0
Posted 14/03/2012 by Brainfreeze in Comics
 
 

Review: Age of Apocalypse #1

“All that matters in the Age of Apocalypse is your potential for power.”

Er zijn een behoorlijk aantal mensen die helemaal warm worden vanbinnen wanneer je de titel Age of Apocalypse laat vallen. Dit was een groot X-Men-event dat 15 jaar geleden plaatsvond. Legion, de zoon van Charles Xavier, reisde in een vlaag van vaderliefde naar het verleden. Daar wilde hij Magneto doden. Maar helaas voor hem sprong zijn vader, Professor X, voor de lading die voor Magneto was bedoeld. Xavier stierf vroegtijdig, de X-Men kwamen aldus nooit bij elkaar en de Age of Apocalypse (AoA) was geboren. De mutant Apocalypse was aan de macht gekomen omdat de X-Men er niet waren om hem te stoppen. Marvel stopte tijdelijk alle X-titels en herstartte ze. Uncanny X-Men werd ineens Astonishing X-Men, X-Men werd even Amazing X-Men en de Wolverine-comic ging een aantal maanden door het leven als Weapon X. De Age of Apocalypse ging uiteindelijk voorbij en alles ging weer zijn normale gangetje.

Nu we bijna 20 jaar verder zijn vindt Marvel het wel eens tijd worden om deze alternatieve tijdlijn weer eens te bezoeken. De Uncanny X-Force ging er vorig jaar al heen om wat avonturen te beleven. In het AoA-universum hebben ze de stukken klaargezet voor David Lapham (Stray Bullets, Caligula) en tekenaar Roberto De La Torre (Daredevil, Thunderbolts) om mee te gaan spelen.

Jean Grey en Sabretooth zijn de laatste overlevenden van hun groepje mutanten. Ze hebben geen krachten meer en zijn nu opgenomen door de menselijke verzetsgroep X-Terminated. Deze eerste issue dient vooral om de nieuwe status quo aan ons voor te stellen. De namen van de leden van X-Terminated klinken de vaste lezers van de X-Men wellicht bekend in de oren. Mensen als Bolivar Trask en William Stryker zijn nu ineens de goeieriken. Wolverine staat nu bekend als Weapon Omega, de nieuwe dictator. Daredevil, als zijn meest begaafde speurhond.

In deze comic wordt ook weer gebruik gemaakt van een verteller die de boel van commentaar voorziet via de tekstkaders. In dit geval is het een journalist die bevrijd wordt door de X-Terminated. Het is een goed sfeerelement.  En het geeft ook aan wat het probleem is van Lapham. Hoe maak je de comic aantrekkelijk voor nieuwe lezers? Je hoeft de originele Age of Apocalypse niet gelezen te hebben om  dit te kunnen volgen. De apocalyptische sfeer is ruimschoots aanwezig. Lapham kan een uitstekende duistere comic schrijven, maar hoe betrek je de lezer erbij? De lezer die het oppikt en verwacht dat het is zoals in 1996 komt bedrogen uit. Daarvoor is er teveel veranderd. Jean Grey en Sabretooth hebben niet het charisma om de blikvangers te worden van deze serie. En eigenlijk mag je hetzelfde zeggen over X-Terminated. Er is weinig om jezelf mee te identificeren. Het tekenwerk wil ik nog even apart benoemen. Ik had nog niet eerder het werk van De La Torre gezien, maar ik moet zeggen dat hij goed tekenwerk levert. Zijn tekeningen doen me sterk denken aan het werk van Michael Lark (Daredevil, Gotham Central). Alleen dan wat rommeliger. Desalniettemin, als Lapham en Roberto de la Torre erin slagen van deze serie een blijvertje te maken dan zou het een prestatie van jewelste zijn.


Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar