aan het openen van zijn eigen comicshop: de Epic dus, genoemd naar het gelijknamige nummer van Faith No More (naar het schijnt). Hij betrok een pandje in de Schouwburgstraat (waar nu GameSwap gevestigd is), maar ondanks het feit dat hij twee verdiepen ter beschikking had, was hij wel erg klein behuisd, en dus verhuisde Epic in de zomer van 2008 naar de nieuwe locatie, een paar straten verder, alwaar de winkel inmiddels een vaste waarde geworden is.

Aanbod

Het eigenzinnige aanbod is een van de grootste troeven van de Epic, althans voor wie zich erin kan vinden. De winkel biedt een mix van de belangrijkste Nederlandstalige (Europese) strips, de beste alternatieve comics uit de VS en een selectie leuke gezelschapspelen, beeldjes en andere geeky hebbedingen. Daarnaast vind je er ook heel wat kunstboeken, boekjes met cartoons, curieuze literatuur (van die boeken zonder prentjes) of informatieve boeken over ons geliefde medium. Hoewel het aanbod op het eerste gezicht niet al te groot is, valt er toch een hoop leuks in te ontdekken. Soms is het een beetje zoeken, want de logica van de ordening van de winkel is niet in één oogopslag duidelijk.

Epic schuwt de mainstream superheldencomics grotendeels — al is de obligate Batman wel vertegenwoordigd — en biedt een selectie van kwaliteitsvol, volwassener materiaal van de kleinere uitgeverijen (denk Vertigo, Image, Dark Horse, Avatar, Dynamite en anderen). Heb je al een paar comics van bijvoorbeeld Alan Moore, Warren Ellis, Garth Ennis en collega’s achter de kiezen, en smaakte het naar meer? Dan kun je hier terecht voor nieuw leesvoer.

Service en klantvriendelijkheid

Weet je niet wat te kiezen? Dan helpt Pedro je graag verder met advies. Afgaande op wat voor onderwerpen je aanspreken, vertelt hij wat over de verschillende reeksen die hij in de winkel heeft en wat hem zelf aanspreekt, en helpt je om je keuze te maken. Op zoek naar een cadeau voor je lief? Hij vindt er wel iets op. Maar vraag hem niet om het in te pakken: “Zo een versneden boom nog eens extra omwikkelen met een andere versneden boom is niet goed voor het milieu!” Ben je op zoek naar iets dat niet in de winkel te vinden is, dan is bestellen meestal geen probleem. Als een van de trades van je favoriete reeks niet in de rekken ligt, heeft hij misschien nog een exemplaar op stock: vraag er dus even naar. Een boek of strip reserveren kan ook.

Als hij niet bezig is met een klant, vind je Pedro altijd bereid tot een praatje, of het nu gaat over comics, boekendieven, of over wat voor kutband ze nu weer draaien op de radio. Zijn droge humor alleen al, is eigenlijk al een goede reden om af en toe eens binnen te stappen. Verwacht je trouwens ook aan een brede grijns en een snedige opmerking als je het bijvoorbeeld bestaat om een Buffy te verstoppen tussen de Transmetropolitan en de Planetary waarmee je je naar de kassa begeeft. Als je de winkel verlaat, word je steevast veel leesplezier gewenst.

Prijzen

Voor de prijs van comics wordt in de Epic de standaardregel (1 dollar = 1 euro) gehanteerd. De prijzen liggen daarmee op het gemiddelde. Vraag zeker naar de klantenkaart, want daarmee krijg je na tien aankopen tien procent korting op het bedrag dat je reeds hebt besteed. Overstock en comics die minder goed verkopen, komen in de soldenkast terecht. Nu en dan valt hier dus wel een koopje te slaan.

De Brainfreeze-index:

  • Watchmen van Alan Moore en Dave Gibbons kost je in de Epic € 20,00
  • Batman: Year One van Frank Miller en David Mazzucchelli kost je € 15,00
  • Frank Miller’s Holy Terror kost je € 30

Bereikbaarheid

De Epic is goed bereikbaar: de winkel bevindt zich in het verlengde van de Veldstraat, op wandelafstand van het stadscentrum van Gent. Tram 1 houdt halt op enkele meters van de deur (afstappen aan de halte Savaanstraat).

Op de hoogte blijven

Op www.epicstrips.be houdt de eigenaar klanten op de hoogte van nieuwe comics, strips, boardgames en merchandise in het aanbod. Je vindt er ook leestips terug, met af en toe een recensie van Peter Moerenhout. Het nieuws op de site wordt ook op Facebook gepost, naast algemene statusupdates en random nonsens. De winkel is vanzelfsprekend ook telefonisch of per e-mail bereikbaar.

Dus…

Dankzij het gevarieerd en eigenzinnig aanbod dat het beste uit de States bevat, en de vriendelijke eigenaar die je desgewenst van advies voorziet, is de Epic een aanrader. De ligging op wandelafstand van het winkelcentrum maakt dat een dagje shoppen in Gent prima te combineren is met een bezoekje aan de winkel.

Openingsuren en contactinfo

Epic Strips
Nederkouter 55
9000 GentOpen van maandag tot zaterdag
van 11.00u tot 18.30u
Zondag gesloten
Tel. 09/324.72.93E-mail: epicgent@telenet.be

www.epicstrips.be

Facebook: Epic

Aanraders van Epic, Your Comic Store

Favoriete schrijvers of tekenaars wil Pedro niet meteen noemen: “De beste schrijver kan soms een slecht verhaal schrijven, of de thematiek spreekt me minder aan. Tekeningen moeten passen bij het verhaal. Als dat niet het geval is, worden de mooiste tekeningen er meteen een pak minder goed op.” Deze graphic novels worden u door Epic Strips echter warm aanbevolen: The Walking Dead, Blankets, Persepolis en The Boys.

Tekst: Yann, Foto’s: Lav

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.