0
Posted 20/03/2012 by Killian in Comics
 
 

Boodschap van Brian Michael Bendis: Comics voor Alle Leeftijden

Wat wil dat nu eigenlijk zeggen: “Comics voor alle leeftijden”? Volgens Brian Michael Bendis (dé Avengers-goeroe) en Michael Oeming (Bendis’ medewerker voor Powers) is het antwoord zeer eenvoudig: het zijn comics voor alle leeftijden, punt. Voor de slechte verstaanders, dit wil zeggen: niet alleen voor kinderen.

Het is geen toeval dat ze het nodig vinden om dit nog eens te benadrukken. Marvel kondigde immers een tijdje geleden al enkele reeksen voor alle leeftijden aan die nauw samenhangen met de nieuwe tekenfilmreeksen van moederbedrijf Disney. Die titels zullen dus vooral gericht zijn op jongere lezertjes. Verder leeft er onder sommige comiclezers nog steeds het idee dat diepgang gezocht moet worden in groezelige scenario’s vol keihard geweld, ook heeft die opzet in de praktijk al vaak tot bedroevende resultaten geleid.

En dus maakten Bendis en Oeming een PSA van twee pagina’s, die ons vorig weekend door Marvel digitaal bezorgd werd. PSA’s of public service announcements (het equivalent van een Boodschap van Algemeen Nut bij ons) werden vooral in de jaren ’70, ’80 en ’90 van de vorige eeuw in comicvorm gegoten. Het resultaat was vaak een belerend verhaaltje over de gevaren van sigaretten en drugs, met een superheld die er met de haren bijgesleurd werd (enkele uitzonderingen daargelaten).

De boodschap van Bendis en Oeming is vooral tot nut van de promotiecampagne van hun nieuwe creator-owned reeks, Takio. Maar laten we daar niet te cynisch over doen: Marvel beseft dat er af en toe nood is aan lichtvoetige reeksen met het hart op de juiste plaats. Bovendien moet het jonge publiek aangeboord worden, als krijgt de industrie binnenkort met zijn eigen vorm van vergrijzing af te rekenen. Een reeks die zowel mama en papa als zoon of dochter kan aanspreken, is dus geen slechte zaak. Bendis hoopt dat hij de fans van zijn gesmaakte Ultimate Spider-Man opnieuw zal kunnen aanspreken met deze nieuwe reeks.

Takio vertelt het verhaal van twee kibbelende zussen uit een multiraciaal adoptiegezin, die op een dag superkrachten verkrijgen. Ze worden ’s werelds eerste superhelden, maar er is een klein probleempje: hun moeder is een tikje te beschermend en mag niet weten wat de zusjes allemaal uitspoken. En ze moeten voor het donker thuis zijn!

Bendis bedacht de reeks samen met zijn achtjarige dochtertje Olivia (die ook twee adoptiezusjes heeft). Mooi toch?

 

 

 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.