1
Posted 18/03/2012 by Arno in Comics
 
 

Verslag: London Super Comic Con 2012

Zondag 26 februari, 2012 en het was voor deze Brainfreezer net iets te vroeg opstaan. Over de rockfuif (“Throw up them horns!”) van zaterdagnacht gaan we het nu even niet hebben… Laten we het er maar gewoon op houden dat ik me al wel beter heb gevoeld op een zonnige zondagochtend. Niettemin sleepte ik mezelf uit bed, want ik mocht de trein niet missen: naar Londen, waar de tweede en laatste dag plaatsvond van de allereerste London Super Comic Con, een heuse comicbeurs met onder meer grote namen als George Pérez (Wonder Woman), Paul Cornell (Demon Knights), Mike Carey (X-Men: Legacy), Mark Buckingham (Fables) en natuurlijk de absolute headliner Stan Lee (’nuff said). Voor de inmiddels al 89-jarige Lee zou het zijn eerste officiële verschijning op een Britse conventie worden in maar liefst 40 jaar! Brainfreeze kon zo’n evenement natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Malkavian viel er al te bespeuren vanaf zaterdag, en op zondag zou ik de Grote Baas even vervoegen.

De wachtrij op Zaterdag

Na een treinrit van twee uur, teveel fruitsapjes om goed te zijn, een stevige, voedzame maaltijd van Burger King, en na met een grote glimlach verkondigd te hebben aan een vrij strenge Britse douanier dat mijn reden tot bezoek een Comic Con (Imagine that!) was, kon ik eindelijk richting het Excel Convention Centre trekken, waar de beurs doorging. Het gigantische gebouw lag ietwat buiten het centrum van de stad en eenmaal aangekomen, werd het duidelijk dat er me nog een kleine zoektocht stond te wachten. London Super Comic Con was immers slechts een van de vele conferenties en beurzen die dat weekend in het enorme Excel Centre netjes naast elkaar plaatsvonden. Zo was de zaal ernaast gereserveerd voor een woonbeurs, was er iets verderop een babybeurs en was er zelfs een conferentie gaande omtrent het islamitische geloof. Je kan je dus al voorstellen wat voor een gekke mengelmoes het was van mensen bij de voor iedereen toegankelijke eetstandjes (vooral die imam die duidelijk interesse toonde in een Psylocke-cosplayster blijft me bij). Uiteraard stalen vooral de Britse LSCC-cosplayers de show. De meest memorabele hebben we vorige week hier al op een rijtje gezet.

Artist's Alley was bezaaid met kleine Indy titels

De conventie vond plaats in een gigantische hangar, die echter nauwelijks voor de helft gevuld was met comicstandjes van verschillende lokale uitgevers en shops als Forbidden Planet en Orbital Comics, een Artist’s Alley, een aparte signeerruimte en een opgetrokken aparte zaal waarin alle panels zouden plaatsvinden. Mijn eerste indruk was zo ongeveer dezelfde als die keer vorig jaar, op het — nog net iets grotere — broertje van LSCC: Kapow! Ik ben het dus volledig eens met Malkavian wanneer hij stelt dat we hier in de Benelux echt wel verwend worden op FACTS qua grootte en aanbod van wat men academische kringen geeky shizzle pleegt te noemen.

Ruim aanbod aan Silver Age-comics

London Super Comic Con draaide echter louter om comics. In tegenstelling tot FACTS, waar sciencefiction een grote rol speelt, en de door de nieuwste films bepaalde Kapow! konden hier pure comicverzamelaars hun hartje ophalen. Uiteraard hadden vele handelaars een zeer uitgebreide keuze aan trades, merchandise en back-issues, maar de crème de la crème voor verzamelaars moet wel het zeer ruime aanbod aan Silver en Bronze Age-comics zijn (iets waar enkele Londense comicshops in het algemeen bekend voor staan). Nu was ik er echter niet om mijn collectie aan te vullen (al is dat natuurlijk wel een klein beetje gebeurd), maar voornamelijk om Stan Lee en Co. in levenden lijve te zien.

Bij aankomst konden we meteen al in de rij gaan staan voor een foto met Stan. Voor 25 pond mocht je heel even met de levende legende in een goed beveiligde stand kruipen en samen lachen voor de camera. Alles ging goed vooruit (echt veel verder dan een “Hallo, hoe gaat het?” en een “Nog eens bedankt voor Spider-Man kom je immers niet, maar we hebben ‘m toch maar mooi aangeraakt!), tenzij de man even een van zijn ellenlange pauzes leek te nemen. Desalniettemin bleek het op de foto gaan met Stan een van de populairste attracties van de conventie.

Mike Deodato Jr.

Het meeste volk was op zaterdag naar de beurs afgezakt, waardoor op zondag de ruime doch vrij leeg lijkende hangar ideaal was om gezellig rond te kuieren. Ideaal gelegen was de Artist’s Alley. Terwijl op Kapow! de rijen voor de artiesten enorm lang waren en ronduit verwarrend geregeld werden, hanteerde LSCC eerder een systeem à la FACTS. Het was dus geen probleem om op een artiest aan een tafeltje af te stappen en er een praatje mee te maken. Zo verkreeg Malkavian een interview met Paul Cornell (Action Comics, Stormwatch, Demon Knights) op zaterdag en mocht ik me eraan wagen om Uncanny X-Men– en Journey into Mystery-schrijver Kieron Gillen te interviewen tijdens de brave man zijn lunchpauze. Zorg zeker dat je Brainfreeze in de gaten houdt in de komende dagen, want deze interviews gaan we jullie uiteraard niet ontzeggen (we zijn momenteel nog druk in de weer met de ondertiteling). Andere grote namen als George Pérez, die geen interviews gaf, en Mike Deodato Jr. (Dark Avengers) die enkel aanwezig was op zondag wegens een gemiste vlucht, hadden echter iets meer werk met de talloze schetsen die ze voor de hongerige fans op papier mochten zetten.

De "Ik wil een Stan Lee Handtekening"-rij

Op die paar uur die ik op LSCC gespendeerd heb, heb ik slechts een enkel panel meegemaakt. Gelukkig draaide het hier wel om waarschijnlijk het belangrijkste en best gevulde van het hele weekend: een Q&A met Stan Lee! We hebben het panel voor jullie opgenomen en dit zal je spoedig kunnen bekijken op deze site. De vragen voor Stan bleven vrij braafjes (niemand wilde de Hulk in hem naar boven brengen) maar de man probeerde toch steeds op zijn eigen flamboyante manier elke vraag van een ietwat degelijk antwoord te voorzien. Behalve dan misschien de vragen omtrent Avengers vs X-Men (waaronder een van onze eigenste Malkavian!), want Stan Lee mag dan wel aan de basis gelegen hebben van de populairste Marvelhelden, vandaag de dag houdt hij zich vooral bezig met de film- en videogame-adaptaties van zijn co-creaties. Zoveel is duidelijk.

Met een stevig onthaalde “Excelsior!” kwam er een einde aan twee dagen London Super Comic Con. Ja, tenzij je een stevige comicverzamelaar bent moet je er niet meteen naartoe voor de standhouders, maar de kans om zo’n grote namen uit de wereld der comics van dichtbij te zien en er enorm makkelijk een praatje mee te kunnen maken valt niet vaak voor. De conventie mocht misschien ook nog enkele beginnersfoutjes hebben — zo was de panelruimte bijvoorbeeld iets te open waardoor je tijdens de panels steeds enorm veel achtergrondlawaai te horen kreeg — maar wanneer je voor je eerste keer al meteen een Stan Lee kan binnenhalen, verdien je wel respect. De organisatie belooft voor volgend jaar echter een nog meer memorabele en grotere editie. Benieuwd hoe ze dat gaan doen, maar een ding is zeker: ik zal weer van de partij zijn!

Hou Brainfreeze in de komende week in de gaten voor…

  • ons interview met Paul Cornell,
  • ons interview met Kieron Gillen, en
  • het verslag van het Q&A-panel met Stan Lee!

Onze Nederlandse vrienden van PowerBeast waren ook aanwezig

De praatwaterval Howard Chaykin

 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.