1
Posted 14/03/2012 by Arno in Comics
 
 

Wie wordt Marvels nieuwste Captain Marvel?

Captain Marvel moet wel veruit één van de meest gebruikte en fel omstreden superheldennamen ooit zijn. De oorspronkelijke Captain verscheen voor het eerst in 1940 en behoorde toen toe aan Fawcett Comics. Later trad hij — na een jarenlange rechtszaak — toe tot de stal van DC Comics. DC zal deze maand het personage opnieuw introduceren in een back-up in de Justice League-reeks, alwaar schrijver Geoff Johns (Green Lantern) en tekenaar Gary Frank (Superman: Secret Origin) officieel deze Captain Marvel zullen omdopen tot Shazam. Dit is niet alleen het magische acroniem waarmee de jonge Billy Batson in een volwassen superheld veranderde, of de naam van de tovenaar die hem zijn krachten schonk, maar ook de franchisetitel die DC sinds Captain Marvels herintroductie uit 1972 noodgedwongen moest gebruiken.

Ms. Marvel, Mar-Vell en The Protector op de cover van Secret Avengers #27

De reden hiervoor is simpel: in 1967 werd de naam “Captain Marvel” nog door niets of niemand gebruikt, en dus pikte Marvel Comics het (voor hun toch wel zeer voor de hand liggende) handelsmerk in. Marvels eigenste Captain Marvel (echte naam: Mar-Vell) was een buitenaardse krijger van het Kree-ras, die een affiniteit voor onze aardkloot ontwikkelde en een sciencefictionsuperheld werd. De naam Captain Marvel werd na de dood van Mar-Vell doorgegeven aan verschillende personages, denk maar aan zijn zoon Genis-Vell, de voormalige Avengers-teamleidster Monica Rambeau (Photon) en Noh-Varr (vroeger Marvel Boy, nu The Protector). Om hun trademark te behouden, moest Marvel immers om de zoveel tijd een nieuwe reeks rond Captain Marvel op de markt brengen. Die tijd is inmiddels weer gekomen.

Een duidelijk herrezen (en mogelijk in Phoenix-energie gedrenkte) Mar-Vell staat alvast prominent op de cover van Secret Avengers #27 (naast Ms. Marvel en The Protector). De issue wordt een tie-in tot Avengers Vs X-Men en zal uitkomen in mei. Een nieuwe Captain Marvel-reeks kan waarschijnlijk dus niet veraf zijn, maar wordt het werkelijk Mar-Vell die zijn oude titel terug zal opnemen?

Volgens onze collega’s van Bleeding Cool is dit niet het geval en zou Marvel’s nieuwe Captain Marvel niemand minder dan Carol Danvers, alias Ms. Marvel, worden. Carol dook immers al op in de oorspronkelijke verhalen rond Mar-Vell en verkreeg haar krachten als Ms. Marvel ook dankzij de Kree. Ms. Marvel zou later één van de grootste vrouwelijke superhelden van de uitgeverij worden. Zo is ze sinds tijd en stond een gewaardeerd lid en zelfs occasionele teamleidster van de Avengers. Hoewel haar vorige soloreeks in 2010 na een 50-tal issues tot een einde kwam, lijkt een nieuwe Captain Marvel-reeks met Carol in de hoofdrol een vrij plausibele en zeker geen slechte zet. Het personage krijgt zo terug wat meer exposure, Marvel kan het trademark behouden op de naam en zou meteen ook terug een reeks krijgen met een vrouwelijke hoofdrol. Volgens Bleeding Cool zou Kelly Sue Deconnick (Supergirl, Osborn) — de vrouw van Matt Fraction (Invincible Iron Man, Fear Itself) — de nieuwe reeks schrijven.

Voorlopig blijven het allemaal nog geruchten, maar vanaf volgende week weten we meer. Marvel heeft immers een aankondiging gepland op WonderCon, de conventie die dit weekend in Anaheim, California zal doorgaan.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.