0
Posted 18/03/2012 by Brainfreeze in Comics
 
 

Infernal Man-Thing: postuum werk van Steve Gerber

Marvel liet in september 2011 weten dat Kevin Nowlan (Doctor Strange, Superman vs Aliens) weer was begonnen aan Man-Thing: Screenplay of the Living Dead Man, een vervolg op Song-Cry of the Living Dead Man, dat verscheen in Man-Thing #12 in de jaren ’70. Het verhaal komt uit de koker van Steve Gerber (Howard the Duck, Foolkiller). Pikant detail: Gerber is overleden in 2008.

Steve Gerber was een van de schrijvers die het gezicht van Marvel bepaalden in de jaren ’70. Hij brak door bij het grote publiek met zijn run op The Defenders. Gerber schreef vooral voor zichzelf en brak met de bombastische traditie van Stan Lee (Silver Surfer,  Amazing Spider-Man) en Roy Thomas (Conan, Infinity Inc). Dat leverde verhalen op met absurde titels als Bring back my body to me, to me en My Mother, the Badoon. Door de grote verscheidenheid aan persoonlijkheden konden de verhalen letterlijk alle kanten op, aldus Gerber. En dat gebeurde ook.

Samen met Gene Colan (Daredevil, Tomb of Dracula) schiep hij Howard the Duck. In zijn eerdere werk kon Gerber tussen de regels door wel wat maatschappijkritiek kwijt, maar de superheldencomic was daar misschien toch niet zo geschikt voor. Daarom schiep hij een eend die tegen zijn zin was beland op een wereld vol haarloze apen. Howard the Duck liep een behoorlijk aantal jaren door en zou in 1986 nog een eigen film krijgen. Helaas liep het voor Gerber niet zo heel goed af. Na een juridisch conflict met Marvel zou hij jarenlang niet meer voor de uitgeverij werken.

Man-Thing: Screenplay of the Living Dead Man zou oorspronkelijk in de jaren ’80 worden uitgegeven als een Marvel Graphic Novel. Maar volgens de legende zou Nowlan het werk terzijde hebben geschoven vanwege planningsproblemen. Alle pagina’s werden geschilderd en dat kostte nogal veel tijd — tijd waarin de tekenaar geen andere klussen kon aannemen. Wederom pech voor Gerber, want het verhaal was bedoeld om een bevredigend einde te breien aan een verhaal dat eerder al was verschenen. Het oorspronkelijke einde beviel hem immers niet zo.

Toen Gerber overleed in 2008 pakte Nowlan de kwasten weer op. In zijn vrije tijd werkte hij het verhaal verder af. Kevin Nowlan zal het verhaal een typisch seventies-gezicht geven, zodat het naadloos zal aansluiten bij het eerdere verhaal. Hij is een groot fan van Gerbers schrijfwerk voor Man-Thing. Als lezer dacht ik dat hij schreef over zijn eigen innerlijke leven. Hij vond al die creatieve technieken waarmee hij zijn ideeën kon laten werken in de setting van een horrorverhaal. Ik geloof niet dat er iets was dat je hiermee kon vergelijken. In ieder geval niet in comicvorm. Je had comics over superhelden, mysterie, monsters en soapverhalen. Gerber schreef verhalen over existentiële angst.

Het verhaal zal in juni verschijnen bij Marvel als een driedelige miniserie getiteld Infernal Man-Thing.

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar